SENATORUL VALER MARIAN: "Tratarea superficială şi părtinitoare a interpelărilor şi întrebărilor adresate MAI"

Alexandru Costea
Politică / 20 octombrie 2015

Comparativ cu predecesorii ministrului Gabriel Oprea în fruntea Ministerului Afacerilor Interne (Radu Stroe, Mircea Duşa şi Ioan Rus), senatorul independent de Satu Mare Valer Marian a constatat că "sub ministeriatul" acestuia interpelările şi întrebările parlamentarilor "sunt tratate cu superficialitate şi cu o anumită părtinire faţă de angajaţii ministerului care sunt vizaţi în acestea", arată o interpelare adresată de senator ministrului Internelor în şedinţa Senatului de ieri.

Senatorul continuă:

"Pe de o parte, sub ministeriatul predecesorilor dvs., în cazul în care prin interpelări şi întrebări erau semnalate infracţiuni sau abateri grave, se dispunea imediat efectuarea de verificări de către Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne sau de către Direcţia de Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi sesizarea Direcţiei Generale Anticorupţie sau a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dacă era cazul. Pe de altă parte, răspunsurile la interpelări şi întrebări erau semnate de miniştrii în cauză, în timp ce majoritatea răspunsurilor transmise sub ministeriatul dvs. sunt semnate pentru dvs. de către alte persoane, fără a fi nominalizate prin nume, prenume, funcţie şi grad (secretar de stat, chestor sau plutonier). De exemplu, în cazul unor ministere mai asaltate cu interpelări şi întrebări, ca Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor Publice, dacă răspunsurile sunt semnate de un secretar de stat se face menţiunea că pentru ministrul Justiţiei sau ministrul Finanţelor Publice semnează secretarul de stat în cauză.

Superficialitatea şi părtinirea la care am făcut referire sunt inexplicabile în condiţiile în care sunteţi licenţiat şi doctor în drept, general de justiţie militară şi vicepremier pe probleme de ordine publică şi securitate naţională. O astfel de abordare este şi mai inexplicabilă având în vedere că primul dvs. adjunct, secretarul de stat Ilie Botoş, de asemenea licenţiat şi doctor în drept, precum şi general de justiţie militară, a deţinut funcţiile de procuror şef adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie şi de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, în ultimii doi ani v-am adresat mai multe interpelări şi întrebări privind conduita necorespunzătoare a chestorului de poliţie Liviu Tăut, fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, rector al Academiei Naţionale de Poliţie şi director al Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne, care s-a aflat în relaţii deosebit de apropiate cu un afacerist milionar care controlează Ţara Oaşului, Crişan Mihai, un fel de Bercea Mondial local, cercetat penal pentru fapte de violenţă, evaziune fiscală, contrabandă cu ţigări, afaceri nelegale cu material lemons şi afaceri frauduloase cu profituri de milioane de euro cu SC Electrica SA (unde a beneficiat de sprijinul actualului director general Ioan Roşca, care îşi petrecea concediile sau anumite evenimente la complexul turistic pe care potentatul îl deţine la Valea Măriei). Prin intermediul chestorului Tăut, acest potentat local a ajuns în relaţii apropiate şi cu chestorul Gheorghe Popa, fost şef şi adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Române, actualmente rector al Academiei Naţionale de Poliţie (care s-a dedulcit şi el la petreceri organizate la complexul turistic de la Valea Măriei). Graţie acestor relaţii, acest potentat analfabet şi violent, fost cioban înainte de 1989, nu numai că a beneficiat de protecţie totală din partea poliţiei, dar a şi ajuns să conducă activitatea poliţiei în zonă, impunându-şi oamenii săi preferaţi în funcţii de conducere la Poliţia Oraşului Negreşti Oaş, la posturile de poliţie din zona Oaşului şi chiar la servicii şi birouri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare. Este de notorietate publică faptul că s-a ajuns până acolo că, în ultimii ani, poliţia i-a asigurat acestui potentat local, cu anumite ocazii, şofer şi gardă de corp în persoana unui poliţist din Poliţia Oraşului Negreşti Oaş, respectiv pe agentul principal Căprar Grigore.

La toate întrebările şi interpelările privindu-l pe chestorul Liviu Tăut mi-aţi transmis răspunsuri expeditive, în care aţi invocat chestiuni de procedură penală sau incidenţa unor date cu caracter personal. Mai multă atenţie a acordat sesizărilor mele Direcţia Naţională Anticorupţie, care, în vara acestui an, l-a inculpat şi l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe chestorul Liviu Tăut pentru luare de mită în formă continuată. Tot în cursul acestui an, Direcţia Naţională Anticorupţie l-a reţinut, inculpat şi apoi trimis în judecată pe numitul Crişan Mihai pentru mai multe infracţiuni de dare de mită. Se mai cuvine menţionat că Direcţia Naţională Anticorupţie l-a inculpat şi pus sub control judiciar pe şeful Poliţiei Oraşului Negreşti Oaş, comisarul şef Ghenceanu Ioan, numit în această funcţie cu sprijinul potentatului Crişan, pentru abuz în serviciu prin procurarea unui avantaj unui terţ, întrucât după agresarea unui tânăr (Roman Mihai) cu 13 lovituri de cuţit, faptă la care a participat şi numitul Crişan Mihai, în loc să dispună măsuri pentru conservarea urmelor, identificarea şi audierea făptuitorilor şi martorilor, a şters personal cu mopul urmele de sânge de la locul faptei şi a sesizat parchetul cu întârziere de câteva zile.

La întrebarea adresată în şedinţa Senatului din 04.05.2015, având ca obiect «Identificarea şi sancţionarea poliţiştilor care l-au agresat pe cetăţeanul Miculaş Iacob Florin din satul Iojib comuna Medieşu Aurit judeţul Satu Mare», care a fost lovit în cap şi peste picioare de doi poliţişti în postul de poliţie din comuna Medieşu Aurit, până ce i-au fracturat un picior, după care l-au aruncat ca pe un câine în faţa postului, mi-aţi răspuns, într-o frază, că aspectele prezentate au făcut obiectul unor verificări efectuate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare, în urma cărora s-a dispus declanşarea procedurii de cercetare disciplinară prealabilă împotriva celor doi poliţişti implicaţi în eveniment, precum şi înaintarea dosarului constituit în cauză la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, pentru continuarea cercetărilor. Ori, pe de o parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare fusesese sesizat în prealabil de către cetăţeanul agresat, iar, pe de altă parte, nu mi-aţi comunicat până în prezent sancţiunile aplicate în urma cercetării disciplinare prealabile.

La interpelarea adresată în şedinţa Senatului din 11.05.2015, având ca obiect «Verificarea corectitudinii concursului pentru ocuparea funcţiei de şef birou I din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare», funcţie în care a fost numit un poliţist (Păcurar Ioan) agreat şi susţinut de afaceristul Crişan Mihai, mi-aţi răspuns în două fraze că aţi aflat că am depus un exemplar din interpelare la şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Satu Mare şi că a fost înregistrată o lucrare penală, care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, spre competentă soluţionare. Ori, scopul interpelării era să-mi comunicaţi constatările şi măsurile dispuse de dvs., nu faptul că aş fi depus un exemplar din interpelare la Serviciul Judeţean Anticorupţie Satu Mare.

Un răspuns şi mai superficial am primit recent de la dvs. la interpelarea adresată în şedinţa Senatului din 07.09.2015, având ca obiect «Verificarea nelegalităţilor comise de SC Zapodi SRL Negreşti Oaş şi de protectorii acestora din instituţiile statului». Prin răspunsul la această interpelare mi-aţi comunicat că nu au fost constatate abateri disciplinare cu privire la modul de instrumentare a dosarelor penale vizate şi nu au fost identificate aspecte referitoare la favorizarea de către poliţistul menţionat (inspectorul Dinu Daniel Ionel, fost lucrător la Biroul de poliţie judiciară, actualmente şeful Biroului de poliţie rutieră din Poliţia Oraşului Negreşti Oaş) a vreunei părţi implicate în conflict, precum şi că procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi dispune asupra actelor sau măsurilor procesuale efectuate.

Favorizarea de către poliţisul Dinu Daniel Ionel a directorului SC Zapodi SRL Negreşti Oaş, Ciobra Dumitru Florin, cercetat în ultimii 10 ani în mai multe dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş (nr. 800/P/2006, 349/P/2007, 78/P/2010, 784/P/2011 şi 319/P/2013), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburare în posesie, furt calificat şi executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, mi-a fost confirmată de poliţişti din Poliţia oraşului Negreşti Oaş, care mi-au relatat că între cei doi s-a stabilit o relaţie de prietenie de când poliţistul susmenţionat l-a cercetat pe directorul SC Zapodi SRL în primul dosar penal având ca obiect exploatarea nelegală de andezit în cariera Cornet (nr. 800/P/2006). Conform acestor poliţişti, numitul Ciobra Dumitru Florin şi-a permis să încalce dreptul de proprietate al petenţilor Pop Vasile Daniel, Pop Vasile şi Fedorca Ştefan, ştiind că toate sesizările făcute de aceştia urmau să fie soluţionate în favoarea sa, ca urmare a protecţiei de care se bucura la Poliţia oraşului Negreşti Oaş prin poliţistul Dinu Daniel Ionel. Pentru a răsplăti aceste servicii de protecţie, numitul Ciobra Dumitru Florin l-a invitat frecvent pe poliţistul Dinu Daniel Ionel împreună cu familia în Austria, suportând cheltuielile de deplasare, masă şi cazare, precum şi plata cumpărăturilor făcute de familia Dinu. Ultima deplasare de acest gen a familiilor Ciobra şi Dinu în Austria a avut loc în perioada 11-13.09.2015, înainte de începerea noului an şcolar.

În plus, prin intermediul poliţistului Dinu, numitul Ciobra Dumitru Florin a ajuns în relaţii apropiate şi cu procurorul Bodoc Georgel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş, tustrei întâlnindu-se aproape zilnic în localuri publice din Negreşti Oaş, ca barul Bizi Bar, restaurantul Lescaci Oil ş.a. Astfel de întâlniri au fost vizualizate şi înregistrate şi după prezentarea interpelării susmenţionate, respectiv în zilele de 29.09.2015 şi 8.10.2015, la restaurantul Lescaci Oil.

În interpelarea respectivă am arătat că relaţia apropiată a procurorului Bodoc Georgel cu numitul Ciobra Dumitru Florin, faţă de care a dispus neînceperea urmăriri penale în două dosare având ca obiect plângeri formulate împotriva sa pentru tulburare în posesie şi furt calificat de către proprietarii terenurilor din cariera Cornet, este dovedită de faptul că procurorul susmenţionat şi-a stabilit, de aproape trei ani, reşedinţă fictivă la cuscrul numitului Ciobra Dumitru Florin, Pop Vasile, cu domiciliul în comuna Certeze strada Şcolii nr. 66, în baza căreia beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru chirie de 300 de euro.

Prin intermediul numitului Ciobra Dumitru Florin, poliţistul Dinu Daniel Ionel a ajuns în relaţii apropiate cu un interlop local, Poptile Daniel Georgel, zis Bursy, cunoscut ca fiind implicat în activităţi de trafic de valută falsă şi de trafic de droguri în Negreşti Oaş (inclusiv din faţa liceelor din oraş), pe care l-a protejat şi l-a sprijini în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale pe care le-a avut. Pentru sprijinul acordat, interlopul Poptile le-a oferit un sejur în Austria familiilor Dinu şi Ciobra. Acest interlop a fost folosit pentru intimidarea petenţilor care au depus plângeri penale împotriva numitului Ciobra Dumitru Florin în legătură cu exploatarea nelegală de andezit în cariera Cornet de către SC Zapodi SRL, fiind cunoscut că în acest scop l-a agresat fizic în curtea casei sale, pe timp de noapte, pe petentul Fedorca Ştefan. Acest interlop este bănuit că nu ar fi străin de faptul că, în scop de intimidare, au fost tăiate cauciucurile şi au fost desfăcute prezoanele roţilor de la autoturismul soţiei unui poliţist din Negreşti Oaş, pentru a se produce un accident de circulaţie. Cu toate că în cauză s-a depus plângere pentru tentativă la infracţiunea de omor, procurorul Bodoc Georgel a clasat dosarul penal.

Poliţistul Dinu Daniel Ionel şi directorul Ciobra Dumitru Florin sunt bănuiţi că se află îi în spatele agresării recente a numitului Chinţa Petre, angajat al Primăriei oraşului Negreşti Oaş, căruia îi impută că mi-ar fi furnizat primele informaţii privind afacerile nelegale al SC Zapodi SRL la cariera Cornet. În data de 05.10.2015, în jurul orelor 14.00, în timp ce se afla în centrul oraşului Negreşti Oaş, cu un grup de cetăţeni, care îl solicitaseră pentru a discuta o anumită problemă, numitul Chinţa Petre a fost lovit, fără niciun motiv, cu un cuţit în piept, în apropierea inimii, de către numitul Olah Gheorghe, care este angajat om de ordine la magazinul Penny şi este cunoscut drept un apropiat al anumitor poliţişti din Negreşti Oaş. În loc să ia măsuri faţa de acesta, Poliţia Oraşului Negreşti Oaş l-a sancţionat contravenţional pentru scandal public, cu amendă de 200 de lei, pe numitul Chinţa Petre, întocmindu-i proces verbal în lipsă, în timp ce acesta se afla la spital, şi folosindu-l ca martor tocmai pe agresorul Olah Gheorghe. În ziua următoare poliţiştii de la Poliţia Oraşului Negreşti Oaş au refuzat să înregistreze plângerea penală a numitului Chinţa Petre şi să preia cuţitul cu care a fost lovit, astfel că acesta a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare pentru tentativă la infracţiunea de omor.

Potrivit poliţiştilor care mi-au furnizat informaţii scrise şi verbale (inclusiv înregistrări audio însumând circa 30 de ore, din care se evidenţiază un limbaj ca la uşa cortului al poliţistului în cauză), inspectorul Dinu Daniel Ionel a fost implicat într-o serie de alte activităţi cu incidenţă infracţională, după cum urmează:

1. Poliţistul Dinu Daniel Ionel a soluţionat, ca ofiţer de poliţie judiciară, în favoarea afaceristului Crişan Mihai dosarul penal în care acesta a fost cercetat pentru agresarea numitului Roman Mihai cu 13 lovituri de cuţit, măsluind probe şi propunând neînceperea urmăririi penale faţă de Crişan. După soluţionarea favorabilă a acestui dosar, poliţistul Dinu a devenit un "locotenent" al potentatului Crişan şi a fost promovat şef al poliţiei rutiere din zonă.

2. Inspectorul Dinu Daniel Ionel şi principalul său colaborator, agentul principal Strango Vasile, s-au aflat în relaţii apropiate şi i-au protejat pe numiţii Pintea Vasile, Tătar Ioan şi Gherman Ioan, condamnaţi în 2012 pentru contrabandă cu ţigări, precum şi pe numiţii Berinde Augustin şi Big Traian, ambii cercetaţi pentru contrabandă cu ţigări, aceştia fiind protejaţi de către cei doi poliţişti cu toate că respectivii conduceau autoturisme de provenienţă dubioasă, iar Big Traian nu deţinea permis de conducere.

3. Poliţistul Dinu Daniel Ionel a primit un autoturism VOLVO XC 90 din partea unor persoane din comuna Bicsad judeţul Satu Mare în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare penale. Autoturismul este înmatriculat sub nr. SM-25-DNU (de la Dinu) pe numele socrului său, dar acesta nu a avut posibilităţi financiare să achiziţioneze un astfel de autoturism şi nu l-a condus niciodată.

4. La casa în care locuieşte poliţistul Dinu Daniel Ionel au fost efectuate lucrări de renovare şi de extindere, fără plată, de către firmele SC DANI SAPE SRL Călineşti Oaş, având ca patron pe Surd Daniel, pe care l-a scăpat de un dosar penal pentru conducere fără permis, şi SC Bănăţianu SRL Boineşti, având ca patron un prieten apropiat al numitului Ciobra Dumitru Florin.

5. Poliţistul Dinu Daniel Ionel exercită activităţi nelegale de taximetrie prin firma SC ALISS & DACICUS SRL Negreşti Oaş, care este administrată de Boiciuc Doru şi coordonată de Zelea Ionatan Teodor, patronul firmei de taximetrie SC ZINEXT OAŞ SRL Negreşti Oaş, care deţine mai multe autoturisme Dacia care au literele ZIN în numerele de înmatriculare. Pentru activitatea de taximetrie, poliţistul Dinu foloseşte două autoturisme Dacia înmatriculate sub numerele SM-37- ZIN şi SM-38-ZIN. Referitor la denumirea firmei controlate de poliţist arăt că ALISS este diminutivul fiicei lui Dinu Daniel Ionel, care are prenumele Alesia.

6. Pentru a favoriza firmele de taximetrie SC ZINEXT OAŞ SRL şi SC ALISS & DACICUS SRL, poliţistul Dinu Daniel Ionel a recurs la şantaje şi represalii asupra patronului şi şoferilor firmei concurente SC Indira SRL Negreşti Oaş, mergând până la aplicarea de sancţiuni contravenţionale şi întocmirea de dosare penale, urmărind astfel să asigure exclusivitatea firmelor în care avea interese pe raza anumitor localităţi (Vama, Oraşu Nou).

7. Poliţistul Dinu Daniel Ionel este angajat cu contract individual de muncă, înregistrat sub nr. 505/25.04.2014, la o societate comercială, SC Laurenţiu H SRL, cu sediul în localitatea Negreşti Oaş str. Uniri nr. 33/A, la care este patron numitul Huja Vasile, un prieten al afaceristului Crişan Mihai, şi care a derulat, la fel, afaceri dubioase cu SC Electrica SA. În acest sens anexez actul adiţional nr. 1/1035/29.05.2015 la contractul individual de muncă, prin care s-a stabilit că poliţistul va presta muncă timp de 80 de ore pe lună, ceea ce echivalează cu patru ore pe zi lucrătoare.

Domnule ministru al Afacerilor Interne, nu vă mai solicit să efectuaţi verificări şi să luaţi măsurile de rigoare, întrucât m-am convins că nici nu vreţi şi nici nu puteţi şi că doar Direcţia Naţională Anticorupţie poate face lumină şi aplica legea în speţă. Vă solicit doar să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: A rămas Ministerul Afacerilor Interne un sat fără câini sau a devenit un minister al afacerilor şi afaceriştilor? De ce doarme în cizmele statului principalul dvs. colaborator, generalul Ilie Botoş, precum a făcut-o în fruntea Parchetului Naţional Anticorupţie şi a Parchetului General?

Din păcate, situaţii precum cea descrisă la Negreşti Oaş, care ne amintesc de Vestul Sălbatic sau de Sicilia, se înregistrează în multe oraşe îndeosebi mici din România, din care pot menţiona, potrivit informaţiilor care mi-au parvenit în ultimii ani, Borşa şi Vişeu din judeţul Maramureş şi Huedin şi Gherla din judeţul Cluj. Mai mult, arestarea în ultimele zile, pentru trafic de influenţă, a unui director general adjunct al Poliţiei Municipiului Bucureşti, comisarul şef Ababei Roberto Ştefan, promovat în această funcţie cu sprijinul politic al generalului Neculai Onţanu, prim-vicepreşedinte al UNPR şi primar al al Sectorului 2, şi, pentru şantaj, a inspectorului Popa Marian Daniel de la Secţia 26 Poliţie Bucureşti, demonstrează cât de mult a cangrenat mafia politico-financiară şi Poliţia Capitalei României.

Domnule ministru, relativ recent, respectiv după uciderea unui poliţist de către un afacerist turc cu autoturismul pe care îl conducea, aţi tunat şi aţi fulgerat propunând (îndreptăţit) majorarea pedepselor pentru ultraj asupra poliţiştilor, deşi aţi fost unul din ctitorii noului Cod penal, prin sprijinul acordat Guvernului Boc, din care făceaţi parte, la adoptarea acestuia prin asumarea răspunderii. După câteva zile, când doi poliţişti au violat pe câmp o minoră fugită dintr-o casă de copii, n-aţi zis însă nici pâs. De ce, domnule ministru? În calitate de ministru al Afacerilor Interne şi de vicepremier pentru securitate naţională, nu aveţi, în primul rând, obligaţia de a asigura securitatea cetăţenilor împotriva infracţiunilor de orice fel, inclusiv dacă au fost comise de poliţişti?

Solicit răspuns scris şi verbal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb