Şeful Renault vorbeşte de o evaluare de 10 miliarde de euro pentru divizia de automobile electrice

E.M.
Companii / 5 septembrie 2023

Şeful Renault vorbeşte de o evaluare de 10 miliarde de euro pentru divizia de automobile electrice

Luca De Meo, Directorul general de la Renault Group, spune că noua divizie de automobile electrice a grupului ar putea fi evaluată la 10 miliarde de euro, cu ocazia ofertei publice iniţiale care va fi organizată în prima jumătate a lui 2024, atrăgând atenţia asupra evaluărilor nerealiste pentru recentele start-up-uri din domeniul vehiculelor electrice care s-au listat la bursă, informează Agerpres.

Anul precedent, Renault a anunţat în mod oficial că ia în considerare opţiunea de a crea două entităţi separate, una dedicată dezvoltării, producţiei şi vânzării de vehicule electrice, una cu sediul în Franţa, şi cealaltă dedicată dezvoltării şi producţiei de motoare şi cutii de viteze termice şi hibride de nouă generaţie E-TECH, care va include operaţiunile din România, Spania, Portugalia, Turcia şi America Latină. Divizia Ampere va avea sediul în Franţa şi aproximativ 10.000 de angajaţi.

Renault nu a confirmat care sunt ambiţiile sale de preţ pentru divizia Ampere, dar într-un interviu acordat Financial Times la salonul auto IAA de la Munchen, Luca De Meo a spus că această afacere ar putea fi evaluată la "opt, nouă, zece miliarde de euro" cu prilejul listării.

Şeful Renault a avertizat că industria auto europeană este ţinută pe loc de investitorii excesiv de prudenţi din regiune, în condiţiile în care constructorii auto tradiţionali se luptă să concureze cu ceea ce De Meo a calificat drept evaluările ridicole la care au ajuns recentele start-up-uri din domeniul vehiculelor electrice.

Polestar, o marcă de vehicule electrice deţinută de Volvo şi Geely, a fost evaluată la 21 de miliarde de de dolari cu prilejul listării de anul trecut. Totodată, constructorul vietnamez VinFast s-a listat la începutul acestui an la o valoare de 23 de miliarde de dolari.

"Dacă investitorilor europeni le pasă de viitorul Europei, ar face bine să aloce bani pentru asta, în loc să ridice semne de întrebare tot timpul. Nu ştiu ce fac investitorii europeni, dar dacă vor să protejeze Europa ar fi bine să sprijine proiecte ca acestea, în care cineva are curajul să vină cu un răspuns substanţial la provocarea ridicată de chinezi şi americani", a precizat Luca De Meo.

Ofertele publice iniţiale de la Polestar şi VinFast au implicat fuziuni cu companii de achiziţii cu scop special (Special purpose acquisition company - SPAC), care permit firmelor să îşi floteze acţiunile fără a respecta regulile stricte impuse în cazul listărilor tradiţionale la bursă. În timp ce capitalizarea Polestar a scăzut până la şapte miliarde de dolari, VinFast a ajuns la o capitalizare de piaţă de 68 de miliarde de dolari, după ce la un moment dat era evaluat la 190 de miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb