Schimburile comerciale dintre România şi Italia au depăşit 13,5 miliarde euro în 2015

ISABELLE TIŢA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iunie 2016

Forumul Economic organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, în colaborare cu Confindustria Romania şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiană şi SACE

Forumul Economic organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, în colaborare cu Confindustria Romania şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiană şi SACE

Italia este al doilea partener comercial al României şi unul dintre cei mai importanţi parteneri în plan investiţional, a declarat, recent, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unui Forum Economic, organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, în colaborare cu Confindustria Romania şi cu participarea Camerei de Comerţ Italiană şi SACE. Evenimentul a avut ca obiectiv evaluarea oportunităţilor pentru investiţiile italiene în România.

Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele două ţări au depăşit 13,5 miliarde de euro, fiind în creştere cu peste un miliard faţă de 2014.

Preşedintele României Klaus Iohannis a spus: "Chiar şi în perioada dificilă de după criza economică, relaţiile comerciale dintre cele două ţări au continuat să crească şi să se diversifice. În prezent, numărul societăţilor româneşti cu capital italian se ridică la peste 42.000, cu un capital total investit de peste 1,6 miliarde euro".

La rândul său, preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat importanţa relaţiei economice dintre România şi Italia: "Comunitatea românilor din Italia a depăşit de mult pragul de 1 milion de persoane (1,2 milioane din date oficiale - n.r.) şi aproape 60.000 de firme deţinute de români care activează pe piaţa italiană. Mă bucură foarte mult să văd că odată cu mărirea comunităţii din Italia au venit şi antreprenori români care respectă valorile mediului de afaceri şi a economiei Italiei".

E.S. Domnul Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, a reamintit interesul crescând al societăţilor italiene faţă de România şi implicarea Ambasadei în susţinerea eforturilor întreprinzătorilor italieni prin acţiuni de promovare şi asistenţă.

De asemenea, preşedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini, partener în organizarea acestui eveniment, a declarat: "Ne aflăm aici pentru a munci. Constituim societăţi, ne asumăm responsabilitatea, riscăm pentru a crea creştere economică, ne simţim datori să contribuim la dezvoltarea României. Considerăm că am adus aici competenţa dar şi dorinţa de a face bine, cu alte cuvinte simţim nevoia de a oferi ceea ce e mai bun din noi".

Angelini s-a adresat apoi direct Preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru a-i transmite faptul că întreprinzătorii italieni sunt şi vor rămâne pe teritoriul României. În calitate de patronat independent, Confindustria România colaborează cu instituţiile şi îşi propune să reprezinte un instrument de subsidiaritate şi dialog social alături de celelalte patronate şi să ofere propria viziune cu privire la tematicile tehnice.

Cu această ocazie, Luca Gentile, Director - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior a discutat despre oportunităţile de afaceri şi noutăţile din domeniul legislativ recent adoptate în materie de achiziţii publice, în timp ce Rocco Ferri, Director General, Confindustria România, a moderat discuţia despre strategiile de dezvoltare a afacerii, o atenţie deosebită fiind acordată finanţărilor nerambursabile pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii, iar Adrian Dimache, Secretar General al Camerei de Comerţ Italiene pentru România s-a concentrat asupra rolului strategic al societăţilor italiene din România în domeniul agriculturii biologice

România traversează o perioadă favorabilă din punct de vedere economic, iar societăţile italiene contribuie la această creştere prin investiţiile făcute în România. În anul 2015, PIB-ul a crescut cu 3,7%, Comisia Europeană estimând o creştere de 4,2% în 2016 şi de 3,7% în 2017. Anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins valoarea record de 13,64 miliarde de euro, în creştere cu 8,55% faţă de 2014. Evoluţia pozitivă a nivelului schimburilor comerciale pare a fi confirmată şi de datele referitoare la primele doua luni din 2016. Italia îşi păstrează astfel locul fruntaş atât în clasamentul ţărilor exportatoare, cât şi în cel al pieţelor de destinaţie a produselor de export româneşti, cu o cotă de 11,6% din totalul schimburilor comerciale ale României (12,4% din totalul exporturilor şi 10,9% din totalul importurilor).

Italia se situează pe primul loc în România ca numar de societăţi comerciale înregistrate. În baza datelor Registrului Comerţului, la 31 decembrie 2015 în România erau active 24.105 societăţi cu capital italian, numai în 2015 înregistrandu-se 2.203 noi companii cu participare italiană. Italia îşi confirmă, astfel, poziţia de principal investitor în Romania, deţinută de peste 10 ani, în baza numărului de societăţi înregistrate (20,5% din total).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb