SIBIU Evoluţii mixte ale preţurilor futures, la debut de săptămână

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 octombrie 2010

La Bursa din Sibiu, prima şedinţă a săptămânii a atras atenţia prin fluctuaţiile cotaţiilor care nu s-au înscris pe o direcţie clară. Ca amplitudine, culoarele dintre minimele şi maximele zilei nu au fost foarte largi, iar variaţiile, atât în teritoriu pozitiv cât şi în negativ, au fost recepţionate cu prudenţă de participanţii de pe piaţă, tranzacţiile realizându-se la un ritm modest în cea mai mare parte a timpului. La ora 17:30, se înregis­trau 2800 contracte cu o valoare de 22 milioane de lei. După deschiderea din SUA ritmul plasamentelor a dat semne de creştere, investitorii având timp până la ora 19:00 pentru a-şi reorganiza strategiile.

Derivatele pe care se înregistrau cele mai multe tranzacţii erau cele pe indicele Dow Jones Industrial Average respectiv pe acţiunile SIF5 Oltenia. După ce vineri a atras o valoare record de 83,5 milioane de lei, contractul DEDJIA_RON s-a menţinut şi luni cel mai tranzacţionat cu circa 70% din volumul total al şedinţei. DEDJIA_RON decembrie 2010 au deschis pe minus situân­du-se sub pragul de 11.000 de puncte, dar pe parcursul zilei au trecut pe plus, deschiderea din SUA confirmând aşteptările de creştere. Cu o oră şi jumătate înainte de închidere, cotaţia futures de la Sibiu a Dow Jones câştiga 65 de punc­te pe scadenţa decembrie 2010, revenind peste pragul de 11.000. Pe piaţa americană erau aşteptate luni ultimele rezultate privind evoluţia producţiei industriale. Nivelul estimat indica o creştere de 0.3% Cotaţia futures a indicelui DJIA a înregistrat mici variaţii negative pe pieţele internaţionale, în timp ce indicii principalelor burse europene au crescut.

Pentru DESIF5 deschiderea zilei s-a realizat pe scădere, confirmând influenţa pieţelor externe, şi în special a celei de pe Wall-Street unde Dow Jones a închis în coborâre vineri. La debutul zilei se înregistrau corecţii de circa un procent atât pe scadenţa decembrie 2010 cât şi pentru martie 2011, minimele zilei fiind atinse în jurul orei 11.00. Apoi, evolutia de pe parcursul zilei a menţinut "rosul" şi deşi cotaţiile au mai recuperat din pierderi, nu au avut tăria de a trece pe plus până la ora 16.30. Revenirea pe verde s-a realizat totuşi după deschiderea pozitivă de la NYSE, DESIF5 ajungând la creşteri de 0,14% pe decembrie 2010 şi 1,6% pe martie 2011.

În ceea ce priveşte aurul, cotaţia metalului galben a evoluat pe minus, corelându-se cu direcţia de pe pieţele din New York si Londra, observată pe fondul întăririi monedei americane. Dolarul a crescut în raport cu Euro, înaintea publicării datelor care ar putea exprima că nivelul de încredere al investitorilor în Germania se apropie de minimul ultimelor 21 luni. Pe piata Sibex aurul scădea la ora 17:30 cu 9,4 USD pentru octombrie 2010 şi cu 5,7USD pentru decembrie anul curent.

Pe piaţa valutelor, şedinţa a fost caracterizata de calmul si apatia din ultima perioada, investitorii aşteptând deznodământul tensiunilor politice pentru a putea aprecia noul trend al parităţii EUR/RON. Evoluţiile preţurilor de cotare au fost mai degrabă liniare, la tendinţa fiind una de uşoară devalorizare a leului.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb