Sindicatele cer majorarea salariului minim pe economie la 430 RON

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2005

CNSLR "Frăţia": "Pentru a ne sustine demersurile vom apela, inclusiv, la acţiuni de protest"

Cu cateva zile înainte de întîlnirea de la Washington a minis-trului finanţelor cu reprezentanţii FMI, reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale - CNSRL-Fraţia, Cartel "Alfa" şi BNS solicită Guvernului majorarea salariului minim pe economie de la 330 RON la 430 RON si demararea cît mai rapidă a discuţiilor pe marginea politicilor fiscale şi salariale pentru anul 2006.

Reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale cer Guvernului ca majorarea salariului minim să se facă ţinîndu-se cont de rata inflaţiei şi de rata reală a creşterii economice, productivitatea muncii, raportul între salariul minim şi salariul mediu comparativ cu ţările Uniunii Europene şi valoarea coşului minim de consum.

Marius Petcu, preşedinte al CNSLR "Frăţia", a declarat: "Solicităm Guvernului ca salariul minim să capete o valoare adecvată acestui timp şi, în cadrul întîlnirii de mîine cu primul ministru (n.r. azi), vom argumenta solid această solicitare."

Confederaţiile sindicale consideră că politica de blocare a creşterii salariului minim trebuie să înceteze, deoarece tara noastră se confruntă deja cu grave probleme generate de această abordare "păguboasă". Problemele sunt reprezentate, aşa cum se arată în studiul prezentat presei de sindicate, de creşterea gradului de sărăcie în rîndul salariaţilor şi de migrarea lucrătorilor din ţara noastră spre pieţele din ţările UE. Toate aceste aspecte duc, spun sindicaliştii, la transformarea ţării noastre într-o piaţă total neatractivă şi au influenţe negative asupra veniturilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale.

În altă ordine de idei, reprezentantii sindicatelor pun situaţia dificilă a ţării noastre din prezent pe seama modificărilor frecvente în legislaţia fis-cală şi a lipsei unei strategii pe termen lung. Această situaţie conduce la o lipsă de predictibilitate a nivelului impozitelor directe şi indirecte şi afectează, în acelaşi timp, mediul de afaceri, stabilitatea locurilor de muncă şi, implicit, nivelul de trai al salariaţilor autohtoni.

Marius Petcu, din partea CNSLR "Frăţia" a adăugat la finalul întîlnirii cu ziariştii de ieri, că pentru a-şi susţine demersurile, sindicaliştii sunt pregătiţi să declanşeze actiuni de protest graduale, în cazul în care Guvernul nu va lua în seamă revendicările acestora.

Graba sindicaliştilor este justificată de prevederile legale în vigoare care stabilesc că proiectul bugetului public trebuie înaintat Parlamentului pînă la data de 15 octombrie 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb