SE DESCOPERĂ SCHELETELE DIN DULAP? DIICOT cercetează retehnologizările încredinţate direct de Hidroelectrica

ALINA TOMA, VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 aprilie 2014

DIICOT cercetează retehnologizările încredinţate direct de Hidroelectrica

Investigaţiile ar viza, potrivit unor surse din companie, celebrele lucrări de la Porţile de Fier şi de pe râul Olt

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ar investiga modul în care Hidroelectrica a încredinţat direct şi în care a derulat ample lucrări de retehnologizare pentru centralele Porţile de Fier I, Porţile de Fier II şi Olt, ne-au spus surse din companie.

Persoanele cercetate ar fi foşti directori din Hidroelectrica, dar şi factori de decizie din Ministerul Economiei, lucrările fiind realizate începând din anul 2000, conform surselor noastre.

Retehnologizarea de la Porţile de Fier I a fost încredinţată direct, în 1997, firmei elveţiene Sulzer Hydro, de către guvernul Ciorbea.

La acea vreme, ministru al Economiei era Călin Popescu Tăriceanu, iar presa centrală a relatat atunci că domnia sa a avut iniţiativa acestor investiţii. Ulterior, Sulzer Hydro a fost absorbită de VA TECH. Valoarea lucrărilor iniţiale a fost de 160 milioane de dolari, dar în anii care au urmat sumele alocate au crescut considerabil.

În noiembrie 2000, VA TECH Hydro a lansat oferta pentru retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier II, contra sumei de 98 de milioane de euro. Contractul cu VA TECH a fost semnat în noiembrie 2001, la un preţ de 122 de milioane de euro.

VA TECH Hydro a mai câştigat în 2003 şi contracte de zeci de milioane de euro pentru creşterea gradului de siguranţă în funcţionare şi modernizare la centralele hidroelectrice Olt-Inferior.

Un oficial al DIICOT, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-a declarat, ieri, că şapte persoane sunt suspecte într-un dosar în care este investigat un prejudiciu de 180 milioane euro adus producătorului de energie Hidroelectrica. Cei şapte sunt suspectaţi şi de infracţiunea de abuz în serviciu, a mai precizat reprezentantul DIICOT, care a subliniat că este vorba de contracte cu firme favorizate de fosta conducere a întreprinderii.

Alt reprezentant al DIICOT ne-a declarat că, printre cei 7, au fost puşi sub învinuire şi doi foşti directori ai Hidroelectrica, Eugen Pena şi Traian Oprea, după ce procurorii DIICOT au verificat activitatea companiei din 2000 până în prezent. El ne-a explicat că dosarul vizează retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier I.

Retehnologizările la supra-preţ sunt menţionate şi în raportul Euro Insol asupra cauzelor insolvenţei Hidroelectrica. Anul trecut, Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, a declarat, anul trecut: "Timp de 15 ani, toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă şi aceluiaşi consorţiu de firme Voith - Andritz (n.r. actuala denumire a VA TECH). N-or fi singurii pe lumea asta pricepuţi la retehnologizări. Să-i lăsăm şi pe alţii să se afirme".

Remus Borza a mai spus, tot anul trecut, că prin denunţarea actelor adiţionale pentru retehnologizarea centralei Gogoşu, semnate cu consorţiul sus-menţionat, urmăreşte realizarea lucrărilor, la preţuri competitive, obţinute prin licitaţie publică deschisă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb