SENATORUL PNL NU RENUNŢĂ Zamfir îi cere Vioricăi Dăncilă să repună statul în posesia Arenelor BNR

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2018

Zamfir îi cere Vioricăi Dăncilă să repună statul în posesia Arenelor BNR

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir îi cere premierului Viorica Dăncilă să anuleze Protocolul prin care Arenele de Tenis BNR au intrat în posesia băncii centrale.

Astfel, liberalul nu renunţă, chiar dacă a fost schimbat recent de la şefia Comisiei economice din Senat, cu colegul său de partid Florin Cîţu. Daniel Zamfir spune că ar fi deranjat conducerea PNL cu atitudinea sa de la conducerea comisiei de specialitate, chemându-i la audieri în mai multe ocazii pe reprezentanţii BNR şi ANPC, pe bancheri, dar şi pe cei din sectorul energetic, pe teme ca dobânzile mari la credite, problema împrumutaţilor în CHF, Arenele BNR sau redevenţele la gaze.

Senatorul afirmă, însă, că nu va renunţa la proiectele legislative pe care le are depuse în Parlament şi nici la ideea de a readuce Arenele de tenis de la BNR în posesia statului.

Parlamentarul a postat, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Doamna prim-ministru Dăncilă! Faceţi dreptate! Astăzi am redepus interpelarea adresată primului-ministru în legătură cu revenirea Arenelor de Tenis la Ministerul Tineretului şi Sportului. Fostul premier Tudose a băgat-o sub preş! Aştept de la primul-ministru Dăncilă să constate ilegalităţile celor de la BNR şi să anuleze Protocolul prin care întreg Complexul Sportiv Progresul a trecut în proprietatea BNR!

P.S. Dacă cineva şi-a făcut iluzii că domnul Isărescu (n.r. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu) nu va mai fi audiat, că-l va salva cineva, se înşală amarnic...

Tic-tac, tic-tac...".

La finalul anului trecut, Daniel Zamfir i-a cerut de urgenţă premierului de atunci Mihai Tudose să utilizeze toate prerogativele şi să dispună repunerea statului în posesia Arenelor de tenis ale BNR.

Domnul Zamfir consideră că problema Arenelor BNR este de interes naţional, aceasta fiind ignorată de prea mult timp, "deşi Guvernul României şi ministerele de resort au avut şi au la îndemână toate pârghiile legale pentru a repara o nedreptate care afectează atât sportivii ce reprezintă cu multă demnitate România în străinătate, cât şi numerosul public amator de sport din ţara noastră".

Senatorul Zamfir a lansat, în decembrie, un nou atac la adresa Băncii Naţionale, pe subiectul complexului sportiv din Parcul cu Platani. Alături de acesta, în cadrul unei conferinţe de presă, s-au aflat Simona Halep, Ilie Năstase, Ion Ţiriac, George Cosac (preşedintele FR Tenis) şi Camelia Potec (preşedintele FR Nataţie, vicepreşedinte COSR). Daniel Zamfir a criticat dur proiectul de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD, conform căruia Banca Naţională a României va ceda arenele BNR, care vor reintra în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, urmând să primească în proprietate, la schimb, o serie de alte active imobiliare (Institutul Bancar Român, Centrul de Perfecţionare Profesională şi Activităţi Sociale al băncii centrale ...).

Parlamentarul a prezentat mai multe documente, susţinând că acestea demonstrează că BNR nu deţine în mod legal baza sportivă şi că protocolul încheiat cu Ministerul Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte exproprierile terenurilor pe care sunt construite arenele de tenis este ilegal.

În replică, Mugur Şteţ, director adjunct în cadrul BNR, susţine că Daniel Zamfir şi Ion Ţiriac au reluat în spaţiul public neadevăruri flagrante, "demne de epoca post-adevăr" privind Banca Naţională a României (BNR). Printre altele, Mugur Şteţ afirmă: "Au fost reluate minciuni legate de Centrul de perfecţionare profesională şi activităţi sociale (CPPAS), unde se află şi arenele de tenis. (...) Surprinderea este cu atât mai mare cu cât documentele care atestă fără niciun dubiu proprietatea Băncii Naţionale a României asupra terenului în cauză i-au fost prezentate atât domnului senator Daniel Zamfir, personal de către subsemnatul, atunci când a vizitat CPPAS împreună cu membri ai Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, cât şi domnului Ion Ţiriac prin intermediul domnului Ilie Năstase, căruia, tot personal, i-am pus la dispoziţie documentele menţionate".

În scrisoarea deschisă transmisă în decembrie premierului şi retrimisă, ieri, noului şef al Executivului, senatorul Daniel Zamfir arată: "Este vorba despre cea mai importantă bază sportivă din România dedicată tenisului de câmp (situată în Bucureşti, pe strada Doctor Staicovici nr. 42-48, sector 5), cunoscută publicului de-a lungul timpului drept «Arenele Progresul», «Arenele din Parcul cu Platani» sau, mai recent, «Arenele BNR».

Acest complex sportiv reprezintă nu doar cel mai mare spaţiu public pentru desfăşurarea competiţiilor de tenis din ţara noastră, ci rămâne singurul loc din România care ar putea găzdui în condiţii reprezentative evenimente de tenis de elită la nivel naţional şi internaţional.

Această bază a fost construită de către Statul Român în perioada comunistă, iar arena centrală de tenis din această bază a fost edificată în anul 1972 în vederea disputării finalei istorice din Cupa Davis dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Aşa cum ştiţi deja, în contrast cu importanţa Arenelor de Tenis în istoria tenisului românesc, acestea se află în prezent într-un proces de degradare avansată şi accelerată, nemaifiind apte să găzduiască competiţii sportive fără investiţii substanţiale. Această gravă situaţie este cauzată de faptul că Arenele de Tenis se află de facto în posesia Băncii Naţionale a României (BNR), iar această instituţie nu este în măsură să asigure o justă administrare acestui bun de interes naţional.

În urma investigaţiilor efectuate în legătură cu situaţia descrisă mai sus, am ajuns la concluzia îngrijorătoare că în ultimii 25 de ani BNR a folosit fără drept Arenele de Tenis şi terenul pe care acestea se află, iar în anul 1991 a fost încheiat cu nerespectarea legii un Protocol între BNR şi MTS privind acest bun, act care nu a fost denunţat, deşi organele de control ale Guvernului i-au constatat caracterul ilegal încă din anul 1992.

De aceea, vă scriu pentru a vă solicita să luaţi de urgenţă o serie de măsuri pe care doar Guvernul României împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) sunt în măsură şi trebuie să le ia în calitate de reprezentanţi ai puterii executive din România şi de gestionari ai patrimoniului Statului Român.

În esenţă: (i) Protocolul mai sus amintit trebuie denunţat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea legii şi totodată-pentru că oricum nu a fost respectat de către BNR, (ii) Statul Român trebuie să reintre în posesia Arenelor de Tenis, având în vedere că este adevăratul proprietar al acestora, iar apoi (iii) administrarea Arenelor de Tenis trebuie realizată în conformitate cu destinaţia sportivă a acestora.

Nu consider că reprezentanţii din prezent ai Guvernului României sunt răspunzători pentru această situaţie care persistă de foarte mult timp. Însă acest Guvern, în frunte cu dumneavoastră, are responsabilitatea să ia cât mai rapid toate măsurile necesare pentru reintrarea în legalitate şi pentru reîntregirea patrimoniului Statului Român prin redobândirea folosinţei asupra Arenelor de Tenis, în scopul administrării acestora conform scopului pentru care au fost construite, prin reincluderea lor în circuitul public sportiv naţional şi internaţional".

Printre altele, liberalul îi cere şefului Guvernului să emită actele necesare prin care să se dispună repunerea Statului Român în posesia Arenelor de tenis şi, ulterior, să dispună administrarea Arenelor de tenis conform scopului pentru care au fost construite de către stat, prin reincluderea acestora în circuitul sportiv naţional şi internaţional.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Buna treaba,dl Zamfir este singura persoana care se lupta pentru dreptate si pentru cetatenii romani.Pentru ceea ce face,intr-o buna zi va ajunge sa detina functii mari in statul roman,ajutat de cetatenii abuzati.

    PNL-ul a gresit ca l-a schimbat de la conducerea Comisiei. Omul asta aducea multa vizibilitate pentru PNL in randul electoratului de toate culorile si orientarile.

    In plus, actiunile lui chiar au justificare in banditismul bancar de la noi.

    Prin aceasta miscare PNL-ul poate ca va castiga voturile catorva sefi de birou din BNR si din conducerea unor banci dar cu siguranta va pierde multe voturi ale electoratului nehotarat (in special de centru) care este in continuare sceptic in privinta seriozitatii si capacitatii PNL-ului de a conduce drept si eficient. Inca o greseala marca PNL (dupa catastrofa asocierii cu PDL-ul care le-a luat din voturi mai mult decat le-a adus electoratul PDL-ului) . 

    Iar ii faceti reclama borfasului astuia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb