Se scumpesc cu 2% gazele pentru consumatorii casnici

V.B.
Companii #Energie / 20 martie 2014

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat astăzi că, de la 1 aprilie, preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici va creşte cu 2%, iar cel pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată cu 5%, adăugând că ANRE nu are în vedere o majorare a preţului la energie electrică.

Domnia sa a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013. Documentul va fi dezbătut, luni, de Comisiile de specialitate. Întrebat ce scumpiri la gaze şi energie electrică vor avea loc de la 1 aprilie, Havrileţ a răspuns: "La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici".

Preşedintele ANRE a adăugat că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată (care reprezintă 15% din totalul consumatorilor industriali din ţara noastră), preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%: "Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată (fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată), în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%".

Întrebat dacă vor mai exista scumpiri după 1 aprilie până la sfârşitul anului, oficialul ANRE a replicat: "Pentru consumatorii din piaţa liberă, există piaţa liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului. (...) Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră, încât să putem controla preţurile".

În legătură cu criticile la adresa prezentului calendar de liberalizare a preţurilor (potrivit cărora calendarul ar fi prea accelerat, iar marile industrii nu ar suporta o creştere atât de mare a preţurilor la gaze), Nicolae Havrileţ a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.

"În piaţa liberă, preţurile se formează conform cererii şi ofertei, şi aceste preţuri nu sunt egale cu cele din piaţa reglementată. Piaţa reglementată constituie un nucleu de 15% (în general consumatori mai mici; nu e vorba de marile industrii), care pot să aleagă: pot să rămână în cadrul pieţei reglementate, plătind tarifele care sunt în calendar, sau pot să aleagă să meargă în piaţa liberă şi să negocieze direct un alt preţ", a mai arătat Havrileţ.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb