Numărul foarte mare de cazuri Codiv-19 din judeţul Suceava ar putea fi dat de faptul că, la începutul epidemiei, de aici a fost raportat numărul de teste, şi nu numărul de persoane depistate pozitiv, a declarat şefa DSP Suceava, Manuela Trifan, citată de Monitorul de Suceava.
Numărul foarte mare de cazuri de COVID-19 raportat în judeţul Suceava şi diferenţele care apar între numărul total de cazuri, pe de o parte, şi suma cazurilor de persoane vindecate, încă pozitive şi decese, pe de altă parte, duce la concluzia că undeva pe traseul raportărilor există o eroare, scrie publicaţia. Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv şi nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, şefa DSP Suceava, Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil. Suspiciunea că undeva există o greşeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate şi un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul judeţelor.
Manuela Trifan a spus că a început să verifice personal situaţia, caz cu caz, şi până acum a reuşit să stabilească situaţia exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Acelaşi lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, şi Spitalul de Urgenţă Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate şi externate. "Spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toţi vindecaţii, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz", a declarat şefa DSP.
De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică "Corona", astfel încât evidenţa se poate ţine precis.
Şefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, "s-au raportat teste, nu persoane pozitive". "Sunt cazuri cu nume şi prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unităţi administrativ teritoriale, pur şi simplu nu ştim de unde sunt", a afirmat Manuela Trifan.
Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situaţii au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă şi lipsei de personal, mai ales a informaticienilor. La începutul pandemiei, funcţionarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă şi pricepere, calificarea celor mai mulţi dintre ei nefiind informatica. Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare. Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Acelaşi lucru ar putea să fie valabil şi la raportarea cazurilor noi. Odată cu diminuarea numărului de cazuri şi reducerea volumului muncii curente, DSP face o verificare riguroasă a bazei de date a situaţiei COVID în judeţ, mai scrie Monitorul de Suceava.
Până vineri, potrivit statisticii oficiale, în judeţul Suceava au fost înregistrate 3.386 de cazuri de coronavirus, informează G4media.
1. Secretomania + Incompetenta = Love
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2020, 09:41)
Deci pe de-o parte angajati cu vechime nu stiau sa foloseasca o aplicatie online sau un Excel ca sa bage niste nume, prenume si CNP. Era nevoie de informaticieni acolo!
De partea cealalta nici un statistician nu s-a uitat la date sa vada daca exista duplicate!? Nici un epidemiolog nu a facut niste agregari pe cartiere, nimic?
Desigur, daca totul e secret de stat e mult mai greu sa poata verifica asta altcineva cu mintea mai odihnita.
Folositi informatii numai din surse oficiale!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2020, 12:43)
Pe de alta parte zici ca tie frica de virus ca e contagios dar acuma zici ca nu stiu sa foloseasca Excel! Esti de cacat!
2. La Suceava???
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2020, 11:16)
Mină de aur cu artiști de CIRC.