Prima jumătate din şedinţa de miercuri pe piaţa Sibex nu putea fi utilizată ca exemplu pozitiv într-un studiu despre funcţionalitatea derivatelor. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: lichiditatea redusă. Conform datelor de la ora 17.00, numărul contractelor realizate era de numai 480, iar valoarea tranzacţiilor era de 4,25 milioane de lei.
Speculatorii au tranzacţionat cu prudenţă mai ales pe vedeta pieţei sibiene, derivatul pe indicele Dow Jones. Acesta totaliza la mijlocul zilei doar 184 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia DEDJIA_RON a variat atât pe minus cât şi pe plus şi, la ora menţionată, valora 16.339 de puncte, în staţionare. Nehotărârea se datora faptului că participanţii aşteptau cu interes o decizie a Băncii Centrale Americane privind stimulentele economice, previziunile indicând o reducere a achiziţiilor lunare de obligaţiuni cu 10 miliarde de dolari. "Aşa cum s-a mai întâmplat de multe ori, este posibil ca în partea a doua a şedinţei să asistăm la o schimbare de atitudine din partea jucătorilor, în funcţie de piaţa americană", a explicat un broker.
De apatia speculaţiilor pe Dow Jones dar şi de politica FED profitau jucătorii interesaţi de derivatul pe preţul aurului, cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD care era, la ora 17.00, cel mai tranzacţionat produs. Acesta totaliza 216 contracte pe scadenţa aprilie, încheiate pe fondul unei evoluţii descendente a cotaţiei metalului preţios, care pierdea 17,9 dolari, uncia fiind estimată la 1343,1 USD. Pentru derivatul SIBGOLD_RON, cu mărimea de 10 uncii, volumul era de numai 17 contracte, iar cotaţia aurului scădea cu 17,5 USD, la 1340,5 dolari, pe aceeaşi scadenţă aprilie. Pe piaţa futures americană, aurul s-a depreciat cel mai mult raportat la ultimele şase săptămâni, eventuala limitare a achiziţiilor de obligaţiuni urmând să reducă cererea de metal preţios ca plasament de siguranţă.
Tot pe segmentul derivatelor pe mărfuri se tranzacţiona şi derivatul pe preţul petrolului cu simbolul DEOIL_LSC aprilie. Pentru acesta şedinţa a fost una de scadenţă, programul de tranzacţionare fiind între orele 10.00-19.00. Preţul de lichidare la scadenţă a poziţiilor rămase deschise este egal cu valoarea preţului de cotare (settlement price) a contractului futures E-mini Light Sweet Crude Oil pentru aceeaşi scadenţă, publicat de Chicago Mercantile Exchange în ziua scadentei contractului DEOIL_LSC, după cum informează situl oficial al operatorului de piaţă. Până la ora 17.00 au fost încheiate 43 de contracte DEOIL_LSC, barilul fiind estimat la 100,16 USD, în creştere cu 1,06%.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.