Schimburile comerciale au depăşit anul trecut 90 de milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 19 iulie 2006

Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Maroc, s-a situat, la finele anului trecut, la 93 milioane dolari, un nivel "departe de posibilităţi", a declarat ieri, la Forumul de afaceri româno-marocan, ministrul Economiei şi comerţului, Ioan Codruţ Şereş. La 31 ianuarie 2006, schimburile comerciale între cele două ţări au totalizat 11,08 milioane dolari, Româ-nia exportând în Maroc produse în valoare de 10,68 milioane dolari şi importând produse în valoare de 0,40 milioane dolari.

România exportă în Maroc autoturismul Dacia Logan, lemn, produse metalurgice, produse chimice, îngrăşăminte, articole sanitare, bunuri de consum, fire şi fibre sintetice etc. Din Maroc importăm fosfaţi (peste 90%), conserve de legume, conserve de peşte, citrice, încălţăminte, textile.

"MEC va rămâne un apropiat al oamenilor de afaceri marocani care investesc în România", a subliniat Codruţ Şereş, adăugând că "România trebuie să dezvolte relaţiile cu partenerii tradiţionali", în rândul cărora se înscrie şi Marocul.

Forumul de afaceri româ-no-marocan a fost găzduit ieri de Camera de Comerţ şi Indus-trie a României şi a reprezentat un prilej pentru oamenii de afaceri din cele două ţări de a identifica noi oportunităţi de afaceri şi domenii de interes comune.

Ministrul Economiei din Maroc a ţinut să sublinieze avantajele pe care le vor avea oamenii de afaceri români din relaţia ţării sale atât cu lumea arabă cât şi cu ţările africane. "Poziţia geografică şi geostrategică a Marocului este interesantă şi atractivă pentru exporturi. De asemenea, poate lărgi spectrul de afaceri pentru investitorii români", a declarat Sala-haddine Mezouar, citat de Rompres.

Forumul a fost urmat de o sesiune de discuţii bilaterale între afaceriştii din cele două ţări. Relaţiile economice dintre România şi Maroc au scăzut până în anul 2000 (de la 53,1 milioane dolari în 1995, la 40,7 milioane dolari în 2000), ca mai apoi să urmeze un curs ascendent, ajungând la 93,38 milioane dolari în 2005. Importul de fosfaţi era de 850.000 tone anual în 1989, urmând o scădere puternică spre sfârşitul anilor 90 (89.000 tone în 1998). În ultimii doi ani, se înregistrează o tendinţă de creştere, cu 300.000 tone în 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb