Sistemul de termoficare al Capitalei funcţionează nelegal, după ce Termoenergetica a refuzat nejustificat să semneze contractul cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), susţine Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.
După preluarea activităţii Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, conducerea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (noul distribuitor de energie termică al Capitalei) tergiversează semnarea contractului cadru cu ELCEN, au mai precizat reprezentanţii Sierra Quadrant într-un comunicat transmis ieri.
Sursele citate au precizat: "În paralel, continuând politica de forţă impusă de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal. Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB, cât şi cea a Termoenergetica au înţeles să gestioneze situaţia dramatică a termoficării - având deja experienţa falimentării RADET - vă aducem la cunoştinţă că la aproape 30 de zile de la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societăţii".
Acest lucru înseamnă, potrivit Sierra Quadrant, că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN şi va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor şi pentru reparaţiile reţelei de conducte.
În acest context, Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, a declarat: "Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Doamna Firea şi domnul Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment şi înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare şi să se plângă apoi că nu sunt bani de reparaţii, ştiind că nu vom lăsa oamenii în frig. Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenţiei de plată în avans pentru a nu fi obligaţi să plătească direct furnizorul de gaze şi să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenţia dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocaţii noştri au început deja să analizeze posbilitatea acţionării în instanţă pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil şi la limita legii".
În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la circa 250 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei, se mai menţionează în comunicatul citat, care mai notează: "În tot acest timp, acţiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, fapt ce demonstrează dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă oraşul. Atragem din nou atenţia că această abordare afectează substanţial situaţia economică a ELCEN, societate aflată deja în insolvenţă, care face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare. Fără a ne pronunţa cu privire la intenţia PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanţie cuprinsă în contractul cadru menită să asigure recuperarea creanţelor ELCEN, dar care ar reprezenta şi o dovadă a bunei credinţe şi o garanţie inclusiv a faptului că nu se doreşte urmarea modelului RADET. Legat de acest aspect, anunţăm şi pe această cale că, în lipsa acestei garanţii, vom solicita PMB şi Termoenergetica achitarea facturilor în avans sau prin mecanismul convenţiei de plată în avans, prevăzută în OUG 36/2016, prin care se asigură plata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor necesare funcţionării în siguranţă a serviciului de termoficare pe toată perioada de iarnă".
Reprezentanţii Sierra Quadrant au menţionat însă că, în lipsa contractului cadru, această convenţie nu poate fi semnată, PMB reuşind astfel să evite inclusiv plata furnizorului şi obligând ELCEN să achite materia primă folosită din rulajul propriu, fapt ce destabilizează suplimentar situaţia financiară a societăţii.