Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au continuat schimbul de opinii cu privire la situaţia economică şi la planurile de redresare în contextul crizei COVID 19, cu accent pe complementaritatea dintre politicile naţionale şi cele europene, dar au discutat şi despre o eventuală dimensiune europeană a programelor de redresare şi rezilienţă, la videoconferinţa Eurogroup în format inclusiv, din 11 iunie 2020, conform unui comunicat de presă.
Sebastian Burduja, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice responsabil cu afacerile europene, a subliniat că nu este momentul oportun pentru iniţierea unei dezbateri separate pentru zona euro în cadrul instrumentului de urgenţă pentru redresare: "România consideră că răspunsul UE la criză trebuie să ducă la redresare economică pentru toate statele membre. O dezbatere dedicată zonei euro va îngreuna negocierile, şi aşa destul de dificile, şi va complica şi mai mult un proces care este deja destul de complex".
Potrivit comunicatului, referitor la complementaritatea dintre planurile naţionale şi cel european, Sebastian Burduja susţine că, în cazul statelor membre cu decalaje de convergenţă, nevoia de investiţii ar trebui evaluată cu multă atenţie. "În opinia noastră, pentru toate instrumentele de relansare economică, coeziunea ar trebui să fie baza pentru cheia de alocare, ţinând cont de disparităţile istorice şi de diferitele stadii de dezvoltare ale statelor membre", a declarat secretarul de stat în cadrul videoconferinţei Eurogrup, în care a reprezentat România.
În ceea ce priveşte nevoile de finanţare generate de criză, analiza Comisiei indică 1,5 trilioane euro pentru nevoile de investiţii, între 720 şi 1200 miliarde euro pentru nevoile de recapitalizare a companiilor şi 1,7 trilioane euro pentru nevoile suplimentare pentru refinanţarea datoriilor suverane în anii 2020 şi 2021.
1. Tre sa duca la...
(mesaj trimis de Cristian în data de 12.06.2020, 14:07)
Tre sa duca la cresterea nivelului de trai, nu la redresare... Romania e intr-o continua "redresare" dupa 1989 si tara e praf... iar populatia e cea mai saraca din UE.
2. UE
(mesaj trimis de Costica în data de 12.06.2020, 21:04)
Mai exista UE? Cu se ocupa?