Sindicate: 6380 de angajaţi ai CFR Marfă vor fi disponibilizaţi, din martie

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 14 decembrie 2009

6.380 de angajaţi ai CFR Marfă, din cei aproximativ 16.220, vor fi dis-ponibilizaţi, din martie, fără a beneficia de salarii compensatorii, a declarat preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, citat de NewsIn.

"Astăzi (vineri n-r.) am primit notificarea de la CFR Marfă, potrivit căreia din cei 16.220 de salariaţi ai companiei urmează să fie disponibilizaţi 6.380. Aceştia nu vor primi salarii compensatorii, deoarece nu avem o legislaţie în acest sens", a spus Măntescu.

Liderul de sindicat a precizat că, începând de vineri, au la dispoziţie 10 zile pentru a da un răspuns, după care în cinci zile administraţia trebuie să trimită un răspuns, urmând notificarea în scris la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenţia Teritorială de Ocupare a Forţelor de Muncă.

Măntescu a subliniat că urmează 30 de zile în care se va decide poziţia ITM, care poate să dispună amânarea emiterii deciziei de concediere. Potrivit legislaţiei, salariaţii au dreptul la 15 zile de preaviz, timp în care îşi pot căuta un loc de muncă.

"Vom respinge în totalitate decizia disponibilizării, deoarece nu s-a făcut prin consultarea cu sindicatele. Se pare că la CFR Călători şi Infrastructură programele pentru disponibilizarea personalului nu au fost înaintate", a spus Iulian Măntescu.

Acesta a precizat că nu este exclusă organizarea unor acţiuni de protest, dacă va fi refuzată negocierea contractului colectiv de muncă pe 2010.

La începutul lunii iulie, circa 7.000 de salariaţi ai CFR Marfă au intrat în şomaj tehnic, prin rotaţie, aceştia primind 75% din salariul de bază, corespunzător locului de muncă deţinut în momentul aplicării măsurii. Călin Graţian, directorul general al CFR Marfă la acea perioadă, declara că trimiterea în şomaj reprezintă o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelată cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. d-lor lideri de sindicat pt ce sunteti platiti de ce nu sustineti ca cei ce pleaca sa beneficieze de o protectie sociala ce sa faca un salariat care mai are 1 -2 -3 ani pana la pensie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb