Sindicaliştii din "Agrostar" cer demiterea conducerilor APIA şi ANSVSA

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 11 septembrie 2007

Sindicaliştii din "Agrostar" cer demiterea conducerilor APIA şi ANSVSA

Demiterea "în regim de urgenţă" a conducerilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) şi a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi de Siguranţă Alimentară (ANSVSA) este principala solicitare a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură "Agrostar". Sindicaliştii consideră că aceste instituţii sunt responsabile de posibilitatea de activare a clauzei de salv­gardare pe agricultură şi de lipsa de profesionalism în alocarea fondurilor agricole.

Sindicaliştii "Agrostar" mai acuză managementul defectuos care guvernează cele două insituţii, dar şi haosul instalat la registrul naţional al efectivelor de animale, care împiedică APIA să acorde subvenţii în conformitate cu situaţia particulară a fermierilor.

Ştefan Nicolae, preşedintele "Agrostar", ne-a declarat: "Demisia celor două conduceri reprezintă singura modalitate de a remedia actuala situaţie şi de a evita un precedent. Nu fac referire numai la preşedinţii celor două instituţii (n.r. - Nechiti Doru Marius, director general APIA şi Radu Roatiş preşedinte ANSVSA),ci la întreaga conducere a celor două instituţii, deoarece sunt resposanbile de sis­temul de control al alocării fondurilor agricole".

La nivel naţional, peste 600.000 de fermieri nu se regăsesc în baza de date a ANSVSA şi nu pot beneficia de subvenţiile acordate de APIA, precizea­ză un comunicat de presă al "Agrostar".

Sindicaliştii acuză scurtcircuitul dintre Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi registrul naţional al efectivelor de animale.

Florin Istrati, vicepreşedintele "Agrostar", ne-a explicat: "Este inadmisibil ca fermierii să respecte prevederile ordonanţei 295/2007 (n.r. act normativ referitor la cererile de finanţare), iar autorităţile să se împiedice de propriile instituţii şi reguli. Aproximativ 70% din crescătorii de animale nu pot beneficia de subvenţii decât parţial, deşi au toate actele în regulă. În registrele de care răs­punde ANSVSA fermierii figurează cu mult mai puţine animale, deşi au acte care arată contrariul, iar APIA nu ştie ce să facă".

Prin activarea clauzei de salv­gardare România riscă blocarea subvenţiilor de la UE, ceea ce ar genera o situaţie critică în agricultură. Ştefan Nicolae sub­liniază că preşedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso a acordat Guvernului un "vot de încredere" pentru a remedia modul de acordare a fondurilor europene. În următoarele săptămâni vom afla dacă va fi aplicată clauza de salvgardare. În plus, domnia sa consideră că nerespectarea Ordinului nr.295/2007 minis­trului de resort Decebal Trian Remeş, referitor la condiţiile şi criteriile de eligibilitate pentru efectuarea plăţilor directe în sectorul zootehnic, ar fi trebuit să atragă atenţia MAPDR-ului.

Precizăm că APIA funcţionează în subordinea MAPDR în baza Legii 1/2004 cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia unei eventuale demiteri a conducerii APIA, instituţia acreditată să ia această măsură este MAPDR. În schimb, ANSVSA, reprezintă un organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflată în subordinea Guvernului dar în coordonarea MAPDR. Persoana împuternicită să revoce conducerea ANSVSA este şeful Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb