SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL ECONOMIEI: "TTIP rămâne o prioritate"

Alexandru Costea
Companii #Comerţ / 11 mai 2015

Florin Vodiţă, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, a susţinut, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene - secţiunea Comerţ, ce a avut loc la Bruxelles joi, poziţia României privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii UE - SUA (TTIP) care "rămâne o prioritate, iar obţinerea unui acord ambiţios înseamnă oportunităţi de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de creştere economică, atât în UE cât şi în SUA".

Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei, agenda reuniunii Consiliului, la care a participat demnitarul român, a cuprins subiecte privind TTIP, şi anume: stadiul negocierilor şi subiectul privind reglementarea diferendelor între investitor şi stat, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), runda de negocieri de la Doha (DDA) şi stadiul negocierilor pentru Acordul privind bunurile de mediu, iniţiativă plurilaterală din cadrul OMC.

"Miniştrii comerţului din cele 28 de state membre ale UE au discutat progresul în negocierile TTIP, Parteneriatul transatlantic pentru comerţ şi investiţii cu SUA, cu accent pe reglementarea diferendelor între investitor şi stat (ISDS). Aceştia au încurajat Comisia Europeană să îşi menţină eforturile pentru a obţine progres pe toate cele trei componente ale acordului - acces pe piaţă, bariere netarifare, reguli - până în vara anului 2015. Progresul în TTIP va permite negociatorilor să pregătească discuţiile din toamnă pe aspectele sensibile ale acordului. Consiliul a discutat şi ideile referitoare la prevederile ISDS din punctul de vedere al Notei prezentate de comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, pe această temă, salutând această iniţiativă a Comisiei şi ideile reliefate", mai arată sursa.

Miniştrii europeni ai comerţului au abordat şi subiectul referitor la pregătirea următoarei Conferinţe Ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a X-a ediţie, care va avea loc la Nairobi, Kenya în decembrie 2015.

"În vederea definirii structurii unui acord la Nairobi asupra Rundei de negocieri de la Doha din cadrul OMC, aceştia au reiterat necesitatea unui program de lucru cuprinzător, realistic, fezabil şi echilibrat. Consiliul a salutat, în context, eforturile depuse în paralel pentru liberalizarea comerţului, în special negocierile cu privire la acordul plurilateral pentru bunurile de mediu, demnitarul român subliniind faptul că «scopul OMC este acela de a crea un comerţ liber bazat pe reguli transparente şi uşor de utilizat, astfel încât toate statele lumii, în general, şi Membrii OMC, în special, să poată desfăşura relaţii comerciale loiale»", potrivit comunicatului.

Cu această ocazie, a avut loc şi reuniunea miniştrilor comerţului din Parteneriatul Estic (PaE), prima oară organizată în acest format, în care atenţia a fost acordată realizărilor din această zonă de comerţ, formată din statele membre ale UE şi ţările partenere PaE (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus), dar şi oportunităţilor şi dificultăţilor în dezvoltarea cu succes a dimensiunii comerţ din cadrul PaE.

"A fost o oportunitate de schimb de idei şi viziuni între Statele Membre ale Uniuni Europene şi ţările PaE asupra modalităţilor în care se poate contribui la obiectivele pe termen lung pentru crearea unui spaţiu economic comun mai larg, bazat pe regulile OMC şi alegerile suverane din Europa, aşa cum sunt cuprinse în Declaraţia de la Vilnius de la cel de-al treilea Summit al Parteneriatului Estic. Miniştrii comerţului au evaluat realizările până la acest moment în cadrul Parteneriatului, dar şi oportunităţile şi provocările în dezvoltarea unei dimensiuni comerciale de succes a acestuia. A fost discutată pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga din 21-22 mai 2015 şi actuala revizuire a politicii de vecinătate a UE, demnitarul român salutând iniţiativa preşedinţiei letone (PRES LV) de organizare a unui asemenea format cu ţările din Parteneriatul Estic, care «reprezintă o nouă modalitate de a ne exprima susţinerea pentru consolidarea acestuia ca instrument principal de acţiune a Uniunii în vecinătatea sa estică»", potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. " Consiliul a discutat şi ideile referitoare la prevederile ISDS din punctul de vedere al Notei prezentate de comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, pe această temă, salutând această iniţiativă a Comisiei şi ideile reliefate" "

    Care sunt aceste marete idei ce merita reliefate nu ne spune nimeni? 

    Prin acest ISDS se pregateste terenul pentru renuntarea la suveranitatea nationala in favoarea multinationalelor, care dupa cum se stie au interese contrare cetateanului si societatii in favoarea unui grup restrans de actionari si directori?

    1. Eu am și o altă sugestie de întrebare către ziariștii Bursa (și de oriunde).

      Reporter: Dle (nume de oficial al statului român), dv ați citit tratatul? Aveți acces la el sau este disponibil doar echipei de negociere și aveți acces doar la "punctul de vedere al Notei prezentate de comisarul pentru comerţ"? 

      Este incredibil de scandalos ce se va intimpla cind lumea va citi TTIP. Guvernele stiu si se pregatesc de marea confruntare si totodata purgerea societatii de toti cei nesupusi. Pregatiti-va fizic de marea bataie generala !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb