SIBIU Capitalizarea Sibex a crescut cu peste 11% în şedinţa de marţi

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 aprilie 2011

În cea de-a doua şedinţă a săptămânii, s-a evidenţiat din nou segmentul spot. Dacă luni s-au remarcat titlurile PPLI, de această dată a fost rândul acţiunilor Sibex să se remarce, pe fondul unei creşteri importante a cotaţiei. De-a lungul zilei au fost tranzacţionate 589.202 acţiuni SBX, cu o valoare de aproape un milion de lei. Cotaţia SBX a crescut cu 17 bani, ajungând la 1,7 lei/acţiune. Această creştere a dus capitalizarea Sibex la 56,82 milioane lei, adică 13,8 milioane de euro, în creştere cu 11% faţă de şedinţa precedentă. "Creşterea importantă a cotaţiei acţiunii Sibex a venit pe fondul recentelor declaraţii ale dl. Patrick Young, nominalizat ca viitor manager al Sibex, acesta afirmând că valoarea bursei sibiene poate ajunge la 50 de milioane de euro în următorii 4-5 ani", a declarat un broker.

Şi pe segmentul derivatelor intensitatea a fost una în creştere, volumul aproape triplându-se comparativ cu luni. La ora 17,45 se observau circa 4100 de contracte, cu o valoare de 26,5 milioane lei. Creşterea valorii şi volumului s-a datorat tranzacţiilor cu derivatele pe Dow Jones, pe fondul ştirilor de peste ocean. Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat pentru aproape 1900 de contracte realizate până la ora 17,45. Cotaţiile scădeau puternic pentru toate scadenţele. Astfel, la ora menţionată, indicele DJIA se deprecia cu 161 puncte pe scadenţa iunie în timp ce pe scadenţa septembrie cotaţia indicelui afişa un minus de 130 puncte faţă de preţul de închidere al şedinţei precedente. Investitorii tranzacţionau indicele american şi pe scadenţa decembrie 2011, cotaţia pe această scadenţa indicând o scădere de 125 puncte.

Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au avut o evoluţie negativă fiind tranzacţionate toate cele patru scadenţe disponibile. Participanţii au încheiat, până la ora 17.45, un număr de aproape 2000 contracte, cele mai multe pe termen scurt (iunie). Pentru scadenţa menţionată, DESIF5 scădea cu 3,06%, în timp ce pentru septembrie se observa o depreciere de 1,91%. Pentru finalul anului curent, DESIF5 pierdea 0,34%, iar pentru martie 2012 - 0,65%.

Scăderile de pe principalele burse ale Europei au avut drept efect o scădere a apetitului pentru risc al investitorilor. Acest lucru s-a tradus prin deprecierea leului faţă de moneda unică europeană atât pe piaţa interbancară, unde BNR a anunţat un curs de referinţă în creştere cu 0,17%, cât şi pe piaţa derivatelor de la Sibiu, pe care investitorii au apreciat o creştere a euro pentru 2 cele mai apropiate scadenţe. Astfel, pentru scadenţa iunie 2011, cotaţia a crescut cu 0.39 bani, în timp ce pentru finalul lunii septembrie cotaţia a urcat cu 0,3 bani, până la nivelul de 4.1400 lei/euro.

Participanţii au tranzacţionat şi derivatul pe petrol realizând 24 de contracte şi mizând pe o scădere cu 4 dolari a cotaţiei unui baril, preţul situându-se la 107,5 dolari, conform datelor de la 17,45.

În aria derivatelor pe aur, preţul unciei a scăzut cu 18,7 dolari pe scadenţa aprilie, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia metalului preţios indica un minus de 22 dolari faţă de preţul de la închiderea de luni.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. presa mai nou nu mai are ce scrie despre burse asa ca ne relateaza ce s-a intamplat la minutul cutare si cutare....vai de pluta noastra

    1. Patrick L. Youmg...un nume de looser profesionist...l-am cercetat...mai bine mincam mititei...La ei in Irlandia se casatoresc intre veri. Asa s-a nacut si el. Mama lui e o matusa...

    Pai cum sa nu creasca. Dupa ce Ancuta ne-a mai servit odata ciorba lui poloneza.Astia au adus un alt fomist sa mai suga de la miorita din Sibiu. L-ati vazut ce fata de oligarh si guru al pietelor de zarzavaturi.Ma intrebam daca nu e rud cu ULEA..au aceisai perivire inteligenta, care patrunde prin castravetele murat ca prin brinza..Eu sunt convins ca daca Ancuta ii imprumuta neshte steroizi de cai lu' Young in 100 de ani SXibex va valora miliarde bune...de lei vechi. Unde doamne iarta-ma a-ti mai vazut un specialist de renume sa vina sa stea la sibiu si sa faca o bursa de nivel mondialo.Parca pe asta mondialu' il arestasera nu?

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb