Actualizare 16:00 Rus: "I-am explicat lui Adomniţei, dacă tot nu a înţeles îi demonstrăm cu evidenţe"
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, afirmă că i-a explicat "o dată, de o sută de ori" şefului CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, ce se va face în legătură cu autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, iar dacă acesta tot nu a înţeles, nu îi rămâne decât să îi demonstreze "cu evidenţele că nu are dreptate", transmite Mediafax.
"Am discutat cu Cristian Adomniţei zilele trecute, i-am explicat şi dânsului. A fost, vineri, o echipă de la Ministerul Transporturilor la Iaşi, care a explicat exact ce facem, cum facem. Eu cred că afirmaţia lui Adomniţei că e o minciună, că nu se face (autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş - n.r.), este o chestiune ce ţine de un politicianism de joasă speţă şi, până la urmă, va trebui să renunţe şi dânsul la acest lucru, în faţa evidenţelor. Dacă după ce i-am explicat o dată, de o sută de ori ce facem, că aşa este în regulă, aşa avem şi resurse ca să şi facem ceva, tot nu a înţeles şi tot stă pe astfel de poziţii, atunci nu ne rămâne decât să îi demonstrăm cu evidenţele că nu are dreptate. Dânsul are dreptul să o ţină aşa, în direcţia aceasta, care este, fără îndoială, nefundamentată", a declarat, azi, corespondentului Mediafax, Ioan Rus.
Potrivit acestuia, drumul expres satisface nevoile de infrastructură pe următorii zece ani.
"Drumul expres nu afectează cu nimic. De la Ungheni-Iaşi, Iaşi-Târgu Neamţ este autostradă-autostradă, are legătură şi cu Bacău, drum expres să coboare spre Braşov şi legătura cu drum expres între Târgu Neamţ şi Târgu Mureş, cu expropiere la nivel de autostradă, cu costuri mai mici, drum expres cu patru benzi, care nu trece prin localităţi, ci pe drum separat. Fazarea nu am inventat-o noi, SUA e plină de drumuri expres, Germania la fel, toate ţările au avut şi zone fazate în care au făcut faza întâia drum expres, faza a doua autostradă. Drumul expres satisface nevoile de infrastructură pe următorii zece ani", a subliniat ministrul Transporturilor.
El a afirmat că Masterplanul de Transport se actualizează odată la trei ani, pentru că evoluţia economică, socială a unei ţări va determina acest lucru.
"În acest moment, documentul este corelat cu nevoia de interconectivitate a două zone şi cu resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a materializa această nevoie", a spus Ioan Rus.
-----------
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, a făcut un apel, azi, cu ocazia manifestărilor de Ziua Unirii, la Guvern, "oricare ar fi premierul", să ia seama de rugămintea ieşenilor de a avea o autostradă "care să lege Moldova de Transilvania", transmite Mediafax.
Cristian Adomniţei a declarat, în discursul susţinut de pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, unde a stat lângă preşedintele Klaus Iohannis, că "cea mai mare durere a ieşenilor" este că nu au o autostradă care să lege Moldova de Transilvania.
"Cea mai mare problemă a Moldovei o reprezintă trecerea munţilor spre Europa şi cea mai mare durere a noastră e că nu avem o autostradă care să lege Moldova de Transilvania", a spus Adomniţei.
El i-a mulţumit şefului statului pentru susţinerea arătată pentru realizarea acestui proiect şi a făcut apel la Guvern să ia în seamă rugămintea ieşenilor de a avea o autostradă.
"Rugăm Guvernul României, oricare ar fi premierul, să ia seamă de această rugăminte", a afirmat Adomniţei.
El i-a solicitat lui Ponta ca Guvernul să includă în forma finală a Masterplanului de Transport autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.
În timpul manifestărilor de Ziua Unirii de la Iaşi, la care au participat câteva mii de persoane, Adomniţei a purtat pe braţ o banderolă albă cu însemnul verde al autostrăzii.
După susţinerea discursurilor, preşedintele Klaus Ioahnnis şi premierul Victor Ponta, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Ieri, premierul Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă susţinută la Iaşi, că autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, este inclusă în forma "aproape finală" a Masterplanului de Transport, care va fi trimisă Comisiei Europene, după ce va trece prin Parlament şi Guvern.
"Am prezentat forma pe care o prezentasem, de altfel, acum o săptămână la Ministerul Transporturilor, forma aproape finală din punctul de vedere al Guvernului a Masterplanului de transport rutier, această formă - ministrul Transporturilor, domnul Rus, care ieri (n.r. - joi) trebuia să vină la Iaşi să o prezinte înaintea mea, dar din cauza ceţii a stat în aeroport la Otopeni, dar va fi săptâmâna viitoare aici încă o dată pentru toate detaliile - prevede foarte clar autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş cu termenele de efectuare şi cu sursele de finanţare pentru studii de fezabilitate şi pentru execuţie şi din acest punct de vedere cred că toate eforturile, inclusiv cele mai vocale, pornesc de la premisa că au fost făcute cu bună-credinţă de toată lumea, şi primarul, şi parlamentarii, şi preşedinţii de consilii, pentru că de fapt vorbim de o regiune întreagă, iar cu această formă se merge în Parlament şi în şedinţa de guvern care se va adopta în februarie şi o trimitem la Comisia Europeană", afirma Ponta.
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, anunţa, săptămâna trecută, că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va veni joi, 22 ianuarie, la Iaşi, pentru a prezenta strategia pe infrastructură pentru regiunea Moldovei. Ulterior, Nichita anunţa, într-o conferinţă de presă, că ministrul Rus nu mai vine la Iaşi din cauza unor probleme de sănătate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, declara, miercuri, că anularea vizitei la Iaşi a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, programată pentru joi, este o dovadă de laşitate şi o confirmare a abandonării de către Guvernul PSD a proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş.
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, afirma, tot săptămâna trecută, că lucrările la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ vor începe în acest an sau în 2016, în timp ce tronsoanele Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş vor fi iniţial drumuri expres, după care vor fi transformate în autostrăzi.
Potrivit lui Nichita, autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi proiectată în acest an, când va făcută şi licitaţia pentru lucrări.
"Vor fi şi bani alocaţi pentru începerea lucrărilor în 2015 sau în 2016. Se vor proiecta în aceeaşi perioadă, tot ca autostradă, porţiunile Târgu Neamţ-Ditrău şi Ditrău-Târgu Mureş. După ce se vor proiecta se vor căuta şi sursele de finanţare pentru a se face drum expres în primă fază, iar apoi, în faza a doua autostradă", afirma primarul Iaşiului.
Nichita preciza că pe tronsoanele care traversează munţii între Moldova şi Transilvania lucrările se vor face în regim de autostradă, chiar dacă titulatura va fi de drum expres.
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care a prezentat, în 13 ianuarie, într-o conferinţă de presă, priorităţile de infrastructură rutieră pentru perioada 2015-2016, spunea că autostrada din Iaşi va fi realizată de la Ungheni la Târgu Neamţ, iar de acolo se va continua spre Târgu Mureş cu un drum expres.