SIF Moldova şi "ArcelorMittal Tubular Products" Roman se întâlnesc în instanţă, în ianuarie

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 decembrie 2010

SIF Moldova şi "ArcelorMittal Tubular Products" Roman se întâlnesc în instanţă, în ianuarie

SIF Moldova şi conducerea "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA se vor confrunta în instanţă, ca urmare a solicitării SIF Moldova de constatare a nulităţii absolute a Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 23 septembrie 2010 şi de anulare a hotărârii respective, conform unui raport remis către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Bursa de Valori Bucureşti, în data de 27 ianuarie 2011.

În data de 23 septembrie 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor companiei "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA a luat la cunoştinţă conţinutul raportului de reevaluare a activelor fixe la 31.12.2009 întocmit de către evaluatorul independent Darrian Rom Suisse, a respins propunerea de dizolvare a societăţii şi a decis, în principiu, majorarea capitalului social.

Acţionarii fabricii de ţevi din Roman au avut de ales între majorarea capitalului social şi dizolvarea societăţii, deoarece valoarea activului net al companiei, la data de 31 decembrie 2009, se diminuase la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social. La finalul anului trecut, "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA a raportat o cifră de afaceri netă de 352.654.298 lei, în scădere cu 57% în comparaţie cu anul anterior. Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 365.897.398 lei, iar valoarea totală a cheltuielilor a atins nivelul de 568.975.281 lei, din diferenţa celor doi indicatori rezultând pierderi brute de 203.077.883 lei. La 31 decembrie 2009, fabrica de ţevi din Roman avea datorii totale de 664.282.197 lei, din care 481.572.165 lei reprezentau datoriile ce trebuie plătite în termen de un an, iar diferenţa avea un termen de exigibilitate de peste un an. Ca atare, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă dintre totalul activelor şi totalul datoriilor, a ajuns la un negativ de 180.360.141 lei, în timp ce valoarea capitalului social subscris la 31 decembrie 2009 era de doar 36.110.773 lei. În septembrie 2010, acţionarii au fost convocaţi pentru a decide în principiu asupra majorării capitalului social, ca măsură de restabilire a activului net al societăţii în limitele prevăzute de lege. Acţionarul SIF Moldova s-a opus acestei propuneri, solicitând amânarea adoptării unei hotărâri în acest sens până la stabilirea legalităţii situaţiilor financiare aferente anului 2009. În ciuda acestei opoziţii, în septembrie s-a aprobat în principiu majorarea capitalului, iar SIF Moldova a contestat în instanţă hotărârile adoptate în AGEA respectivă. Aceasta nu a fost de natură a împiedica procesul de majorare a capitalului social al fabricii de ţevi, astfel încât în 13 decembrie a.c. s-a decis şi suma: 568.813.185 lei. Aportul de capital social se va realiza în numerar, prin emiterea a 227.525.514 acţiuni nominative, la valoarea nominală de 2,5 lei/acţiune, pentru achiziţionarea unei acţiuni noi fiind necesare 0,0634843484 drepturi de preferinţă. Majorarea va avea drept scop creşterea valorii activului net al societăţii, precum şi utilizarea sumelor aportate pentru finanţarea activităţilor curente ale societăţii, respectiv pentru satisfacerea creditorilor acesteia. Dreptul de preferinţă se va exercita în termen de 32 de zile, începând cu 28 decembrie 2010, stabilită drept "dată de înregistrare".

SC "ArcelorMittal Tubular Products" Roman SA este principalul producător naţional de ţevi din oţel fără sudură, unitatea fiind înfiinţată în 1951, sub numele de Noul Combinat Siderurgic, iar construcţia primului laminor de ţevi s-a finalizat în 1957, an în care a intrat în funcţiune actuala societate. După câteva schimbări ale denumirii, în 1991 fabrica din Roman s-a organizat ca societate comercială pe acţiuni, cu numele Petrotub. Pe 28 octombrie 2003, între APAPS şi LNM Holdings NV a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru un pachet de 69,768% din acţiunile SC Petrotub SA Roman.

Conform ultimei raportări disponibile, "ArcelorMittal Tubular Products Holding" B.V. deţine 69,76% din capitalul social al fabricii de ţevi din Roman, SIF Moldova are o cotă de participare de 14,08%, iar diferenţa se află în posesia altor acţionari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avand in vedere pierderile imense produse societatii de catre administratorii pusi de actionarul majoritar; transferurile de profit catre societatile din grup; preluarea pierderilor societatilor din grup; utilizarea fondurilor societatii de catre celelalte societati din grup; transferurile uriase de numerar care se efectueaza intre societatile din grup exclusiv in folosul firmelor actionarului majoritar; ar trebui sa conduca la o verificare serioasa a modului de administrare al acestei societati. Cu toate acestea, nimeni nu se sesizeaza iar auditorul financiar pare ca acopera toate neregulile. Cat priveste CNVM si FPS...mai bine nu mai existau ca oricum nu urmaresc decat protejarea unor interese obscure.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb