Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie va avea loc în 22 noiembrie. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru a adresat, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de avizare a numirii procurorilor Tiberiu Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Secţia pentru procurori, reunită în şedinţă, a decis, joi, cu unanimitate de voturi, ca data intervievării celor doi candidaţi să fie 22 noiembrie, se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Şedinţa Secţiei pentru procurori din 22 noiembrie va avea caracter public, a precizat CSM.
Tiberiu Niţu a fost propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.
Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.
Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii au fost înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.
• Ambasada SUA spune că este prematur să comenteze propunerile pentru Parchet şi DNA
Ambasada SUA afirmă că este prematur să comenteze în prezent propunerile ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru conducerile Parchetului ICCJ şi DNA, Tiberiu Niţu şi, respectiv, Ioan Irimie.
"Ar fi prematur să facem comentarii în această etapă a procesului", a menţionat Ambasada SUA, citată de Mediafax. Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a subliniat, marţi, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, subliniind că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.
"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", a afirmat Gitenstein.
El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.
"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a spus ambasadorul SUA.
El a menţionat că acest proces de selecţie nu va avea succes "dacă "cei mai buni şi mai inteligenţi' ezită să se înscrie în competiţie".
Totodată, Gitenstein a subliniat că SUA sunt atât de interesate de respectarea statului de drept din România, având în vedere că trebuie încredere că ţara noastră poate fi "un aliat stabil".
"Sunt întrebat adesea de ce este acest lucru atât de important pentru noi. Este foarte simplu: România este aliatul nostru şi ne-am angajat să avem un viitor comun. În Irak şi Afganistan ne-am sacrificat împreună. Însă, până nu vom şti că statul de drept este sigur şi până nu vom şti că aceste instituţii care asigură puterea cetăţenilor sunt independente, nu putem fi încrezători că România este un aliat stabil", a explicat Gitenstein.