Scumpirea specialiştilor împinge firmele spre externalizarea serviciilor IT

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 august 2007

Scumpirea specialiştilor împinge firmele spre externalizarea serviciilor IT

Salariile specialiştilor în tehnologia informaţională au crescut în acest an cu circa 30% faţă de anul trecut, apreciază Eugen Schwab-Chesaru, partner & managing director în cadrul firmei "Pierre Audoin Consultants". Majorările salariale generate de pericolul pierderii forţei de muncă autohtone în favoarea companiilor străine sau migraţiei au transformat domeniul IT. Eugen Schwab Chesaru ne-a declarat: "Companiile autohtone nu aveau până în prezent o relaţie de muncă transparentă cu angajaţii. În general, acestea apelau la soluţii de mijloc privind salarizarea, dar odată cu aderarea la UE, ponderea salariaţilor care preferă să lucreze cu acte în regulă a crescut foarte mult. Deşi vor suferi la capitolele productivitate şi profitabilitate, firmele locale sunt nevoite să adopte o serie de măsuri. Ponderea salariaţiilor care migrează spre corporaţii este foarte mare, iar oferta acestora în materie de salarii este în unele cazuri cu 80% mai mare decât a companiilor locale."

Problema cu care se confruntă firmele din domeniul IT în privinţa salariilor a fost explicată de Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Româ­nia (AOAR): "Firmele mari se confruntă în general cu o criză de specialişti, iar România dispune de forţă de muncă calificată şi foarte atractivă. În acest context, sute şi mii de specialişti din domeniul IT sunt atraşi de salariile mari şi de perspectivele oferite de o companie multinaţională. Creşterea salariilor din domeniul IT este justificabilă. Specialiştii români au mare căutare în Occident, iar pe piaţa internă firmele mici nu ţin pasul cu companiile multinaţionale, deoarece nu dispun de resursele financiare necesare".

O soluţie pentru eficientizarea activităţii firmelor din domeniul IT o reprezintă externalizarea serviciilor - conceptul de outsourcing. Procesul de externalizarea a serviciilor reprezintă o strategie prin care o organizaţie încredinţează funcţionalităţi majore unor furnizori externi, specializaţi în anumite servicii, care în mod tradiţional sunt efectuate cu personal şi resurse interne. Cristian Pârvan ne-a explicat: "Costurile salariale ale firmelor din domeniul IT pot fi micşorate prin externalizarea serviciilor informaţionale. Acest model aplicat cu succes de sistemul bancar ar duce la un control mai eficient al societăţii, la micşorarea cheltuielilor salariale şi la o redistribuţie realistă a sarcinilor". Externalizarea serviciilor din domeniul IT necesită un număr ridicat de specialişti şi are un impact major în domeniul social şi economic.

Informatizarea serviciilor publice este deficitară

Criza din domeniul IT se resimte îndeosebi la nivelul administraţiei publice din ţara noastră. Pe fondul lipsei personalului calificat din domeniul informaţional şi în absenţa unei legislaţii transparente care reglementează nivelul investiţiilor, sistemul administrativ local şi central din România se confruntă cu blocaje instituţionale.

Secretarul general AOAR ne-a explicat: "Noi (n.r - reprezentanţii AOAR) am semnalat Guvernului şi Ministerelor lipsa specialiştilor IT din administraţie dar şi slaba informatizare a serviciilor publice. Lipsa personalului calificat din domeniul IT în administraţie se datorează nivelului salarial scăzut reglementat de legislaţia în vigoare. Informatizarea serviciilor publice este în prezent deficitară şi are multiple consecinţe, cea mai importantă fiind dificultatea de a face faţă situaţiilor de suprasolicitare". Cei care au de suferit din pricina serviciilor publice de "calitate" sunt atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice. "Din această cauză cu toţii avem de suferit, atât cetăţenii care stau la cozi interminabile pentru plata taxelor, amenzilor ş.a.m.d, dar şi firmele care nu pot să depună bilanţuri on-line", a conchis Pârvan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb