Plenul Senatului a adoptat, azi, proiectul de lege privind Codul Fiscal, prin care Guvernul îşi propune, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice, transmit surse din presă.
Proiectul de lege privind Codul Fiscal a fost adoptat, azi în plenul Senatului, cu 90 de voturi "pentru", 4 abţineri şi 36 "împotrivă".
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că "modificările legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru funcţionarea sistemului de impozite şi taxe din România au generat unele dificultăţi în interpretarea şi în aplicarea anumitor prevederi" din domeniul fiscal.
Guvernul şi-a propus pe termen mediu "continuarea măsurilor de creştere a eficienţei sistemului fiscal prin rescrierea Codului Fiscal creându-se astfel, pe de o parte, posibilitatea simplificării fiscalităţii, eliminării disfuncţionalităţii şi stabilirii coordonatelor pentru un cadru fiscal coerent şi modern, iar, pe de altă parte, premisele asigurării predictibilităţii sistemului fiscal şi continuării conduitei necesare unei consolidări fiscale sustenabile", a menţionat Teodorovici.
Senatorul Mărinică Dincă (PNL) a susţinut, în schimb, că noul Cod Fiscal este "fără viziune, este nelegitim, este mincinos şi pervers".
"Este fără viziune pentru că nu duce nicăieri. Vom avea mai mulţi şomeri,vom avea taxe mai mari şi mai multe, vom avea, din păcate, un nivel de trai mai scăzut şi vom avea un consum şi mai mic decât acum", a afirmat Dincă.
Acesta a mai spus că este un Cod Fiscal nelegitim, deoarece în noiembrie 2014 peste şase milioane de români au votat pentru programul politic şi economic al lui Klaus Iohannis.
Totodată, senatorul PNL a declarat că este un Cod fiscal împotriva românilor, deoarece creşte numărul de taxe şi ar duce la închiderea a şi mai multor societăţi comerciale.
El a explicat că documentul prevede mărirea impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini, astfel că preţul la alimente nu va scădea după reducerea TVA.
Creşterea impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini înseamnă "costuri suplimentare pentru cei care produc alimente, pentru cei care procesează alimentele, pentru cei care transportă alimentele şi, mai ales, pentru cei care le vând. Drept urmare, acei 15% care spun că vor reflecta în scădere preţul la alimente de fapt vom constata că va fi un preţ cel puţin egal, dacă nu chiar mai mare", a afirmat Dincă.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că se aştepta ca din partea grupului PNL să vadă o solicitare care se bazează pe ideea că noul Codul Fiscal este "un proiect liberal, dar noi vrem mai mult liberalism".
"Ce-am auzit a fost o pledoarie pe care aş califica-o drept jalnică. Este regretabil că astăzi, în momentul în care discutăm un proiect de lege pe care nu numai eu, ci mediul de afaceri din toată ţara l-a calificat drept ultraliberal, grupul PNL să se posteze pe o astfel de poziţie, de respingere a Codului Fiscal", a precizat Tăriceanu.
Proiectul de lege privind Codul fiscal, adoptat cu amendamente formulate în comisiile senatoriale, urmează să fie transmis Camerei Deputaţilor, forul legislativ decizional.