Se scumpesc carburanţii, scade PIB-ul

ANDRADA BUSUIOC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 septembrie 2005

Un preţ de 4 RON pe litrul de benzină pînă la sfîrşitul anului va genera încetinirea ritmului de creştere a PIB cu aproximativ un punct procentual

Nu numai buzunarele populaţiei, dar şi produsul intern brut (PIB) sînt afectate de majorările repetate din ultimele luni ale preţurilor carburanţilor. Din luna iunie preţul benzinei fără plumb a crescut cu 16,7%, numai în ultima lună creşterea fiind de 8,8%.

Un studiu făcut de societatea de consultanţă financiară "Voinea Business Development" a analizat impactul creşterii preţurilor la carburanţi asupra economiei ţării noastre. Studiul a fost realizat pe baza tabelelor input-output şi a contribuţiei fiecărui sector la valoarea adăugată brută (şi implicit la formarea PIB), şi s-a bazat pe premisa menţinerii unui nivel constant al cererii pentru carburanţi.

Studiul apreciază că o parte din încetinirea ritmului de creştere a PIB pe primul semestru a fost provocată şi de scumpirea carburanţilor, în condiţiile în care majorarea cu 10% a preţurilor la carburanţi duce la încetinirea ritmului de creştere al PIB cu 0,28%.

Studiul concluzionează că un preţ de 4 RON (40.000 de lei vechi) pe litrul de benzină pînă la sfîrşitul anului (ceea ce echivalează cu o scumpire de 35% faţă de începutul anului) va genera încetinirea ritmului de creştere a PIB cu aproximativ un punct procentual.

Creşterea preţurilor la carburanţi afectează toate sectoarele economiei naţionale (cu excepţia, bineînţeles, a prelucrării ţiţeiului), însă, în special, indus-tria energiei electrice şi termice şi industria grea (metalurgia şi siderurgia), gazele, materialele de construcţii, transporturile, industria chimică şi cea a fibrelor sintetice. În aceste sectoare, precizează studiul realizat, valoarea adăugată brută scade cu cel puţin un punct procentual la fiecare creştere cu 10% a preţurilor la carburanţi.

O soluţie ca să se compenseze scăderea valorii adăugate brute este cea a creşterii preţurilor de producţie, pe ansamblul economiei naţionale fiind nevoie de o creştere cu 0,6% a preţurilor de producţie la fiecare scumpire a carburanţilor cu 10%. Astfel poa-te fi compensat şi efectul creşterii preţurilor la carburanţi asupra încetinirii ritmului de creştere a PIB-ului (dacă preţul benzinei creşte pînă la 40.000 lei vechi pînă la sfîrşitul anului, este nevoie de o creştere suplimentară a preţurilor de producţie pe ansamblul economiei naţionale cu aproximativ 2%).

Băsescu cere anchetă la preţul carburanţilor

Consiliul Concurenţei a declanşat ieri o investigaţie pe piaţa produselor petroliere. Ancheta a fost iniţiată datorită evoluţiei preţului carburanţilor. Surse din Consiliul Concurenţei susţin că majorările preţurilor la carburant din ultimele două zile au stîrnit îngrijorare deoarece pot frîna creşterea economică. Ancheta urmează să stabiliească dacă există o înţelegere între actorii pieţei carburanţilor sau dacă există abuz de poziţie dominantă. În acelaşi timp, Preşedinţia a transmis un comunicat de presă care arată că preşedintele Traian Băsescu a cerut Consiliului Concurenţei să verifice producătorii şi distribuitorii de carburanţi întrucît este îngrijorat de majorarea repetată a preţurilor din ultimile zile. (Alina Toma)

Creşte din nou preţul ţiţeiului

Preţul petrolului brut a crescut ieri, pe piaţa din New York, pentru prima oară în ultimele patru zile, în baza temerilor legate de faptul că întîrzierea procesului de reluare a producţiei la rafinăriile din SUA, după uraganul Katrina, va restrînge capacitatea producătorilor de a acoperi cererea. În plus, piaţa aştepta ieri cu nervozitate raportul privind situaţia stocurilor, anticipînd scăderea acestora. Petrolul brut cu livrare în octombrie a fost cotat la 65,12 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 75 de cenţi sau 1,2% faţă de ziua anterioară. Amintim că, după data de 2 septembrie, cotaţiile petroliere au pierdut 5 dolari/baril. În prezent, preţul ţiţeiului este cu 8,6% sub recordul înregistrat la data de 30 august, respectiv 70,85 dolari/baril. (A.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb