Sibex: Cum să-ţi protejezi portofoliul de acţiuni Fondul Proprietatea prin hedging

Decebal Todăriţă
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 februarie 2011

Sibex: Cum să-ţi protejezi portofoliul de acţiuni Fondul Proprietatea prin hedging

Primele zile de tranzacţionare ale acţiunilor Fondul Proprietatea s-au scurs generând o serie de comentarii si opinii. Deşi multe voci avizate prevăd o perioadă "roz" pentru evoluţia fondului şi pentru întreaga piaţă de capital românească, există şi investitori mai puţin optimişti în ceea ce priveşte viitorul pe termen scurt al acestuia. Prin urmare, implicaţiile unor fluctuaţii de preţ pot fi decisive pentru atingerea sau ratarea unor planuri de investiţie care iniţial pot părea bine documentate şi argumentate.

Orice scădere înregistrată pe piaţa la vedere diminuează considerabil valoarea portofoliului. În aceste condiţii, singura variantă de neutralizare a scăderilor rămâne operaţiunea de hedging. Ultimele statistici ne indică faptul că numărul "jucătorilor" care apelează la strategii de hedging cunoaşte o creştere exponenţială, strategia fiind accesibilă atât micilor investitori, cât şi marilor companii naţionale. Aceste investiţii au explodat pe fondul unor şocuri izbucnite pe pieţele internaţionale unde aurul şi petrolul au înregistrat, începând din 2008, scumpiri fără precedent care, conform ultimelor evoluţii, continuă şi în prezent, preţul barilului de petrol ajungând recent la 100 de dolari, iar aurul atingând maxim după maxim în ultimele luni din 2010. Tranzacţiile derulate în acel moment (2008) pe piaţa internaţională au condus la falimentul a nu mai puţin de 17 mari companii aeriene, datorat creşterii preţului barilului de petrol coroborat cu neglijenţa sau inconştienta factorilor de decizie la nivelul acelor societăţi. Totuşi, un exemplu pozitiv îl constituie prima mare societate româneas­că, mă refer aici la Petrom care, începând din anul 2008, aplică strategii de hedging. Numai în anul 2009, prin acoperirea riscului legat de mişcarea preţului ţiţeiului, Petrom a reuşit să aducă un profit net cu 34% mai mare decât în 2008, în condiţiile în care afacerile producătorului de petrol au scăzut şi vânzările s-au contractat.

Hedgingul este calitatea principală a pieţelor futures. Scopul său este ca un producător sau un deţinător de marfă să poată bloca preţul acesteia pentru o perioadă mai lungă de timp, fără alte consecinţe. Seamănă cu o poliţă de asigurare pe care producătorul o iniţiază fără a fi interesat de speculaţia preţului. În momentul în care producătorul consideră că perioada critică a trecut, el poate să închidă strategia de hedging.

Extrapolând riscul la nivelul pieţei de capital observăm că şi aici oscilaţiile de preţ şi temerile privind devalorizarea acţiunilor Fondului Proprietatea pot să-şi pună amprenta asupra performanţelor unui portofoliu.

Studiu de caz:

Un investitor deţine o cantitate de 1.000.000 acţiuni Fondul Proprietatea la preţul X lei. Fiind un cunoscător al riscului ce decurge din posibile scăderi ale preţului, el poate intra într-un hedging total cu acoperirea riscului la toate acţiunile deţinute sau un hedging parţial prin protejarea portofoliului între 25-50%. Astfel, iniţiază o operaţiune de hedging pe 40% din portofoliul deţinut, însemnând intrarea pe piaţa futures cu o vânzare de 400 contracte, echivalentul a 400.000 acţiuni FP, la un preţ futures întâlnit de Y lei. În cazul în care se vor înregistra scăderi la un preţ de Y-0,05 lei, protecţia pentru cele 400.000 acţiuni îi va aduce un profit de 400.000 x 0,05 lei/acţiune = 20.000 lei, pentru o scădere de Y-0,1 lei/acţiune, profitul va fi de 400.000x0.1 lei/acţiune = 40.000 lei. În momentul în care se consideră că etapa de corecţie a trecut, hedgingul poate fi închis iar iniţiatorul său îşi va bloca profitul din futures în cont, neatingându-se de acţiunile deţinute pe piaţa la vedere. În situaţia în care corecţia nu s-a produs în piaţă, randamentul portofoliului protejat este nul pentru că profitul din piaţa la vedere anulează posibila pierdere din piaţa futures.

Pentru a face uz de asemenea instrumente, o societate sau un investitor va trebui să contacteze un SSIF autorizat. După încheierea unui contract între părţi, la Sibex "jucătorul" primeşte gratuit platforma Eltrans şi poate să iniţieze singur sau cu ajutorul brokerului strategiile de hedging.

În cadrul unui seminar organizat de Sibex, un manager spunea în dis­cursul său că, "până la introducerea contractelor futures la Sibiu, cei care se lansau în afaceri în România riscau să aterizeze pe o pistă neluminată." Pornind de la această afirmaţie, este evident că strategiile de management al riscului de portofoliu sunt deosebit de utile deţinătorilor de acţiuni de pe piaţa spot, deci şi pentru cei care au în portofoliul lor titlurile Fondul Proprietatea.

Disclaimer: Acest articol este un demers educaţional şi nu reprezintă un sfat de investiţie. Responsabilitatea aplicării strategiei expuse aparţine în exclusivitate investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb