Sindicatele din metalurgie îşi dau mîna într-o federaţie gigant

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 25 ianuarie 2006

FSS Metarom va reprezenta interesele a 35.000 de sindicalişti

În ziua celebrării Unirii Principatelor, lucrătorii din metalurgie şi-au dat seama că fierul trebuie bătut cît este cald în privinţa întăririi poziţiei sindicale în dialogul social. Guvernul şi patronatele vor avea de acum înainte un partener ce se anunţă a fi "tare ca oţelul" în privinţa apărării drepturilor propriilor salariaţi.

Fuzionarea Federaţiei Naţionale Sindicale Metarom cu Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Galaţi, transformă FSS Metarom într-o organizaţie uriaşă care va reprezenta interesele a 35.000 de sindicalişti din 60 de sindicate semnatare. Aşa cum a afirmat şi Tony Jansen, preşedintele Federaţiei Europene a Metalurgiştilor, prezent la manifestări, "piaţa siderurgiei este foarte sensibilă la conjuctura economică de pe plan mondial şi de aceea cei obişnuiţi cu economia planificată nu vor rezista acestor variaţii". Domnia sa a făcut referire la adaptarea sectorului metalurgic din ţara noastră la cerinţele mondiale, într-un moment în care "tendinţa peste tot în lume este de a concentra întreprinderile producătoare de oţel în mari grupuri". Din moment ce sînt "doar cîteva grupuri puternice la nivel mondial", Tony Jansen a lăsat să se înţeleagă puterea regională pe care o poate dezvolta ţara noastră, la care contribuţia organizaţiilor sindicale poate fi decisivă. Cu toate acestea, domnia sa a spus că "sindicatele trebuie să înveţe din dialogul cu autorităţile că restructurările pot însemna şi strategii guvernamentale sau procese de retehnologizare a întreprinderii".

Fuziunile sindicale sînt "un semnal de alarmă tras legislativului pentru a crea mai puţine ramuri de activitate în industrie, deoarece sînt 197 organizaţii profesionale în România şi 32 ramuri în industrie", consideră Gheorghe Sora, preşedintele Centralei Sindicatelor Naţionale Alfa Metal. Multitudinea sectoarelor industriale este percepută drept necompetitivă deoarece tendinţa în UE este de a concentra activitatea din industrie şi de creştere a eficienţei acesteia. Totodată "puterea sindicală nu trebuie folosită la întîmplare deoarece nu numai grevele trebuie folosite, ci programe de luptă sindicală pe termen lung", este de părere Dumitru Nicolae, primarul oraşului Galaţi.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, crede că "angajatorii trebuie să-şi asume responsabilitatea faţă de angajaţi deoarece cu un salariu minim de 88 euro nu putem decît să migrăm în Europa sau să practicăm politici de dumping pe piaţa europeană". Sarcina patronatului este cu atît mai dificilă cu cît "Guvernul nu a cîştigat nici bătălia cu corupţia, nici cea cu combaterea muncii la negru", a declarat Bogdan Hossu.

Sindicaliştii reprezentaţi de noul organism sînt 90% din totalul celor din metalurgie şi jumătate din personalul angajat în ramura metalurgică din ţara noastră.

Următorul pas aşteptat de reprezentanţii ramurii industriale metalurgice este fuzionarea tuturor federaţiilor din cadrul Centralei Alfa Metal. Din acest organism fac parte Federaţia Solidaritatea Metal (organism creat prin unirea dintre U-Metal şi Solidaritatea 90), FSS Metarom (entitate nou creată) şi Liga Aluminiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb