Sindicatele "FGS Familia": Foarte puţini constructori se vor mai întoarce din Spania

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 aprilie 2008

Sindicaliştii din construcţii susţin că autorităţile sunt prea optimiste cu valul de întoarcere a constructorilor

Românii plecaţi în străinătate vor salarii de minim 800-1.000 de euro

Criza din domeniul imobiliar din Spania va reduce locurile de muncă din domeniul construcţiilor, astfel încât câteva mii de români care muncesc în această ţară se vor întoarce acasă, estimează directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM), Dumitru Pelican. În condiţiile în care româ­nii ar câştiga jumătate din salariul pe care îl câştigă în străinătate, aceştia s-ar întoarce în ţară, unde nu ar mai cheltui bani pentru cazare sau transport la locul de muncă, a declarat, ieri, domnia sa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dan Cristescu, preşedintele federaţiei sindicale din construcţii "FGS Familia", ne-a declarat că nu crede că vom asista la un fenomen de masă de întoarcere a constructorilor români din străinătate. Domnia sa ne-a explicat: "Pe constructorii români nimic nu i-ar bucura mai mult decât întoarcerea specialiştilor. Dar trebuie să fim realişti. Foarte puţini se vor întoarce, respectiv cei care nu şi-au făcut un rost în Spania. Româ­nii nu au plecat să muncească în special în construcţii. Ei au căutat locuri de muncă bine plătite. Aşa că o eventuală restructurare a locurilor de muncă din Spania din domeniul construcţiilor îi vor reorienta către alte domenii sau către alte ţări. Foarte puţin sunt dispuşi să se întoarcă în ţară pentru salarii de 400 de euro, cum au fost oferite la bursa locurilor de muncă. Astfel că nu înţeleg optimismul autorităţilor. Majoritatea românilor din Spania vor salarii de minim 800-1.000 de euro".

Preşedintele FGS Familia susţine că a avut discuţii recente cu federaţiile sindicale din domeniul construcţiilor din Spania care au solicitat acordarea de asistenţă pentru constructorii români din Spania. Nici vorbă de disponibilizări masive în acest sector. "Românii din Spania s-au învăţat cu un anumit nivel de trai şi cu salarii bune."

Nu vor renunţa la acest lucru pentru a se întoarce în ţară. Îşi vor căuta de lucru în alte domenii sau alte ţări europene", ne-a mai spus Dan Cristescu.

Potrivit AMOFM, bursele de genul celor organizate de autorităţile române în Spania şi în Italia vor da rezultate şi românii din străinătate sunt interesaţi de astfel de acţiuni. La bursa din Spania, au venit, în două zile, aproximativ 1.300 de români, care au cerut cuprinse între 500 şi 1.500 de euro.La bursa de la Roma au participat 700 de persoane, care provin în special din Moldova şi din sudul ţării, inclusiv din Bucureşti. Majoritatea lucrătorilor români au solicitat salarii cuprinse între 600 şi 800 de euro, dar au existat şi muncitori care au declarat că ar accepta şi 450 de euro, dar şi care au cerut peste o mie de euro.

Dan Cristescu este şi preşedintele Comitetul Paritar pentru Muncitori Migranţi în Construcţii (CPMMC), care a elaborat un studiu în acest sens. În condiţiile în care piaţa muncii din construcţii pierde în continuare forţă de muncă, Comitetul recomandă măsuri precum creşterea nivelului salariului mediu net la 600 - 800 euro, oferirea de pachete complementare salariului precum transport gratuit la domiciliu sau cazare în containere cu aer condiţionat, masă gratuită sau tichete de masă, concedii plătite de refacere a capacităţii de lucru, etc.

Potrivit studiului citat, marile companii din construcţii pot crea "enclave" de bunăstare, prin atragerea de forţă de muncă existentă în ţară. Cum aceste resurse umane sunt limitate, va fi nevoie şi de aducerea de forţă de muncă migrantă sau dislocată. Este vorba de românii care lucrează în Italia, Spania, Portugalia, Germania, Franţa, Grecia şi Ungaria, repatriată în condiţiile asigurării integrale a pachetului de măsuri menţionat. Acest segment va pretinde, însă, salarii nete superioare cifrei de 800 euro pe lună, un pachet salarial adiţional şi condiţii bune de muncă şi viaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nu stiu ce sa zic,suna foarte bine dar dupa ce m-am fript o data in romania cred ca am sa ma mai gindesc daca sa ma intorc sau nu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb