La compania de metrou se lucrează în condiţii extrem de grele, în subsol, fără o ventilaţie corespunzătoare, ne-a spus Florin Crişu, secretarul general al Sindicatului Liber Metrou (USLM).
Domnia sa ne-a precizat că îmbunătăţirea condiţiilor de lucru reprezintă una dintre principalele revendicări ale sindicaliştilor, subliniind: "Am avut trei mari revendicări şi niciuna nu a fost aprobată. Una dintre ele este îmbunătăţirea condiţiilor de muncă de la Metrou, unde se lucrează în subsol, cu o ventilaţie necorespunzătoare. O altă solicitare este creşterea salariilor cu un procent, pentru a acoperi inflaţia. În acelaşi stimp, am mai adus în discuţie unele articole din Contractul Colectiv de Muncă, articole cu care nu suntem de acord".
Reprezentantul USLM susţine că partenerul de dialog, respectiv conducerea Metrorex, nu este de acord cu majorarea salariilor întrucât Legea bugetului nu permite creşteri salariale în cadrul întreprinderilor subvenţionate.
Cu toate acestea, sindicaliştii vor insista cu cererile lor, susţinând că aceeaşi lege permite majorarea bugetului pentru companiile care se află în dezvoltare, cum este cazul Metrorex.
În condiţiile actuale, conform programului anunţat, lucrătorii de la Metrou urmează să oprească activitatea astăzi, între orele 4.00 şi 6.00.
"Am căutat să nu facem un deranj prea mare, dar dacă nu vom reuşi să obţinem nimic de la conducere, în data de 30 septembrie vom demara greva generală, care va presupune că până la ora 16.00 metrourile nu vor circula decât în proporţie de 30%", ne-a mai spus Florin Crişu.
Domnia sa a subliniat că lucrările la magistrala cinci de metrou sunt derulate "cu frâna trasă", urmărindu-se accesarea de fonduri europene în vederea finalizării acestora.
Conducerea Metrorex precizează, într-un comunicat, că, prin încetarea activităţii de la Metrou, "un segment de călători, care în mod normal sunt utilizatori ai transportului cu metroul, va fi afectat şi va fi obligat să-şi reconsidere activitatea diurnă privind deplasările în oraş".
Administraţia subliniază că printre consecinţele acţiunii sindicaliştilor se pot număra şi unele incidente cauzate de aglomeraţia din staţiile de transport public de suprafaţă şi de traficul general supraaglomerat din oraş.
Comunicatul Metrorex mai precizează: "În conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului social, cu modificările şi completările ulterioare, art. 157 care prevede că «nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ», această revendicare nu poate face obiectul unui conflict de muncă".
Aurel Radu, directorul general al companiei, apreciază că "dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condiţiile şi limitele prevăzute de lege şi cu respectarea strictă a garanţiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esenţiale pentru comunitate şi ocrotirii unor interese generale".
Recent, sindicaliştii din domeniu au anunţat că urmează să organizeze un miting şi un marş de protest pentru mâine, 18 septembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2013, 13:16)
Poate va duceti sa lucrati la Rosia Montana.