Senatorii au respins, astăzi, o iniţiativă legislativă ce prevedea ca jocurile mecanice de tip slot-machine ("păcănele") să poată fi amplasate numai în spaţiile autorizate pentru desfăşurarea jocurilor de cazinou, transmit surse din presă.
Iniţiatorii (un grup de deputaţi UDMR) susţin că, astfel, vor fi limitate repercusiunile dependenţei de jocuri de noroc, prin îngreunarea accesului jucătorilor la mijloacele care dau cel mai rapid dependenţă.
În expunerea de motive a proiectului înregistrat la Senat în noiembrie 2013, scrie că există "o vastă literatură ştiinţifică" privitoare la jocurile de noroc (din matematică, psihologie, sociologie), în care a fost pusă în evidenţă problema dezvoltării dependenţei de jocurile de noroc (ludomanie) sau a jucatului patologic.
Semnatarii proiectului mai susţin că "psihologii şi psihiatrii au relevat faptul că simptomele acestei dependenţe sau tulburările de comportament prezintă similitudini frapante cu dependenţa de substanţe psihotrope".
Iniţiatorii sunt de părere că jocul la aparate electronice de tip slot-machine prezintă cel mai ridicat risc de a dezvolta dependenţă de jocuri de noroc, iar adolescenţii petrec din ce în ce mai mult timp în sălile de jocuri sau în compania jocurilor video.
Parlamentarii mai menţionează că, în ţara noastră, aparatele de joc de tip slot-machine pot fi găsite în cele mai variate locuri: în spaţiile Companiei Naţionale "Loteria Română", în cafenele, baruri sau cinematografe, precum şi în spaţiile agenţilor de pariuri, uşor accesibile oricui.
Iniţiativa legislativă a primit raport negativ din partea Comisiei pentru Buget-Finanţe.
Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, arătând, în punctul de vedere transmis Senatului, că adoptarea unui astfel de proiect va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat, atât prin reducerea sumelor încasate din taxele de autorizare, cât şi prin diminuarea numărului de locuri de muncă pe care le oferă în prezent operatorii autorizaţi să desfăşoare acest tip de jocuri de noroc.
Propunerea legislativă (semnată, printre alţii, de Kelemen Hunor, Cseke Attila, Korodi Attila şi Máté András-Levente) va fi transmisă Camerei Deputaţilor, for decizional în această privinţă.
Pe 31 martie, un grup de 100 de parlamentari, în majoritate PSD, a depus la Parlament altă propunere legislativă, prin care jocurile de noroc tip slot-machine vor putea să funcţioneze legal doar în cazinouri şi agenţii ale Loteriei Române, iniţiatorii considerând că, astfel, vor fi reduse cazurile de "ludomanie" şi de violenţă domestică.
Şi această iniţiativă va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
1. declinari 'a urma"
(mesaj trimis de al în data de 08.04.2014, 14:43)
ei, ele URMAU (nu URMA) sa functioneze .....
1.1. URMA (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Valentin Busuioc în data de 08.04.2014, 15:00)
"A urma" (+ infinitiv/conjunctiv) este un verb invariabil, impersonal, care cere o propoziţie subiectivă.
1.2. asa vad eu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de al în data de 08.04.2014, 15:32)
dex.ro: "a urma " - verb tranzitiv(v.pct.7)
A URMÁ ~éz 1. tranz. 1) și fig. (ființe) A însoți mergând în urmă. 2) (indici ai direcției) A ține fără abatere. ~ drumul. 3) (indicații, recomandări, sfaturi) A respecta, având ca orientare. 4) (în îmbinări cu substantive care indică un domeniu sau o formă de învățământ) A frecventa făcând studii. ~ cursuri de filologie. 5) (acțiuni începute mai înainte) A desfășura în continuare; a continua. 6) (urmat, mai ales, de propoziții completive) A decurge în mod firesc; a reieși; a rezulta. 7) (urmat, mai ales, de propoziții subiective) A impune ca ceva necesar (rezultând din anumite premise). ~ează să susțină examenele. 8) A succeda, luând locul. L-a ~at în postul de prim-ministru. 2. intranz. 1) A merge din urmă (după cineva sau după ceva). ~ după trăsură. 2) (construit cu dativul) A succeda într-o funcție (cuiva). A-i ~ unui șef de secție. 3) A succeda în timp sau în spațiu. După sâmbătă ~ează duminică. ◊ Va urma formulă care se scrie la sfârșitul unui fragment dintr-un text pentru a indica că va fi continuat de alte fragmente. 4) A fi dator; a avea obligația; a trebui. ~ează să plece. /Din urmă
1.3. Nu este conclusiv (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Valentin Busuioc în data de 08.04.2014, 15:42)
Cum scrieţi la indicativ prezent? DEX-ul nu dă detalii la punctul 7), aşa cum ar fi trebuit.