Scenariul pare al unui film extrem de slab, cu o intrigă mult prea transparentă, iar catastrofa către care se îndreaptă protagoniştii este mult prea evidentă pentru a mai genera vreo emoţie.
Acesta este verdictul pentru zona euro din ultimul raport de la Sentix GmbH, privind indicii încrederii investitorilor în economia globală şi a zonei euro.
După creşterea din luna anterioară, indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat un declin peste aşteptări în iulie 2022, până la -26,4 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la -15,8 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 11,8 puncte, până la -35,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2008, iar indicele condiţiilor curente din zona euro a scăzut cu 9,2 puncte, până la -16,5 puncte. (vezi graficul).
Pe fondul accentuării tendinţei negative la nivel global, clasificarea economiilor a înregistrat o nouă revizuire, prin trecerea Germaniei şi a zonei euro din categoria "declin" în categoria "recesiune". Economiile din Asia, exclusiv Japonia, America Latină şi Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune", iar economia SUA a fost menţinută în categoria "declin".
Deşi "catastrofa către care se îndreaptă protagoniştii este mult prea evidentă", analiştii de la Sentix subliniază că "este greu de înţeles atitudinea protagoniştilor, care sunt deosebit de activi pentru a-şi îndeplini soarta".
În plus, "criza energetică, de asemenea un rezultat al deciziilor interne, conduce la distorsiuni economice considerabile".
După cum se observă, analiştii de la Sentix nu aruncă vina pe diverşi factori externi în ceea ce priveşte criza energetică din Europa şi consideră că sunt aplicate măsuri active de accelerare a prăbuşirii economice la nivelul zonei euro.
"Luna iunie nu a reprezentat o stabilizare, eram doar în ochiul uraganului, iar acum prăbuşirea continuă", se mai arată în raportul de la Sentix GmbH.
Recesiunea din zona euro este considerată inevitabilă, pe fondul unui mare pericol în ceea ce priveşte "colapsul furnizării energiei în Europa". În aceste condiţii, "guvernele trebuie să realizeze gravitatea situaţiei şi să adopte măsuri eficiente şi imediate", mai ales că "de data aceasta nu se mai pot baza pe BCE".
Despre cea mai mare economie a zonei euro, Germania, care este numită în raport "fosta locomotivă economică a zonei euro", analiştii de la Sentix spun că "se îndreaptă către o criză economică", pe fondul incertitudinii extraordinare privind disponibilitatea gazelor naturale.
Indicele agregat al încrederii în economia Germaniei a scăzut până la -24,2 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la -12,8 puncte în luna precedentă. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 11 puncte, până la -13 puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut până la -34,8 puncte, un nou minim istoric, de la -23 de puncte.
După întreruperea seriei de scăderi consecutive în luna precedentă, indicele agregat al încrederii în economia Statelor Unite a scăzut puternic în iulie 2022, cu 12,5 puncte, până la -13,5 puncte, în condiţiile unei noi scăderi a indicelui situaţiei curente, cu 16 puncte, până la un punct, cel mai redus nivel din februarie 2021, şi a unei scăderi până la -27 de puncte a indicelui aşteptărilor, cel mai redus nivel din august 2011, de la -17,5 puncte.
"Este foarte dificil să se evite o recesiune în SUA", se arată în raport, mai ales în condiţiile în care "încrederea consumatorilor se află deja la nivel de recesiune".
Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut cu 2,9 puncte în iulie 2022, până la -5,5 puncte, după cinci scăderi consecutive, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la -9,3 puncte, de la -3,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -1,8 puncte, de la -1,5 puncte.
În ciuda declinului de la nivelul situaţiei curente şi aşteptărilor, analiştii de la Sentix consideră că regiunea Asiei, exclusiv Japonia, reprezintă "o stâncă în mare". Relaxarea restricţiilor anti-Covid din China a condus la o reducere relativă a tensiunilor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, dar "există semne de întrebare cu privire la capacitatea Chinei de a susţine singură economia globală".
În Japonia indicele agregat a scăzut până la -13,4 puncte, de la -5,7 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 9,8 puncte, până la -5,8 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, şi a unei scăderi de 5,8 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -20,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2009.
Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul unui declin al indicelui agregat până la -35,6 puncte, de la -31,1 puncte în luna anterioară. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -37,8 puncte, de la -33,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 4,3 puncte, până la -37,8 puncte.
Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a înregistrat a treia scădere consecutivă, de 10,1 puncte, până la -10,5 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2020, în condiţiile scăderii indicelui situaţiei curente până la 6,8 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, de la 14 puncte, şi a scăderii masive a indicelui aşteptărilor, până la -26,3 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2015, de la -13,8 puncte în luna precedentă.
Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut semnificativ, cu 15,8 puncte, până la -16,3 puncte, după cinci scăderi lunare consecutive. Indicele aşteptărilor a scăzut până la -34,8 puncte, de la -16 puncte din luna anterioară, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 12 puncte, până la 4,3 puncte.
America Latină a rămas în categoria "recesiune", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 6,1 puncte, până la -20,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 6 puncte, până la -21,3 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -19,8 puncte, de la -13,5 puncte.
Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la -14,5 puncte în luna iulie 2022, de la -7,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 6 puncte, până la -8,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o scădere de 7,1 puncte, până la -20,3 puncte.
Indicele încrederii de la Sentix pentru luna iulie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.240 de investitori, dintre care 252 au fost investitori instituţionali.