Sistemul ultramodern de colectare selectivă a deşeurilor din Sectorul 1 ar putea fi finanţat prin fonduri europene

G.D.
Politică / 28 iunie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Primăria Sectorului 1 şi-a propus finanţarea din fonduri europene a unui sistem integrat de colectarea selectivă a deşeurilor din această zonă administrativă pe cinci fracţii: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, deşeuri reziduale şi bio-deşeuri, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate Consiliul Local Sector 1 a adoptat, în şedinţa de astăzi, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice revizuite a proiectului de investiţii "Sistem integrat de colectare a deşeurilor la nivelul Sectorului 1" şi privind aprobarea participării Sectorului 1 cu acest proiect în scopul unei finanţări nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 3- Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectul Specific 3.1-Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor din România.

Potrivit proiectului adoptat în şedinţa de astăzi, urmează să fie amenajate puncte de colectare selectivă atât supraterane, cât şi subterane. În concret, urmează a fi amenajate un număr de 244 puncte de colectare subterane cu un număr de 1394 de module subterane de colectare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul subteran va fi de 3 metri cubi (mc), iar capacitatea volumetrică totală a modulelor subterane va fi de 4182 mc.

Totodată, vor fi amenajate 698 de puncte de colectare supraterane, care vor avea 1442 module supraterane de colectare cu compactare şi 2416 module supraterane de colectare fără compactare. Capacitatea volumetrică a fiecărui modul suprateran va fi de 0,24 mc, iar capacitatea volumetrică totală a modulelor supraterane va fi de 952,92 mc, subliniază sursa citată.

În plus, vor fi achiziţionate 20.000 de unităţi de compostare individuale cu un volum de 0,28-0,30 mc (280 - 300 litri).

Punctele de colectare selectivă vor fi dotate cu panouri fotovoltaice şi vor beneficia de sisteme de supraveghere video, iar monitorizarea utilizatorilor individuali va fi realizată prin dotarea pubelelor cu CIP-uri. Mai mult, va fi amenajat un centru de monitorizare date dotat cu un server găzduire software gestiune şi un software de gestiune.

"Îmi doresc ca în cel mai scurt timp posibil să implementăm un Sectorul 1 un sistem ultramodern de colectare selectivă a deşeurilor care să corespundă în cel mai înalt grad atât legislaţiei europene în domeniu cât şi nevoilor comunităţii din această zonă administrativă. Fiind vorba de o investiţie de amploare intenţionăm să o finanţăm din fonduri europene nerambursabile. Doresc să mulţumesc consilierilor locali că au lăsat la o parte orgoliile personale şi interesele politice şi au aprobat acest proiect esential pentru comunitatea locală şi pentru creşterea calităţii vieţii în această zonă administrativă", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Prin implementarea acestui proiect, capacitatea de colectare fracţie reciclabilă uscată (hârtie/carton şi plastic/metal) va fi de 1.091,52 mc, echivalent a circa. 22.000 t/an, care se pot recupera în staţia de sortare, capacitatea de colectare fracţie reciclabilă sticlă va fi de 901,92 mc, echivalent a circa 3000 t/an, care se pot recupera într-o staţie de reciclare a sticlei, capacitatea de colectare fracţie reciclabilă umedă(bio-deşeuri) va fi de 1032,96 mc, echivalent a circa 17.500 t/an, care se pot trata în cadrul unei staţii de compostare, iar capacitatea de colectare fracţie reciclabilă umedă (deşeuri reziduale) va fi de 1032 mc, echivalent a circa 17500 t/an, care se pot depozita pe groapa de gunoi.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiţiei este de 246.076.998,17 lei inclusiv TVA. Din bugetul local urmează a finanţată contribuţia eligibilă a Sectorului 1, reprezentând 2% din valoarea cu TVA a costurilor eligibile acceptate la finanţare precum şi a tuturor costurilor neeligibile.

Totodată, în cazul în care proiectul nu obţine sau obţine parţial finanţarea nerambursabilă, finanţarea sa se va face de la bugetul local, total sau parţial, până la incidenţa întregului cost al proiectului.

Prin proiectul adoptat în şedinţa de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat atât documentaţia tehnico-economică revizuită, faza studiului de fezabilitate, prin care se schimbă soluţia tehnică aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.227/2018, cât şi noii indicatori tehnico-economici ai investiţiei.

"Soluţia tehnică aprobată prin Hotărârea de Consiliu din anul 2018 nu era nici fezabilă şi nici nu mai este de actualitate. Principalele modificări pe care le aducem proiectului se referă la majorarea de la patru la cinci a fracţiilor de colectare pentru a corespunde exigenţelor europene în materie şi amenajarea atât supraterană, cât şi subterană, a punctelor de colectare selectivă, faţă de varianta exclusiv subterană care era prevăzută în hotărârea din 2018", a mai precizat primarul, Clotilde Armand.

În plus, potrivit referatului de aprobare al proiectului, prin noua soluţie tehnică se asigură diminuarea duratei de implementare a proiectului, asigurându-se şi respectarea obligaţiilor legale ale Sectorului 1 în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor, diminuarea costurilor până la un nivel rezonabil, în condiţii de eficienţă şi eficacitate şi facilitarea accesului la această infrastructură de salubrizare a tuturor categoriilor de cetăţeni, indiferent de vârstă/capacitate fizică (soluţia tehnică propusă asigură şi accesul persoanelor cu handicap locomotor care se deplasează cu scaune rulante).

Tot conform referatului de aprobare al proiectului, revizuirea documentaţiei tehnico-economice, faza studiului de fezabilitate, şi schimbarea soluţiei tehnice aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.227/2018 a mai fost determinată şi de creşterea elementelor de cost ale construcţiilor, în unele cazuri şi de trei ori faţă de preţurile din anul 2018 (fier, beton etc). Spre exemplu, un punct de colectare cu o platformă subterană costa, în anul 2018, circa 81.500 lei cu TVA, iar astăzi acelaşi punct de colectare costă circa 172.000 lei cu TVA, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb