Scandalul remanierii începută în urmă cu 10 zile şi neterminată până acum se pare că va constitui o nouă problemă ce urmează a fi soluţionată de magistraţii Curţii Constituţionale a României.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, ieri, că lucrează la un draft privind sesizarea CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între preşedinte şi guvern.
Toader a declarat: "În speţă este vorba despre o posibilă sesizare a CCR pentru un posibil conflict de natură constituţională între guvern şi preşedinte, rezultat din refuzul preşedintelui de revocare şi numire a unor miniştri. Draftul la care lucrăm va fi analizat luni, iar decizia va aparţine factorilor politici. Posibila sesizare va fi făcută de guvern, sub semnătura doamnei prim-ministru".
Săptămâna trecută, la solicitarea prim-ministrului Viorica Dăncilă, în urma deciziei luată în Comitetul Executiv Naţional al PSD, preşedintele Klaus Iohannis a avizat favorabil şase dintre cele opt propuneri de remaniere. Atunci au fost înlocuiţi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu cu Marius Constantin Budăi, ministrul Economiei - Dănuţ Andruşcă- cu Nicolae Bădălău, ministrul Tineretului şi Sportului - Ioana Bran - cu Bogdan Matei, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale - George Ivaşcu - cu Daniel Breaz, ministrul Apărării Naţionale - Mihai Fifor - cu Gabriel Beniamin Leş şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Bogdan Cojocaru - cu Alexandru Petrescu.
Cu acelaşi prilej, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat revocarea ministrului Transporturilor, Lucian Şova şi înlocuirea lui cu Olguţa Vasilescu, precum şi revocarea vicepremierului Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi înlocuirea lui cu Ilan Laufer.
Nemulţumiţi de decizia lui Klaus Iohannis, liderii PSD au ţinut o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional şi au decis să îi propună şefului statului ca la Transporturi să fie numit Mircea Drăghici, iar Lia Olguţa Vasilescu să devină vicepremier şi ministru al Dezvoltării. În urma acestei decizii, premierul Viorica Dăncilă a trimis o nouă solicitare preşedintelui Klaus Iohannis, dar acesta a considerat că nu este momentul oportun pentru încă o remaniere.
Klaus Iohannis a declarat: "Am primit (...), la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Daţi-mi voie să vă spun că acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani şi pot să vă dau câteva date pe care le-am recitit şi care arată că lucrurile merg foarte prost în privinţa guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe poziţiile de ministru. I-am numărat, nu o să vă vină să credeţi: sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniştri în aceste guverne. 70, în nici doi ani. Pot să vă spun că aşa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniştri toată ziua, bună ziua. De asta se ocupă PSD, să schimbe miniştri. Cum să ne imaginăm că poate să funcţioneze un guvern cu două remanieri într-o săptămână? Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit şi, în acest fel, nu se poate continua. (...) în această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniştri, iar această chestiune care mi-a fost propusă, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului şi Zilei Naţţonale de 1 Decembrie. Până atunci, pot să vă spun că nu se va întâmpla în această zonă nimic".
Dintre cei doi miniştri pe care PSD şi premierul Viorica Dăncilă îi doresc înlocuiţi, Lucian Şova şi-a înaintat demisia săptămâna trecută din funcţia de ministru al Transporturilor. Vicepremierul Paul Stănescu a demisionat ieri din funcţiile deţinute în cabinetul Dăncilă.