SIEGFRIED MUREŞAN, DUPĂ CE INS A ANUNŢAT CĂ PIB-UL NOSTRU A CRESCUT CU 7%, ÎN 2017: "Suntem din nou la un pas de criză"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 15 februarie 2018

Siegfried Mureşan: "Investitorii străini au nevoie de un mediu fiscal şi economic previzibil, vor să-şi facă planuri de afaceri şi de investiţii pe care să le poată respecta. Or, acest lucru este imposibil cu PSD-ALDE, care guvernează după ureche".

Siegfried Mureşan: "Investitorii străini au nevoie de un mediu fiscal şi economic previzibil, vor să-şi facă planuri de afaceri şi de investiţii pe care să le poată respecta. Or, acest lucru este imposibil cu PSD-ALDE, care guvernează după ureche".

Eurostat: "România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE"

CE: "Creşterea economiei româneşti va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019"

Siegfried Mureşan: "Creşterea economică nu se simte şi în buzunarele românilor şi nu este sustenabilă"

Economia noastră a crescut cu 7%, anul trecut faţă de 2016, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acesta subliniază că Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere de 6,9% pe seria brută şi de 7% pe seria ajustată sezonier, în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în ritm anual, în perioada octombrie - decembrie 2017, arată Eurostat, conform Agerpres.

Spre comparaţie, Eurostat menţionează că produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 2,7% şi cel al UE cu 2,6%, în trimestrul al patrulea 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016. Datele Eurostat arată, însă, că ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit în ultima parte din 2017, după un avans de 8,5% în trimestrul al treilea. În tot anul 2017, PIB a crescut cu 2,5% atât în UE, cât şi în zona euro. Creşterea economică de anul trecut se datorează exclusiv mediului de afaceri, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care opinează că "nu există vreo măsură deosebită care ar fi sprijinit mediul de afaceri să obţină aceste rezultate".

Domnia sa ne-a declarat, recent: "Este clar că aprecierea economiei este bazată pe industrie mai mult decât ne-am aşteptat, dar şi pe consum, care are o pondere mare în această creştere".

Cristian Pârvan subliniază că, din păcate, la noi, aportul exporturilor nete la PIB este negativ. "Ceea ce se întâmplă în comerţul extern nu se poate corecta decât prin lărgirea lanţului de valori - să sprijinim antreprenorii români să fie cât mai mulţi integraţi cu firmele lor exportatoare şi, în felul acesta, să aibă o bază mai largă de activitate la noi în ţară şi o mai mare influenţă în mediul economic românesc, pe orizontală. De asemenea, trebuie să avem produse inovative", ne-a mai spus domnul Pârvan.

Creşterea noastră economică va încetini la 4,5% în 2018 şi la 4% în 2019, estimează Comisia Europeană (CE). Avansul economiei româneşti are la bază în principal consumul şi reducerile fiscale, arată previziunile economice intermediare din iarna anului 2018. Sursa citată menţionează: "PIB-ul României a accelerat în 2017 la un nivel estimat la 6,7%, un record post-criză. Principalul motor al creşterii a fost consumul privat, sprijinit de reducerile indirecte de taxe şi de majorarea salariilor, ambele în sectoarele public şi privat. După ce s-au contractat în 2016, investiţiile totale au început să crească din nou în 2017. Ritmul redresării rămâne totuşi lent, deoarece investiţiile publice au scăzut semnificativ pentru al doilea an consecutiv. Boom-ul înregistrat în consumul privat a dus la o majorare a importurilor".

Creşterea consumului privat va fi mai temperată în acest an, deoarece inflaţia afectează mai mult veniturile reale disponibile, iar majorarea salariilor încetineşte. Cu toate acestea, consumul privat ar urma să continue să acţioneze ca principalul motor de creştere în 2018 şi în 2019, iar investiţiile să se întărească, sprijinite de implementarea proiectelor finanţate cu fonduri europene, consideră forul comunitar.

Siegfried Mureşan: "Guvernul PSD-ALDE risipeşte banul public şi serveşte doar clientela de partid"

Măsurile fiscale falimentare pe care guvernele PSD - ALDE le iau încă de anul trecut au destabilizat România şi au adâncit-o în datorii, este de părere deputatul european Siegfried Mureşan. Domnia sa a transmis, într-un comunicat: "Datoria publică a ţării noastre a crescut în 2017 cu 1,23 miliarde euro, până la 33,53 de miliarde de euro, iar datoria externă totală a crescut anul trecut cu 1,04 miliarde euro, ajungând la 93,95 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În plus, deficitul de cont curent a crescut în 2017 cu 85%, ajungând la 6,46 de miliarde de euro, faţă de 3,49 de miliarde de euro, cât a fost în 2016, potrivit datelor BNR. Avem, astfel, şi dovada în cifrele oficiale a dezastrului în care au adus ţara noastră ultimele guverne PSD - ALDE. Fiecare zi în plus în care România este condusă de PSD şi ALDE înseamnă datorii mai mari pentru noi de plătit în viitor şi bani mai puţini în buzunarele românilor astăzi. Economia României este tot mai slăbită de măsurile guvernelor PSD şi ALDE şi oamenii sunt afectaţi de scumpiri în lanţ - la combustibili, la alimente, la servicii, la rate, la energie -, scumpiri care vor continua pe parcursul acestui an din cauza creşterii inflaţiei care a ajuns la 4,3% în ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii ani".

În acest context, creşterea economică de 7% de anul trecut nu se simte şi în buzunarele românilor şi nu este sustenabilă, deoarece se bazează pe consumul individual stimulat de măsuri de relaxare fiscală, portivit deputatului european, care arată: "Prin urmare, vor urma doi ani de încetinire a creşterii economice, aşa cum au arătat recent prognozele Comisiei Europene şi ale Fitch, una dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, care estimează anul acesta o creştere de 4,5%, respectiv 3,8%, mai mică decât estimarea de 6,1% făcută de Ministerul Finanţelor Publice. Eşecul Guvernului PSD - ALDE era previzibil: nu poate menţine ritmul de creştere economică deoarece puterea de cumpărare a românilor a scăzut din cauza scumpirilor, efectele relaxării fiscale se diminuează, investiţiile publice sunt reduse, nu atrage fonduri europene şi alungă investitorii privaţi prin haosul fiscal pe care l-au creat. Cum să vină investitori în România când Guvernul PSD-ALDE schimbă peste noapte politica fiscală, când astăzi adoptă o măsură fără niciun studiu de impact, iar, după câteva zile, o retrage sau o modifică. Investitorii străini au nevoie de un mediu fiscal şi economic previzibil, vor să-şi facă planuri de afaceri şi de investiţii pe care să le poată respecta. Or, acest lucru este imposibil cu PSD-ALDE, care guvernează după ureche. Guvernul trebuie să folosească această perioadă pentru a implementa reforme, pentru a creşte investiţiile, în special în infrastructură, educaţie, inovare, şi să asigure un cadru fiscal stabil şi favorabil mediului de afaceri. Doar aşa putem avea o creştere economică durabilă, noi locuri de muncă stabile şi mai bine plătite. Dar, în loc să întărească economia, să o reformeze, Guvernul PSD-ALDE risipeşte banul public şi serveşte doar clientela de partid şi aplică reţeta Guvernului Tăriceanu când, în perioadă de creştere economică bună, creşteau deficitul şi datoria publică, România pierdea încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare şi, în final, ţara a intrat în criza a căror urmări le mai resimţim şi acum".

În opinia europarlamentarului, ne aflăm din nou la un pas de criză, ultimii indicatori macroeconomici publicaţi indicând acest lucru.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Siegfriede, PDL-ul din care originești, a tăiat salariile în 2010, an cu venituri la buget mai mari decât 2009, iar banii au fost scurși prin scheme de tip ANRP în clientela partidului tău securist.

    "Guvernul PSD-ALDE risipeşte banul public şi serveşte doar clientela de partid" 

    Serios? Afirmi tu asta? Ești tare! Tare în cap, gros de obraz.

    Lasă Siegfried,

    sustenabilă era doar prăvălirea economică, tăierile de salarii şi creşterile de taxe de pe vremea când ai tăi boc & băsescu guvernau! 

    Siegfried Mureșan a absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006.

    După terminarea studiilor, Siegfried Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011. 

    În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret[6]. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP[7]. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European[8]. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. 

    Parlamentul European a aprobat, în septembrie 2014, raportul eurodeputatului român Siegfried Mureșan prin care sunt alocate 3,57 de milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizați de la Combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Finanțarea, care provine din Fondul European de Ajustare la Globalizare, va contribui la implementarea unor măsuri de conversie profesională, mentorat la locul de muncă sau stagii pentru 1.000 de persoane care au rămas fără locuri de muncă după ce Grupul siderurgic rus Mechel a decis să își înceteze activitatea în România, în anul 2012 

    Parlamentul European a aprobat, în iulie 2015, raportul lui Siegfried Mureșan prin care sunt alocate României 8,5 milioane de euro, din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014[12]. Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, mai sunt acordate 2 milioane de euro sprijin pentru Bulgaria, respectiv, 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru a acoperi parțial pagubele provocate de inundațiile din 2014. 

    La începutul anului 2016, Siegfried Mureșan este desemnat raportor din partea Grupului PPE pentru bugetul Uniunii Europene din 2017. Pe parcursul negocierilor care au condus la adoptarea bugetului european pentru 2017, Mureșan a reușit să includă toate prioritățile Grupului PPE în forma finală a bugetului[13]. De exemplu, a obținut majorări pentru programe precum COSME, Erasmus+, Orizont 2020 - pentru fiecare alocându-se în plus câte 50 de milioane de euro. Totodată, a negociat cu succes creșteri pentru asistența macro-financiară, 15 milioane de euro față de bugetul propus inițial de către Comisia Europeană, dar și o creștere cu 500 milioane de euro pentru a sprijini fermierii europeni afectați de criza din sectorul lactatelor.

    În 24 noiembrie 2016, Siegfried Mureșan este desemnat de Comisia pentru bugete a Parlamentului European raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene din anul 2018, devenind astfel primul român ales ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE. Siegfried Mureșan susține că obiectivele sale în cadrul viitoarelor negocieri vizează continuitatea finanțării priorităților de creștere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, locuri de muncă pentru tineri, dar și întărirea securității cetățenilor europeni. 

    1. Site-ul ziarului Bursa nu mă lasă să pun link la un interviu foarte interesant de pe site-ul pressone, asa că redau aici doar câteva dintre ideile si realizările acestui politician român:

      "Anul acesta, la propunerea dumneavoastră, UE a aprobat pentru prima dată finanțarea unui program prin care tinerii de 18 ani pot călători gratuit prin Europa timp de o lună. " 

      "În ultimii 7 ani, UE a dat Republicii Moldova 750 de milioane de euro pe care nu va trebui să-i dea niciodată înapoi. De la Federația Rusă nu vine decât o factură pentru gaz în fiecare an, la un preț pe metru cub mai mare decât plătește Germania, de exemplu". 

      "De aceea vrea Rusia o Uniune Europeană slabă. Pentru a strânge rândurile unei populații care nu o duce mai bine, trebuie să arate că există un inamic în afară, împotriva căruia trebuie să se coalizeze. Și de aceea vor să arate oamenilor că UE este decadentă moral și că doar modelul lor de viață este cel de succes". 

      Merita să citiți tot interviul !

      Rezulă o carieră construită de un sistem care are interesul de a crește țuțări.

      Mențio narea ajutorului acordat Moldovei care cumpără gaz de la ruși la prețuri mai mari decât Germania e un pic de autogol. 

      Germania plătește prețul negociat oficial, la care se adaugă așa-zisul ajutor acordat Republicii Moldova, care ajunge în final tot la ruși. :)))))))))

      Siegfriede, știm, tu te-ai născut să le porți românilor de grijă. Doar bunul Dumnezeu care nu există a făcut să ajungi bursier al Bundestag-ului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb