SENAT: Modificările Codului de procedură penală, adoptate

D.D.
Politică / 10 decembrie 2018

Modificările Codului de procedură penală, adoptate

Actualizare - Cupşa (PNL): Dăncilă şi Toader nesocotesc Constituţia

Deputatul PNL, Ioan Cupşa, a criticat astăzi posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, susţinând că actul normativ maschează amnistia şi graţierea şi că premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nesocotesc Constituţia în acest fel.

"Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader nesocotesc din nou Constituţia României. Eu cred că cea mai potrivită pedeapsă pentru cei doi ar fi ca în vecii vecilor, adică atât cât vor trăi dânşii, să li se interzică să mai pronunţe cuvântul Constituţie. O lege de modificare a Codului de procedură penală şi a Codului penal, legi care se află în dezbatere în Parlament, vor fi adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă. Nu s-a mai întâmplat niciodată acest lucru, un asemenea dispreţ faţă de prevederile constituţionale, faţă de Parlament, faţă de rolul Parlamentului României", a spus Cupşa la Parlament, conform Agerpres.

(E.M.)

------

Actualizare - Barna: Codurile trebuie dezbătute în Parlament

Liderul USR, Dan Barna, afirmă că trebuie dezbătute în Parlament Codurile penale, pentru că aşa este normal şi că "nu este nicio urgenţă pentru a modifica legislaţia penală, decât scăparea lui Dragnea, Tăriceanu şi a altor infractori cu dosare penale". El spune că PSD trebuie să plece de la guvernare.

"Dacă mai avea cineva vreo îndoială: OUG-urile pe justiţie se decid în CEx-ul PSD, nu în şedinţele de Guvern. Liviu Dragnea i-a cerut, astăzi, ministrului Justiţiei să elaboreze un OUG pe Codurile Penale", scrie Dan Barna pe contul său de Facebook.

(E.M.)

------

Actualizare - Toader, despre modificarea Codurilor penale: O soluţie declarată constituţională o transpui în lege

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin OUG, că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă.

El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

Întrebat ce se va întămpla cu articolele care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate, dacă acestea se vor regăsi în OUG, Toader a evitat să răspundă.

"Este o regulă generală pe care băuiam că o ştiţi şi anume un act normativ se bucură de o prezumţie relativă de constituţionalitate. Dacă nu e atacat la Curte, se numeşte că nimeni nu consideră că actul normativ lezează standardul, valoarea constituţională" a spus Toader, conform News.ro.

Întrebat dacă există un termen pentru adoptarea acestei OUG, ministrul Justiţiei a răspuns că "toate lucrurile au un termen şi dacă nu-i fix e rezonabil", el specificând că termenul în cazul acestor OUG este în funcţie de conţinutul analizei".

(E.M.)

------

Actualizare - Dragnea despre ordonanţa de modificare a codurilor penale: "O istorie care nu se mai termină"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a argumentat că o ordonanţă privind modificarea codurilor penale ar putea fi dată în condiţiile în care "este o istorie care nu se mai termină" în această privinţă.

"Colegii noştri au motivat pentru că este o istorie care nu se mai termină. Şi am zis, pe articolele declarate constituţionale n-am vedea de ce să nu se dea OUG", a declarat Dragnea la finalul CExN al PSD, potrivit Agerpres.

(E.M.)

------

Actualizare - Dăncilă: Luăm în calcul OUG pentru Codurile penale

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat astăzi că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

"A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă", a declarat Dăncilă.

Întrebată de ce a fost nevoie de OUG şi nu s-a recurs la soluţia unui proiect de lege, premierul a explicat că s-a luat în calcul această variantă din cauză că alte legi au fost contestate şi a durat foarte mult până cînd au intrat în vigoare.

"Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte adoptarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit Am vorbit despre această oportunitate" a răspuns premierul, conform News.ro.

Viorica Dăncilă a precizat că se ia în calcul adoptarea unei ordoanţe de urgenţă care să aibă în vedere atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală şi s-a decis "ca pe ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da OUG".

"Ştiţi foarte bine că atunci când Curtea Consituţională declară un articol, o lege, constituţională, ea este obligatorie pentru toată lumea, deci pornind de la acest considerent am avut aceatsă discuţie", a explicat Dăncilă.

Referitor la articolele declarat neconstituţonale din Codul Penal şi Codul de Porcedurtă penală vor fi retrimise Parlamentului, a spus Dăncilă.

(E.M.)

------

Actualizare - Au fost adoptate modificările aduse Codului de procedură penală

Modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale au fost adoptate astăzi de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 74 voturi pentru, 31 împotrivă şi 3 abţineri.

Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, săptămâna trecută, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale. Raportul Comisiei speciale a fost însuşit de plenul Senatului.

Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială şi susţinute de senatorii Opoziţiei nu a întrunit, în plen, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Senatorii Opoziţiei (PNL şi USR) au criticat modificările aduse Codului de procedură penală, au subliniat că multe dintre aspectele incluse în decizia CCR nu se regăsesc în actul normativ dezbătut şi au anunţat că vor ataca, în continuare, legea la Curte, informează Agerpres.

Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.

(E.M.)

------

Curţii Constituţionale şi Ordonanţa de urgenţă 90/2018 cu privire la Secţia pentru infracţiunile din Justiţie vor fi supuse luni dezbaterii şi votului în plenul Senatului, potrivit site-ului instituţiei.

Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, săptămâna trecută, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale.

Conform noului text, acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia.

În forma contestată la CCR, textul prevede că acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există probe din care rezultă "indicii temeinice" privind infracţiunea, iar forma în vigoare a Codului de procedură penală se face referire la "presupunere rezonabilă".

Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege, cel de "presupunere rezonabilă", însă a fost adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Comisia a modificat şi prevederile în ceea ce priveşte condiţiile în care se dispune percheziţia.

Potrivit formei modificate a articolului 158, cererea formulată de procuror pentru emiterea mandatului de percheziţie domiciliară trebuie să cuprindă: a) descrierea locului unde urmează a se efectua percheziţia, iar dacă sunt indicii temeinice privind existenţa sau posibilitatea transferării probelor, datelor sau persoanelor căutate în locuri învecinate, descrierea acestor locuri; b) indicarea probelor ori a indiciilor temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni sau cu privire la deţinerea obiectelor ori înscrisurilor ce au legătură cu o infracţiune.

Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat în comisie, obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de probă numai în cauza în care s-a dispus, prin ordonanţă a procurorului sau încheiere a instanţei, predarea şi, respectiv, ridicarea silită a acestora. În măsura în care se constată că obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, după caz, nu au legătură cu cauza în care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia cărora au fost ridicate în termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silită.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... MAI RESPIRAȚI ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb