Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul de Interne, Cătălin Ioniţă, a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), necesară exercitării funcţiei, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Avizul ORNISS permite accesul la informaţiile clasificate, conform Hotnews.
Potrivit MAI, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie a fost eliberat din funcţie, întrucât nu mai deţine autorizaţia de acces la informaţii clasificate din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesară exercitării funcţiei.
În prezent, ofiţerul este pus la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii altor atribuţii profesionale.
Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie este asigurată, conform atribuţiilor din fişa postului, de către adjuncţii acestei structuri, precizează MAI.
Cătălin Ioniţă a condus şi Poliţia Română. A fost numit în ianuarie 2018, după demiterea Bodgan Despescu, în urma scandalului legat de poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei Eugen Stan, acuzat de agresarea seuală a unor copii şi femei.
Cătălin Ioniţă a invocat motive personale, iar o zi mai târziu a fost chemat la audieri la DNA.
În 27 iunie 2018, DNA a anunţat că fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată în legătură cu deţinerea unui teren la marginea Bucureştiului.
"Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 - 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie", anunţa DNA la acea vreme.
În septembrie 2019, DNA a anunţat că dosarul a fost clasat pentru trafic de influenţă, pe motiv că fapta nu există. În schimb, partea din dosar legată de fals în declaraţii a fost declinată la Parchetul Curtii de Apel, după ce Cătălin Ioniţă ar fi menţionat în declaraţia de avere din 2018 o suprafaţă de zece ori mai mică decat deţinea in realitate. Chestorul a susţinut că este vorba despre o greşeală de redactare.