Senatoarea UDMR Rozalia Biro a declarat că statutul elevului, aflat foarte puţin timp în dezbatere publică, merită şi necesită mai multă atenţie pentru a fi îmbunătăţit şi că va depune, în toamnă, o propunere de modificare a acestuia., potrivit unor surse din presă.
"A vorbi despre drepturile şi obligaţiile elevului, fără să vorbeşti despre drepturile şi obligaţiile profesorului sau despre codul de etică este asemănător cu o masă pe un singur picior. Este un pas înainte alcătuirea acestui nou statut al elevului, dar este strict necesar ca, pe lângă acesta, să fie un statut al profesorului şi al instituţiei, pentru că atât elevul cât şi profesorul trebuie să fie şi apărat şi protejat. Trebuie să existe un regulament care să apere profesorul de eventualele abuzuri din partea elevilor sau a părinţilor, a colegilor etc. Sunt convinsă că elaborându-se un statut al elevului şi unul al profesorului se poate ajunge la a crea un cadru legislativ care să asigure o democraţie bine înţeleasă, un dialog constructiv între profesori şi elevi, având ca scop final ca unitatea de învăţământ să fie un loc sigur pentru profesori şi elevi, unde în condiţii relativ armonioase să se poată desfăşura activitatea educaţională", a declarat preşedinta Comisiei pentru drepturile omului din Senatul României.
Potrivit acesteia, pe lângă aspectele pozitive ale statutului elevului, sunt şi anumite părţi "ori imprecise, ori incomplete, ori interpretabile".
"Nu se precizează anumite aspecte educaţionale strict necesare elevilor, cum ar fi: lipsesc aspecte legate de educaţia elevului pentru dezvoltarea personalităţii, a caracterului, pentru creativitate, pentru spiritualitate. Sunt aspecte la fel de importante precum acele părţi ale educaţiei le primeşte în şcoală prin disciplinele de studiu", a spus Biro.
Desemnarea reprezentanţilor elevilor în consiliul elevilor la nivel de şcoală se face, potrivit noului statut, de către toţi elevii, ceea ce, consideră Biro, este imposibil, propunând principiul democratic - 50 plus 1. Conform senatoarei, schimbarea unui profesor pe baza a două treimi dintr-o clasă ar crea haos în şcoli.
Statutul elevului, elaborat de Ministrul Educaţiei în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor, a fost supus recent timp de nici trei săptămâni dezbaterii publice, urmând ca până la sfârşitul lunii iulie să fie centralizate propunerile publice. Pe baza respectivelor propuneri şi după alte consultări şi discuţii în timpul vacanţei cu elevi şi profesori de la diverse şcoli, Rozalia Biro va depune în august sau la începutul lunii septembrie, conform acesteia, o propunere de modificare a Statului elevului în funcţie de părerile celor implicaţi, conform aceloraşi surse.