Sectorul bancar al Ucrainei a avut pierderi de peste 900 de milioane de dolari în 2017

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie 2018

Banca centrală de la Kiev va prelungi sancţiunile împotriva filialelor băncilor ruse

Sectorul bancar al Ucrainei a consemnat pierderi nete de 24,4 miliarde de hrivne (904 milioane de dolari în 2017), comparativ cu un rezultat negativ de 159,4 miliarde de hrivne în 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a Ucrainei (BNU), citate de Interfax Ucraina, care menţionează că cele mai mari pierderi le-au avut "Privatbank" şi două instituţii financiare cu capital rusesc.

Per total, în 2017, numărul instituţiilor bancare neprofitabile din Ucraina s-a redus la 18, de la 33 la sfârşitul anului 2016. Pentru anul curent, banca centrală aşteaptă ca numărul băncilor neprofitabile din Ucraina să ajungă la mai puţin de 10.

Totodată, cifrele arată că numărul băncilor solvabile din ţară a scăzut la 82 anul trecut, de la 96 în 2016, conform datelor menţionate.

Directorul departamentului de stabilitate financiară din banca centrală, Vitali Vavrişuk, a declarat, recent, că profiturile operaţionale ale băncilor din Ucraina, înainte de formarea rezervelor, au crescut cu 8% în 2017, dar alocarea tot mai mare de fonduri către rezerve, în ultimul trimestru al anului, a generat pierderea globală din sectorul bancar. Potrivit estimărilor sale, sectorul bancar ucrainean va reveni la profit în 2018.

Oficialul din banca centrală ucraineană a spus: "Ne aşteptăm ca sectorul bancar să revină la profitabilitate în 2018. Anticipăm atât o creştere semnificativă a profitului operaţional al băncilor, cât şi o reducere considerabilă a alocării de rezerve. Majoritatea băncilor au încercat să-şi rezolve problemele în ultimul an".

Conform presei străine, banca centrală de la Kiev intenţionează să prelungească sancţiunile împotriva filialelor din Ucraina ale băncilor ruse, respectiv "Sberbank", "VS Bank", "Prominvestbank", "VTB Bank" şi "BM Bank". Sancţiunile, care interzic transferul de capital în afara Ucrainei, au fost impuse prin decret prezidenţial în martie 2017, pentru 12 luni.

"Sberbank", cea mai mare bancă de stat din Rusia, a anunţat că aşteaptă aprobarea Băncii Naţionale a Ucrainei pentru vânzarea filialei sale locale. Mass-media l-a menţionat pe omul de afaceri ucrainean Valeri Horoşkovski drept potenţial cumpărător.

"Totul este pregătit de partea noastră. Întrebarea este dacă autorităţile ucrainene ne vor da permisiunea să vindem sau nu", a declarat preşedintele "Sberbank", Gherman Gref, la sfârşitul lunii ianuarie, citat de agenţia RIA Novosti.

În 2017, "Sberbank" a vândut o altă subsidiară, "VS Bank", către un bancher ucrainean, fost preşedinte al "PrivatBank", Serghei Tigipko.

Şi VTB, a doua mare bancă de stat din Rusia, a anunţat că va închide mjoritatea birorurilor sale din Ucraina până în vară. VTB Ucraina a închis deja 19 sucursale în Ucraina şi mai are în funcţie doar nouă.

O subsidiară a VTB, "BM Bank", a fost scoasă la vânzare şi continuă să-şi restrângă reţeaua.

Preşedintele "Vneşeconombank" din Rusia, Serghei Gorkov, a afirmat că speră să vândă subsidiara din Ucraina, "Prominvestbank", până în mai 2018, aşteaptând decizia Băncii Naţionale a Ucrainei.

La data de 18 februarie, activiştii mişcării naţionaliste ucrainene a lui Mikola Kohanivski au luat cu asalt birourile "Sberbank" din cartierul central Podil din Kiev. Aceştia au spart ferestrele şi au acoperit zidurile băncii cu graffiti, cerând "Moarte Rusiei". Cu câteva zile înainte de incidentul de la Kiev, persoane neidentificate au pus foc la filialele "Sberbank" din Lviv şi Hmelniţki.

Atacatorii au luat cu asalt şi clădirea centrului rus pentru cultură şi ştiinţă (Rossotrudnicestvo) din Kiev.

Ministrul rus al Afacerilor Externe a condamnat atacurile şi a blamat autorităţile ucrainene pentru inacţiune.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb