Şi dacă azi s-ar face pace?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 25 octombrie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Cum ar arăta un acord de pace între statul israelian şi Hamas? Ce s-ar întâmpla dacă autorităţile israeliene ar ceda nenumăratelor presiuni externe, prin care se invocă în mod obsesiv necesitatea protejării locuitorilor din Gaza, prin încetarea cu desăvârşire a ostilităţilor? Cum ar arăta aceste acord de pace şi care ar fi consecinţele pe termen scurt, mediu şi lung?

Să admitem că, cedând în faţa presiunilor statelor musulmane şi non-musulmane, autorităţile Israelului consimt să renunţe la acest război în Gaza, cu singura condiţie ca ostaticii să fie de îndată eliberaţi. Armata israeliană ar urma să se întoarcă în cazărmi. Şi ce urmează după?

Statele şi organizaţiile internaţionale, desigur umanitare, care au finanţat până în prezent Gaza, nebăgând de seamă că această susţinere a întărit poziţiile Hamas şi le-a umflat conturile teroriştilor, că practic sumele donate din sentimente de caritate au contribuit la înarmarea acestora, aceleaşi entităţi statale şi non-statale îşi vor intensifica eforturile pentru că, nu-i aşa, Gaza trebuie reconstruită acolo unde au avut loc stricăciuni în urma bombardamentelor israeliene. Locuitorii din Gaza care s-au conformat solicitărilor Israelului şi s-au deplasat spre sud, în apropierea graniţei cu Egiptul, pot reveni pentru a pune umărul la reconstrucţie. Teroriştii vor răsufla uşuraţi. Nu vor mai fi ţinta unei invazii terestre. Nu vor mai fi vânaţi. Dimpotrivă. Vor fi glorificaţi. Cei rămaşi în viaţă, precum şi martirii lor. Această situaţie va însemna de fapt o extraordinară victorie morală a luptătorilor Hamas. Victoria va fi sărbătorită aşa cum se cuvine de către toţi sponsorii din întreaga lume ai organizaţiei. Comunităţile de arabi, radicalizate în cele mai importante oraşe europene, vor jubila şi vor amplifica succesul Hamas împotriva statului Israel. Va fi sărbătoare şi în rândurile Hezbollah, şi la Teheran, şi la Moscova, în timp ce Xi Jinping se va auto-felicita în mod discret. În mod special Vladimir Putin va fi mulţumit şi va spera că şi pentru susţinerea sa se vor strânge în viitor rândurile lumii anti-occidentale.

Iar după o vreme, constatând că întreaga operaţie a mers de fapt şnur, Hamas va organiza o nouă incursiune de anvergură în Israel, va ucide din nou, va lua un alt rând de ostatici şi va aştepta ca, din nou, să se formeze o coaliţie anti-Israel. Până atunci însă, fiecare dintre liderii politici care s-au perindat pe la Tel Aviv se va auto-felicita, considerând că a contribuit în mod constructiv la reinstaurarea păcii în Orientul Apropiat.

Şi mai rămâne Palestina. Se va transforma sau nu Autoritatea Palestiniană în stat? Şi dacă da, în ce raporturi se va afla Cisiordania cu Israelul? Va putea fi instaurată o pace de durată? Nu care cumva condiţiile creării statului Palestina nu sunt încă întrunite? Nu care cumva diversele facţiuni palestiniene din ţară şi din străinătate se vor încăiera între ele? Nu care cumva se va dezlănţui acolo, în Cisiordania, un nou război? Şi oare Hamas, încununat de laurii victoriei, nu care cumva va încerca - şi poate va reuşi - să-şi lărgească autoritatea şi în Cisiordania? Cât de stabilă va deveni în cele din urmă situaţia din Orientul Apropiat? Îi invit pe toţi cei care citesc acest editorial să-şi imagineze cum va arăta Gaza după războiul din Gaza, cum va arăta Cisiordania, ce se va întâmpla cu statul Israel, cum vor reacţiona în viitor sponsorii terorismului şi în ce măsură se va generaliza starea de confuzie, ca să nu-i spun de paralizie, prin care trece lumea occidentală.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Pace nu se poate, nu aduce destul profit,

    am invatat asta cu ocazia conflictului din Ucraina 

    1. Hamas promovează scăderea consumatorilor, ca tine.

    IN 10 ani Israelul nu va mai exista. te uiti pe harta la Orientul mijl;ociu si vezi o mare de tari arabe, musulmane cu o pata mica mica care e Israel. inconjurati numai de musulmani.

    cand trump vine la putere, cu america first, ce-o sa faca israel singur, la cum fac pe nebunii in zona, incurajati de Biden. stiti ce spune extrema dreapta acum in america? lasati israelul sa faca ce vor. nu e problema noastra. 

    1. USA niciodata nu va lasa Izraelul fara aparare,

      indiferent cine este la putere,

      cine nu stie motivele, e cam pe afara problemelor  

      Trump a susținut stabilirea capitalei la Ierusalim. Pare că scripturile propagandei sovietice te-au băgat în ceață și ți-ai dat cu perwol pe creier.

      Iar tu esti un needucat ,fara cei 7 ani de acasa,

      "Romania Educata" nu te a ajutat nimic 

      Propagandiștii sovietici sunt la bază criminali, e cam mult să pretinzi vreo lipsă de educație, mai ales că dezinformezi profesionist, habar n-ai despre ce vorbești, dar ești tranșant. :

    chiar daca nu intra in gaza, israelul ii va vana pe cei din hamas peste tot, prin operatiuni militare mai mult sau mai putin discrete, indiferent ce hartii se semneaza

    raspunsul la intrebarea din titlu rezulta din continutul art , adica se reia totul de la capat . eu cred ca si cel din ukr si asta sint razboaie fortate , fake . lumea trebuie tinuta ocupata si in acest timp se dau legi peste tot ,tot mai bizare si tot mai impotriva oamenilor .

    1. 1500 soldați ruși fake se duc la stele zilnic și 50 de tancuri sovietice.

      Așa este

    Israelul e în fond al 51-lea stat american! Existența Israelului i-a garantat Americii un control asupra Golfului, asupra resurselor de petrol și asupra prețului! SUA își făcea stocuri la un preț, iar când situația devenea tensionată avea provizii !

    La fel de important în susținerea Israelului sunt marii bancheri americani de origine evreiască! Cine domină finanțele controlează lumea! 

    Netanyahu in Martie 2019 : “Anyone who wants to thwart the establishment of a Palestinian state has to support bolstering Hamas and transferring money to Hamas … This is part of our strategy – to isolate the Palestinians in Gaza fr om the Palestinians in the West Bank.”

    Daca nu credeti, cautati pe net.

    Asta spune multe pentru cine cunoaste putina geopolitica.  

    1. bani oricum se transferau

    dupa ce vor pune gheara colosii lumii pe halcile de tari si si le vor imparti ,se vor linisti....la musulmani nu merge sa i ingenunchezi cu prosteala si bani occidentali....pentru aia viata nu valoreaza nimic si si apara pamintul cu viata, nu pun botul la banii masoneriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb