Actuala putere a pregătit în ultimele zile ale anului un cadou otrăvit pentru presă. Pe sub masă, parlamentarii au decis ca insulta şi calomnia să fie reincriminate de noul Cod Penal, fără să mai consulte în prealabil organizaţiile din domeniu sau opinia publică. Cum urmează un an electoral greu, se încearcă punerea definitiv cu botul pe labe a "câinelui de pază al democraţiei" care şi aşa suferă de numeroase "boli interne". Practic, articolele 205, 206 şi 207 privind insulta, calomnia şi proba veridicităţii ar limita dramatic libertatea de exprimare a presei. Se produce o întoarcere în timp, după ce în 2006 insulta şi calomnia fuseseră dezincriminate. Dacă organizaţiile din domeniu îi cer preşedintelui să nu promulge legea, Traian Băsescu cere presei să reacţioneze pentru ca actuala putere să facă pasul înapoi: "Modificarea Codului Penal este o tentativă de hoţie ordinară, dar eu sper că reacţia mass-media şi a aliaţilor noştri îi va face să dea înapoi".
Aşa cum era de aşteptat, au apărut şi primele proteste ale unor organizaţii care apără libertatea presei. Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a protestat faţă de atacul grav la libertatea de exprimare, anunţând va depune o petiţie la Parlamentul European împotriva reincriminării insultei şi a calomniei: "Considerăm că introducerea infracţiunilor de insultă şi calomnie în Codul Penal de către Parlament fără o consultare cu organizaţiile reprezentative din domeniu şi cu societatea civilă reprezintă o încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare şi pune în pericol democraţia. Aşa cum a procedat şi în cazul introducerii în Strategia Naţională de Apărare a Ţării a prevederilor privind considerarea presei ca o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, organizaţia noastră va depune o Petiţie la Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement în cazul în care modificările la Codul Penal vor fi adoptate. Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind consideră că sunt încălcate flagrant tratatele internaţionale, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului în privinţa libertăţii de exprimare".
La rândul lor APADOR-CH, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet şi Centrul pentru Jurnalism Independent au protestat "faţă de practicile antidemocratice adoptate şi exersate de actuala majoritate parlamentară" şi cer public Preşedintelui României să nu promulge această lege: "Amintim că în anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. În anul 2007, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, apoi, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că infracţiunile de insultă şi calomnie sunt abrogate, iar în anul 2013 Curtea Constituţională a decis din nou că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate. Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări din partea OSCE şi a condus la creşterea rating-ului de ţară în clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al Reporteri fără Frontiere. Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1.
În condiţii cel puţin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10 decembrie 2013 (chiar de "Ziua drepturilor omului"), prin introducerea, pe lângă alte prevederi, a infracţiunilor de insultă şi calomnie. Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune. Amintim politicienilor că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO - care au putere de lege în România. Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Pe de altă parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea şi modificarea Codului Penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, în vădită contradicţie cu jurisprudenţa CEDO, şi anume articolul 207 - proba verităţii. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmaţie să probeze adevărul absolut al faptelor relatate, dovadă imposibilă în multe situaţii, în special când e vorba de investigaţii jurnalistice în cazuri complexe/dificile.
Potrivit jurisprudenţei CEDO, cel care face o afirmaţie, chiar eronată/exagerată, nu poate fi sancţionat sub nicio formă dacă probează existenţa unei baze factuale rezonabile pentru afirmaţia sa. Este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincriminează insulta şi calomnia, să fie scoase din Codul Penal, actuala formă a legii fiind o gravă agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general".
Primii paşi în spate au fost deja făcuţi, preşedintele Senatului Crin Antonescu a solicitat public preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul Penal.
1. opinia publica
(mesaj trimis de mihai în data de 13.12.2013, 10:40)
opinia publica zice ca e bine sa incr i&c; critica ,frate, da civilizat; ce-i spui ca-i kel/ betiv/adormit /..
cind esti prost/slab aplici c&i, altfel critici frumos