Senatul a consfinţit desfiinţarea SIIJ

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 1 martie 2022

Senatul a consfinţit desfiinţarea SIIJ

Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat, ieri, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), iniţiat de Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiţiei.

Legea 99/2022 a primit 86 de voturi pentru, 37 au fost împotrivă şi s-a înregistrat o abţinere. În aceeaşi şedinţă de plen, Senatul a respins PLx 76/2021 privind desfiinţarea SIIJ, proiect legislativ înaintat de fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion. Împotriva proiectului susţinut de USR au votat 98 de senatori, 25 au fost pentru şi s-a înregistrat o abţinere.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că propunerea coaliţiei de guvernare PSD-PNL- UDMR nu reprezintă o desfiinţare a SIIJ, ci un control asupra magistraţilor din ţara noastră.

"Ce vedem este o întoarcere în timp, pe vremea domnului Dragnea. Domnul Predoiu vrea să-i facă cadou domnului Dragnea exact acest lucru, subordonarea justiţiei faţă de politic. Sunt lucruri care am fi sperat că dispar, lucruri care reapar acum la umbra unui conflict major în Europa şi sunt lucruri care nu pot fi ascunse sub preş, pentru că românii înţeleg foarte clar că ce propune domnul Predoiu, ce propune coaliţia de la guvernare nu este o desfiinţare a SIIJ, este de fapt o reinventare a acestui organism prin care, încă o dată, se vrea controlul asupra magistraţilor din România", a declarat Radu Mihail.

Colega sa, senatorul Simona Spătaru a afirmat că marea majoritate a magistraţilor din ţara noastră nu îşi doresc p secţie specială de investigare a infracţiunilor lor.

"Marea majoritate a magistraţilor sunt oameni oneşti şi îşi doresc ca la CSM şi în fruntea statului de drept, în fruntea Ministerului Justiţiei să se afle oameni care să apere justiţia, să apere oamenii, să apere Constituţia. Acest lucru nu se întâmplă acum de câteva luni. Ce se întâmplă în acest moment este că această secţie specială devine un aparat funcţional, un aparat cu 42 de oameni, de procurori cu ţinte în frunte, care pur şi simplu îi vor împiedica pe ceilalţi magistraţi, pe miile de oameni care cercetează dosare şi care pronunţă sentinţe în justiţie. Aceia se vor simţi ameninţaţi constant de colegii lor de la Curţile de Apel şi de la Parchetul General", a spus Simona Spătaru.

În replică, social-democratul Robert Cazanciuc - vicepreşedintele Senatului şi liberalul Daniel Fenechiu au arătat că proiectul legislativ iniţiat de ministrul Cătălin Predoiu a reuşit să întrunească o majoritate favorabilă în Consiliul Superior al Magistraturii - singura instituţie care veghează la garantarea independenţei justiţiei - spre deosebire de proiectul depus de Stelian Ion care a fost avizat negativ de CSM.

Amintim că proiectul iniţiat de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi care a fost avizat pozitiv de Consiliul Legislativ şi de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor cu 205 voturi pentru, 90 voturi împotrivă, o abţinere şi un deputat nu a votat. Acum, după ce a fost adoptată şi de Senat, legea 99/2022, va fi înaintată spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Conform iniţiativei de act normativ, competenţele SIIJ vor fi preluate după desfiinţarea acesteia, de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 14 procurori la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General şi 42 de procurori în teritoriu, adică maximum câte trei pentru fiecare Curte de apel.

Practic, conform proiectului aprobat de guvern, în total 59 de procurori vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Cei 14 procurori din cadrul Parchetului General vor fi selectaţi de plenul CSM şi desemnaţi de Procurorul General, iar cei din teritoriu vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM. Toţi procurorii care vor instrumenta dosare privind magistraţii vor fi evaluaţi o dată la şase luni de Procurorul General al României.

În termen de 30 de zile de la data primirii propunerilor de la CSM pentru cei 14 procurori care vor lucra în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul general se va pronunţa asupra acestora. Refuzul desemnării se motivează, conform proiectului de act normativ.

Desemnarea procurorilor se face pentru o perioadă de patru ani, care poate fi reînnoită. Procurorii care vor prelua dosarele SIIJ vor fi selectaţi şi numiţi în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Senatorii şi deputaţii USR şi AUR au anunţat că vor contesta actul normativ la Curtea Constituţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb