"Sfaturile" legate de coronavirus au termen de valabilitate limitat

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii / 7 aprilie 2020

"Sfaturile" legate de coronavirus au termen de valabilitate limitat

Toată lumea discută despre coronavirus cu toate că se cunosc destul de puţine lucruri despre el. Specialiştii recunosc acest lucru, chiar dacă foarte mulţi o fac cu jumătate de gură. Sfaturile oferite în februarie nu mai erau valabile în martie, iar în aprilie multe adevăruri au fost lovite de nulitate. Nu este vorba de valul de ştiri din categoria "fake news", ci despre ceea ce sus­ţin autorităţi implicate direct în combaterea acestei pandemii. La începutul anului era clar, măştile de protecţie se puteau utiliza câteva ore şi după aceea trebuiau aruncate. Acum pot fi "reciclate", spălate şi refolosite, în plus, mai nou, sunt considerate în regulă şi cele artizanale, confecţionate din orice fel de pânză. De asemenea, s-a tot vorbit că animalele de companie nu sunt afectate de coronavirus şi nu îl transmit mai departe. Acum nu se mai ştie atât de sigur cum evoluează problema.

Revenind la măşti, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, le transmite celor care îşi confecţionează acasă măşti de protecţie că trebuie să le spele şi să le calce zilnic, pentru a le dezinfecta: "Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că, în cazul în care găsim, preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. (...) Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de mas­că medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza! Totodată, dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă şi să o călcaţi".

Chiar Arafat a reamintit că, iniţial, "ideea generală pe plan mondial" a fost că masca nu este necesară decât în cazul persoanelor cu simptome, asta şi din cauza penuriei de măşti, prioritară fiind aprovizionarea personalului medical: "Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii (...) oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. (...) Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta". Secretarul de stat, într-o intervenţie la TV, a recomandat... youtube pentru a ne informa în ceea ce priveşte confecţionarea de măşti.

Un alt "mit" a căzut, legat de animale. Un tigru de la o grădină zoologică din New York a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, au anunţat autorităţile guvernamentale americane, citate de DPA şi Reuters. O femelă de tigru malaezian în vârstă de patru ani, al cărei nume este Nadia, se numără printre mai mulţi lei şi tigri de la Bronx Zoo care au dezvoltat tuse uscată, a precizat într-un comunicat Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice, care administrează grădină zoologică newyorkeză. Nu se cunoaşte modul în care virusul afectează alte specii. Felinele mari au prezentat o pierdere a apetitului, însă societatea a transmis că se aşteaptă ca toate animalele să se recupereze. Femela de tigru a început să prezinte semne ale acestei maladii respiratorii la sfârşitul lunii martie, cel mai probabil în urma contactului cu un lucrător de la grădina zoologică, purtător asimptomatic al virusului, a indicat într-un comunicat Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Paul Calle, veterinar-şef la Bronx Zoo, a declarat pentru Reuters că nu este cunoscută identitatea angajatului care a infectat tigrul: "Este prima dată când oricare dintre noi şi de oriunde din lume ştie că o persoană a infectat animalul şi că animalul s-a îmbolnăvit". Potrivit USDA, acesta este primul caz de infectare a unui tigru. Nu există dovezi care să sugereze că animalele pot infecta oamenii cu noul coronavirus, a precizat USDA, care a avertizat însă persoanele care prezintă această boală să limiteze contactul cu animalele de companie şi cu alte animale.

Lecţia despre coronavirus, una extrem de periculoasă, se învaţă din mers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb