ŞEFUL OMV S-A ÎNTÂLNIT, AZI, CU PREŞEDINTELE KLAUS IOHANNIS Conducerea OMV a subliniat nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2018

Conducerea OMV a subliniat nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ

Mariana Gheorghe a refuzat să participe, în mai multe rânduri, la audierile parlamentare din Comisia de anchetă ANRE

Actualizare 15:20 OMV Petrom i-a prezentat lui Klaus Iohannis strategia de dezvoltare a companiei

Conducerea OMV AG a prezentat, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Comunicatul Preşedinţiei mai spune: "Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv.

În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori.

Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securităţii energetice la nivel naţional şi regional.

În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacităţi de transport funcţionale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanţelor economice, prin expertiza şi competenţele româneşti în domeniul explorării şi exploatării resurselor de gaze naturale şi petrol. Întrevederea a constituit un bun prilej pentru a sublinia importanţa unui dialog deschis între OMV şi statul român, în vederea valorificării potenţialului pe care ţara noastră îl are în domeniul energetic".

------

Preşedintele Klaus Iohannis va primi astăzi, la Cotroceni, o delegaţie a companiei austriece OMV, condusă de Rainer Seele, CEO OMV, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Motivele pentru care Rainer Seele ar putea să se întâlnească cu Iohannis sunt multiple, unii spun că ar veni pentru proiectul Neptun din Marea Neagră şi mult discutata Ordonanţă 64, alţii - pentru a discuta despre noul CEO al OMV Petrom în locul Marianei Gheorghe, alţii, mai cârcotaşi, afirmă că ar fi vorba de redevenţe.

OMV Petrom, în război cu Iulian Iancu

Toamna trecută, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, a anunţat că reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor.

Mariana Gheorghe, CEO şi preşedintele Directoratului OMV Petrom, a refuzat, în repetate rânduri, să participe, personal, la audierile din această toamnă, ale Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE.

În replică, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă ANRE, a anunţat că, în cazul în care nu se va prezenta personal, va declina imediat către DNA şi DIICOT datele pe care Comisia le deţine: "În urma datelor şi informaţiilor deţinute de Comisia parlamentară de anchetă se impune prezenţa dumneavoastră personal. Menţionăm că întrebările vi se adresează dumneavoastră şi au legătură cu acţiunile desfăşurate de dumneavoastră personal. Prin urmare, solicităm insistent să daţi curs invitaţiei Comisiei de anchetă cu precizarea că, în cazul neprezentării, datele şi informaţiile deţinute de Comisia de anchetă vor fi transmise imediat spre investigare DIICOT şi DNA".

Iulian Iancu a mai declarat, în luna octombrie, că Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV.

Iulian Iancu a mai declarat că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a transmis, recent, o scrisoare Comisiei de anchetă a activităţii ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), recomandând analiza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 în cadrul Grupului de Lucru pentru Infrastructură Strategică şi Securitate Energetică, condus de Mihnea Constantinescu.

Zamfir: "Preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, a vrut să crească redevenţele la gaze; Tudose l-a demis"

Surse politice ne-au declarat, recent, că preşedintele ANRM Gigi Dragomir a fost demis intempestiv, la finalul anului trecut, de către premierul Mihai Tudose, din cauza faptului că Dragomir a dat ordinul 525 din 22 decembrie prin care a vrut să crească redevenţele la gaze naturale.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir a scris pe Facebook: "22 decembrie. Ora 16.35. La Secretariatul General al Guvernului (SGG) este trimis, pentru publicare în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 525 al ANRM prin care preţul de referinţă la gaze naturale urma să fie adus la nivelul la care se vând astăzi pe piaţă gazele. Preţ neactualizat din 2008. Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh. Ordinul nu mai fost publicat nici până în ziua de azi, deşi trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Domnul Tudose l-a oprit de la publicare. De ce?

În adresa de înaintare i se arată clar că actualizarea preţului de referinţă nu înseamnă majorarea preţului pentru populaţie şi pentru companii. Ceea ce e perfect adevărat. E vorba doar de a constata că preţul cu care se vinde gazul e dublu faţă de cel pentru care ia banii statul român, domnule Tudose". Senatorul Zamfir a susţinut că neactualizarea preţului din 2008 încoace a însemnat pentru statul român pierderi de peste 3 miliarde de euro.

Raportul de audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015, realizat de Curtea de Conturi a României, preciza că ANRM a aprobat preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase din România, folosit la calculul redevenţei petroliere, în alte condiţii decât cele stabilite prin Legea petrolului nr. 238/07.06.2004: "ANRM, deşi potrivit Legii petrolului nr. 238/07.06.2004 are atribuţii în efectuarea de studii pe baza cărora fundamentează şi stabileşte preţul de referinţă al petrolului (ţiţei şi gaze naturale) în baza căruia se calculează redevenţa petrolieră, în perioada auditată, acest preţ a fost stabilit fără a avea la bază astfel de studii".

În perioada 2011-2015, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, care stă la baza calculului valorii redevenţei petroliere la gazele naturale, este de 495 lei/1.000 mc.

Raportul Curţii de Conturi arată: "În conformitate cu prevederile art. 5 din Anexa 2 la Ordinul preşedintelui ANRM nr.98/1998, calculul contravalorii redevenţelor petroliere datorate bugetului de stat de către titularii acordurilor petroliere se face prin luarea în considerare a preţurilor practicate de titularii acordurilor la valorificarea cantităţilor proprii de petrol, care să nu fie mai mici decât preţurile de referinţă stabilite şi comunicate lunar de ANRM".

Curtea de Conturi susţine că a constatat faptul că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România, stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată, s-au situat sub preţurile de referinţă, cu consecinţe în diminuarea cuantumului redevenţei cuvenite bugetului de stat.

Rainer Seele: "Este necesar ca Guvernul român să acorde o licenţă de export"

OMV va discuta cu partenerul american Exxon despre proiectul "Neptun" din Marea Neagră, pentru ca în 2018 să se ia decizia finală de investiţie, iar acest lucru este inclus în calendar, a declarat, recent, directorul general al OMV, Rainer Seele, la o întâlnire cu jurnaliştii, transmite APA, potrivit Agerpres.

În opinia lui Rainer Seele, proiectul "Neptun" este deosebit de important pentru OMV Petrom deoarece îi va îmbunătăţi rezervele şi îi va majora producţia de gaze naturale. Dificultatea acestui proiect este legată de vânzarea volumelor mari de gaze, care sunt atât de mari încât "nu pot fi consumate nici măcar de piaţa românească". De aceea, directorul OMV susţine că este necesar ca Guvernul român să acorde o licenţă de export. În opinia directorului OMV Petrom, fără export, dezvoltarea zăcământului de gaze nu este posibilă.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a României este de circa 11 miliarde de metri cubi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Este intersul Vienei si americanilor pe aici.

    In Austria foreaza pe undeva sau nu e voie la ei.

    Colinie sau nu? 

    1. atunci l-ai intreba pe Suflet Curat: Sufletelule cum se face ca la brutele astea mioritice gazul are cea mai puternica capacitate calorica de pe mapamond si datorita factorului de transformare de 1 bep la 5400 standard cubic feet fata de 6000 standard cubic feet 9000 bep extrasi sunt doar din pic. DE aceea nu luati in considerate rezultatelor Petrom in raportul individual OMV.

      pic a se Citi pix adica din condei, la fel cum a fost rezultatul financiar din 2004 , care a fost corectat in 2005. Utilizeaza doamna Moll, Magdalena acelasi practici putin faimoase de pe vremea cand era sefa la DIRK ca sah denigreze persoana competente si care prezinta un raport financiar die succes:-)

      Multe companii din Romania au dat faliment si din cauza OMV Petrom....

    Plata redeventei la gezele naturale in echivalent lei Mwh conform ordinului oprit la publicare,este ilegala, nu are prevedere in Legea petroluilui, norma de aplicare si instructiuni de aplicare. Redeventa se plateste la cantitatea de gaze exploatate pe procentele stabilite la categoriile. de nivel de productie.Nivelele de redeventa la cererea OMV nu au fost schimbate din anul si 2004 si au o medie de 5.1% pentru titei si 8.2% la gazele naturale si sunt cele mai mici din lume. Cine va reusi sa stabileasca redeventele care se practica in in lume.in asa fel ca aceste venituri la bugetul de stat sa se dubleze sau tripleze?

    1. adica eu:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb