Schimbăm măştile!?!

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 28 ianuarie 2022

Schimbăm măştile!?!
Dan Nicolaie

La final de ianuarie, la mijlocul săptămânii, în plin frig, sub un cer închis, am ajuns într-un târg/bazar poziţionat în estul Europei, în sudul României în vestul Bucureştiului. Nu e prima dată, nu va fi, sper, nici ultima. Aceeaşi atmosferă, veselie altoită în sărăcie, aceleaşi oportunităţi de afaceri colosale din care invariabil toată lumea pierde câte ceva.

Deodată urechea blochează toate celelalte zgomote, inclusiv ultimul hit al muzicii de periferie, şi se concentrează pe un glas care îşi prezenta ţipat marfa. "Măşti de gaze, măşti de gaze. Ia azi că mâine vine războiul. La mai multe fac ofertă". Aflat încă sub impresia declaraţiilor preşedintelui Iohannis de după finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, m-am apropiat de locul unde cererea se întâlnea cu oferta pe fondul unui context geopolitic complicat. O doamnă - o eventuală descriere neîndemânatică mi-ar crea probleme la dosarul cu rasism şi corectitudine politică - se învârtea ca un titirez, care a descoperit principiul vieţii veşnice, lângă un maldăr de traiste care conţineau măşti de gaze. Între două strigături am reuşit să introduc o primă întrebare: "Cât costă?", "30, da dacă iei mai multe fac ofertă specială". Cu gheaţa spartă am dat drumul dialogului. "La ce sunt bune? Merg de covid?", "Nu măi nene, astea sunt de război", "Păi e război?", "Nu, dar sigur va fi. Ştiu precis. Cumperi? Sau ce faci aci cu mine?", "Cumpăr".

Măştile, model relativ comun, cele din anii 80, care se aflau prin mai toate casele, cu filtru de hârtie, destul de comode şi rezistente. O spun ca un cunoscător, îmi e greu să cred că există un fost militar care să fi purtat masca de gaze mai mult decât am făcut-o eu în copilărie. Nu exista joacă la care să nu fi fost folosită, am organizat inclusiv partide de fotbal cu măştile pe figură, doar în momentul în care am încercat scufundări în Argeş am constatat că este ineficientă împotriva gazelor din apă.

Cumpărătorii au început să apară. Păreau mai mult nostalgici decât îngrijoraţi din cauza războiului. Câţiva lăudau calitatea genţii în care se afla masca. Confirm, jumătate dintre colegii mei din şcoala generală au folosit astfel de genţi, ani de zile pe post de ghiozdane. Pentru traistă, pentru o amintire, din cauza unor ştiri, măştile se vindeau destul de bine.

La finalul periplului prin târg mă încerca o întrebare: iar schimbăm măştile?

Vom trăi şi vom vedea.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Foarte bun!

    1. E posibil cu acesti fascisti sa schimbam si mastile.. Asta daca nu ne pun la pamant cu virusuri fabricate in laborator si cu vaccinuri experimentale. Orice e posibil cu acesti teroristi care conduc planeta.

    Este doar o alta panica sădită inconștient de autorități pentru un pericol mult exagerat.

    Dar mai știi? La câte aberații s-au scornit în ultimii doi ani, nu m-as mai mira dacă am fi obligați sa purtam măști de război.  

    Ca sa preîntâmpinam pericolul în cazul în care vreo baba din bloc uita aragazul deschis. 

    Ieri am vrut sa-mi plătesc impozitul și am văzut ca demența persista.

    Nu am putut sa intru. Fără certificat vax. 

    1. Vai, draga, ce groaznic! Nu se mai poate trai in tara asta! Nici impozitul nu-l mai putem plati! Hai sa facem, draga, revolutie ca sa platim impozitul! Alonzanfant delapatri!

      Stai acasa si plateste-l online! Sau esti nostalgic ceausist si iubitor de stat la cozi? Sau iti place sa fii tratat in scarba la ghiseu? Nu va mai vindecati odata...

    Omul schimba tot. De la "masca" la clima, teritorii, etc. Uneori chiar si pe el.

    1. În scoica-mi închis, far' de răsuflare,

      Sunt suferința-i de mărgăritare. 

    Au ajuns ucrainienii sa strige catre europenii sinistri "baai, opriti-va, rusii de la granita nu fac manevre ofensive". Aceasta galagie pe care chiar ucrainienii o recunosc ca este o escaladare a vesticilor, spune multe. Este un razboi hibrid declansat de Vest. Poate si pentru a astupa problema masivelor proteste impotriva certificatelor de "sorginte fascista" (citat din liberarul Muraru publicat pe prima pagina in Bursa). Europa are nevoie acum de un inamic extern pentru a devia atentia de la problemele reale. Inflatia de 2 cifre in Romania, lipsa gazelor, frigul din scoli, spitale ca pe vremea lui Ceasca. Lipsa banilor, lipsa pensiilor. Greve, sediul CE atacat la Bruxelles de protestatari.....

    ACESTEA SUNT PROBLEMELE reale. Nu galagia mincinoasa a liderilor tarilor europene. 

    1. Exact ! Rostul gargarei este sa abata atentia de la jaful facturilor la energie si de la preturile nerusinate la mancare, dublate toate de falimente pe banda rulanta, a tot ce mai ramasese din economia romaneasca.

      Manualul asasinilor economici pus in practica cu succes absolut.

      Cititi cartea "Confesiunile unui asasin economic" fost angajat la FMI sa vedeti daca nu regasiti clar situatia Romaniei de azi.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb