SEBASTIAN GHIŢĂ: "Coldea l-a şantajat pe Victor Ponta pentru a o numi pe Kovesi la şefia DNA"

Andrei Stan
Politică / 6 ianuarie 2017

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Romaniatv.net)

Sebastian Ghiţă (Sursa foto: captură Romaniatv.net)

Urmăriţi aici noua înregistare video în care apare fostul deputat

Actualizare 15:45 Procurorii DNA cer instanţei supreme mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a lui Sebastian Ghiţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti cer instanţei supreme să emită un mandat european de arestare a lui Sebastian Ghiţă şi fostul deputat să fie dat în urmărire internaţională, după ce Poliţia Judeţeană Prahova a anunţat că acesta nu a fost găsit în ţară, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au transmis sesizarea I.P.J. Prahova - Serviciul de Investigaţii Criminale către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea emiterii mandatului european de arestare şi a cererii de urmărire internaţională pentru inculpatul GhiŢă Sebastian Aurelian", se arată în comunicat.

Potrivit sesizării transmise de organul de poliţie, care a executat mandatul de arestare preventivă emis joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ghiţă nu a fost găsit până în prezent.

Mandatul european de arestare este solicitat pentru predarea inculpatului, fiind aplicabil în ţările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internaţională este necesară tot pentru predarea inculpatului, fiind aplicabilă însă în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 08:25 Băsescu: "Iohannis trebuie să se gândească la soluţii pentru a scoate SRI şi DNA din scandal"

Fostul şef de stat Traian Băsescu a afirmat, joi seară, că declaraţiile recente ale fostului deputat Sebastian Ghiţă trebuie investigate şi că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să găsească soluţii pentru "a scoate" SRI şi DNA din acest scandal.

Traian Băsescu a declarat, citat de Agerpres: "După părerea mea, în momentul de faţă, s-a ajuns la nivelul la care preşedintele trebuie să se gândească foarte serios la soluţiile pentru a scoate SRI-ul din acest scandal şi DNA-ul. (...) N-o să intru în alte detalii. (...) Când a fugit Omar Hayssam, am chemat toţi şefii şi le-am spus: «Vedeţi că aveţi fiecare câte o foaie în secretariat, să n-o lăsaţi nescrisă!». (...) Nu poate s-o revoce pe Kovesi, că are mandat dat prin lege, ceea ce nu e valabil şi pentru Coldea. (...) Mi-e foarte greu să spun cum gândeşte domnul Iohannis în momentul de faţă, dar ceva trebuie să facă".

Fostul şef de stat a mai spus, la B1 TV, că afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă trebuie investigate.

Băsescu a subliniat: "Pentru o singură afirmaţie (...) aş merge pe inculparea lor imediată şi poate chiar arestare, dacă într-adevăr l-au şantajat pe prim-ministrul României. Dacă nu e o minciună a lui Sebastian Ghiţă şi e o realitate că l-au şantajat pe Victor Ponta legat de vizita în SUA, aici nu e decât o soluţie: arestarea! (...) În primul rând, trebuie confirmată".

Fostul preşedinte a mai precizat că el l-a delegat pe Ponta, în 2014, să reprezinte România la Adunarea Generală a ONU, care a avut loc în SUA.

"Eu îmi aduc aminte că l-am delegat să reprezinte România în 2014 la Adunarea Generală ONU. (...) Deci, nu văd cum putea să-i oprească Coldea, cum putea să-l şantajeze, că el avea mandat de la mine. (...) Nu cred că şi-ar fi permis Coldea să îl şantajeze pe premier în condiţiile în care ştia că Maior e naşul lui Ponta şi că au o relaţie foarte bună. Aici este şi riscul pe care eu mi l-am asumat, numind şef de servicii din opoziţie", a adăugat Băsescu.

(S.A.)

---------

Actualizare 08:18 Băsescu: "Nu avem procuror general să-i ia pe Kovesi şi pe Coldea în noaptea asta?"

Traian Băsescu a afirmat joi că, dacă afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă legate de întâlnirile dintre generalul SRI Florian Coldea şi actualul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, sunt adevărate, procurorul general trebuie "să îi ia pe toţi în seara asta" preventiv, ca să nu poată schimba informaţii între ei.

Traian Băsescu a declarat, citat de News.ro: "Aflu şi eu din ce spune Ghiţă că se întâlnea de două ori pe săptămână cu Kovesi. Păi eu m-am întânit cu Kovesi, cred, în cele două mandate de procuror general şi unul de procuror şef DNA, de şase ori (...) şi aflu că Ghiţă se întâlnea de două ori pe săptămână cu Kovesi. Unde participa şi Coldea şi mai venea şi şeful staţiei CIA".

Fostul şef de stat a apreciat, la România TV, că, dacă afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă se dovedesc adevărate, se impune arestarea preventivă a Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Florian Coldea, iar cel care poate dispune acest lucru este procurorul general.

Băsescu a spus: "Fraţilor, nu avem un procuror general să îi ia pe toţi în noaptea asta? Preventiv, că să nu schimbe informaţii între ei dacă vreţi. Aşa cum procedează ei, când îşi aduce aminte câte un delator de ce a fost acum 10 ani şi îl arestează preventiv sau aşa cum i-a făcut lui Udrea. Pe denunţuri de acum şase ani i-au cerut patru arestări într-o zi. De ce nu ar fi şi ei arestaţi preventiv, după declaraţiile lui Ghiţă?".

El a prezentat şi motivele care pot fi invocate pentru asemenea măsură: "Dacă ei s-au subordonat unui şef de staţie, fie el şi CIA, dacă ei se întâlneau să discute treburile ţării în vilele SRI... În loc să meargă şeful SRI cu căciula în mână în faţa procurorului general (funcţia deţinută de Kovesi înainte de a conduce DNA, n.r.), procurorul general se ducea în vilele SRI. Dacă se confirmă lucrurile astea - Ghiţă spune că din 2010 în 2014 se întâlnea de două ori pe săptămână cu doamna Kovesi...".

Băsescu a atras atenţia că serviciile de informaţii nu mai sunt controlate eficient. "Eu spun de mult timp că nu avem control pe serviciile de informaţii. Spun de foarte mult timp că serviciile se autonomizează. Aduceţi-vă aminte cât am încercat să aflu dacă Ponta a fost ofiţer acoperit şi mi s-a spus că legea nu permite", a precizat fostul preşedinte.

(S.A.)

----------

Fostul deputat Sebastian Ghiţă susţine, într-o nouă înregistrare difuzată joi de România TV, că generalul Florian Coldea de la SRI l-a şantajat pe Victor Ponta pe vremea când acesta era premier pentru a propune numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA.

Ghiţă a afirmat, citat de Agerpres: "Ce nu s-a spus public până acum e faptul că Victor Ponta a fost şantajat pentru a o numi pe Laura Codruţa Kovesi. Practic, în faţa mea, Florian Coldea i-a spus că dacă nu o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la DNA, atunci vizita pe care Ponta o avea programată în America, pentru a se întâlni cu Biden sau cu Obama, va fi anulată. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus că anunţul cu privire la anularea vizitei va fi făcut în apropierea alegerilor prezidenţiale, iar chestiunea aceasta îl va distruge".

Fostul deputat mai susţine că a fost direct implicat în numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA prin prisma legăturilor pe care le avea cu Florian Coldea şi cu Elena Udrea.

În înregistrarea difuzată de România TV, Ghiţă a mai spus: "Aşa am ajuns să fiu direct implicat în numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA în 2014. Eram prieten cu ea, eram prieten cu Florian Coldea şi prieten cu Victor Ponta. Aveam un canal de comunicare cu Traian Băsescu, prin Elena Udrea. Eu sunt persoana care a însoţit-o pe Elena Udrea la biroul lui Victor Ponta şi despre care Elena Udrea a declarat public. (...) Toate aceste lucruri pot fi confirmate şi de Victor Ponta, şi de către Elena Udrea, şi de către Ion Cristoiu, citind jurnalul Elenei Udrea, şi chiar de Traian Băsescu. Documentul înaintat lui Traian Băsescu cu propunerea de numire a Laurei Codruţa Kovesi a fost scris la Guvern, pe calculatorul din secretariatul lui Victor Ponta. Am asistat la redactarea lui pe hârtia oficială şi apoi am mers la vila SRI cu indicativul K2, unde se aflau Florian Coldea şi Victor Ponta".

Fostul deputat a mai susţinut că l-a cunoscut pe Florian Coldea în anul 2008 şi au devenit prieteni de familie, apoi prin intermediul acestuia a devenit prieten şi cu Laura Codruţa Kovesi.

Sebastian Ghiţă, pe numele căruia a fost emis, joi, un mandat de arestare preventivă, a fost dat în urmărire, el fiind căutat de poliţişti la domiciliul său, dar şi la cel al socrilor, fără a fi găsit.

Instanţa supremă a admis joi o cerere a DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu măsura arestării preventive. Solicitarea a intervenit după ce fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi din Poliţie şi Parchete.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Iccj a protejat parlamentarii? Nearestare, pedepse modice?

    Coruptia se face cu Iccj si Parlament?

    Ponta ce zice? 

    Ma bucur ca ti-e bine. Stai unde esti si da video la public. Bursa va rog sa imi sintetizati si sa nu cenzurati inregistrarile.

    Numirile se fac in podgorie la sprit. Parca esti Vantu SOV. 

    Copii lui Ghita unde sunt? Sotia?

    Se vede ca ti-e bine scaun scump, masa scumpa, Sri nu poate mirosi de unde trimiti video la Romania Tv. 

    1. Foarte bine,sa spuna tot.Cine se teme de adevar?

    cand vad lupi ,caini se unesc si incep sa latre pentru ai alunga , oare cine a devenit caine si oare cine sunt acum lupi.............

    Acum face Selfie cu PUTIN și E. Snowden pe TEZAURUL "tăceriii,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb