După doar trei luni de la privatizarea celei mai mari fabrici de pompe din ţara noastră, necazurile par să se ţină lanţ de noua conducere a societăţii, care ar putea să piardă litigiul cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) privitor la procedura de licitaţie şi de adjudecare a contractului de privatizare al Aversa.
Astfel, tribunalul din Bucureşti a respins, recent, "excepţiile de tardivitate a formulării contestaţiei de către AAAS şi a lipsei de interes a contestatorului", ridicate de lichidatorii societăţii Aversa Manufacturing: Activ Lichidator IPURL şi RVA Insolvency Specialists.
Michael Topolinski, noul proprietar al companiei Aversa, era încrezător că procesul cu AAAS nu va fi decât o simplă formalitate, avocaţii companiei mizând pe cartea depunerii contestaţiei de către AAAS în afara termenului prevăzut de lege.
În aşteptarea verdictului din procesul cu AAAS, conducerea companiei Aversa a luat decizia, potrivit declaraţiilor lui Michael Topolinski (directorul Aversa Manufacturing), să relocheze producţia fabricii de pompe, în viitor. Domnia sa ne-a declarat că mutarea producţiei într-un alt spaţiu vizează construirea unei fabrici care să dispună de condiţii tehnologice performante.
La procesul de privatizare a fabricii de pompe Aversa a vegheat însuşi premierul ţării, Victor Ponta, care declara anul trecut că va "sta cu ochii pe ceea ce trebuie să facă Guvernul pentru ca acest proiect să reuşească".
Cu toate acestea, vânzarea fabricii a reuşit, să stârnească numeroase reacţii, multe dintre ele fiind negative, după ce oficialii din AAAS au declarat că preţul de achiziţie a fost prea mic.
Fostul preşedintele AAAS, Adrian Volintiru, ne-a declarat, recent, că Blue Diamond Estate (în prezent Aversa Manufacturing) este unul dintre creditorii de la Aversa, motiv pentru care, potrivit prevederilor legale, firma câştigătoare nu poate să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din preţul de pornire a primei licitaţii. Cu toate acestea, Aversa a fost vândută la aproximativ jumătate din preţul de pornire, respectiv 17,3 milioane de euro. Din această sumă, consorţiul Blue Diamond Estate SRL & Autoplast Engineering a achitat doar 11%, circa 1,8 milioane de euro, urmând ca restul banilor să fie depus atunci când vor fi soluţionate o serie de litigii privind o parte din terenurile companiei Aversa, conform declaraţiilor oficialilor din AAAS.
La jumătatea lunii septembrie, bunurile societăţii Aversa, cu excepţia creanţelor şi a disponibilităţilor băneşti, au fost adjudecate de consorţiul format din companiile Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering pentru suma de 17,30 milioane euro.
Fabrica de pompe Aversa deţine circa 10 hectare de terenuri în mijlocul capitalei, lângă Piaţa Obor.
Potrivit Monitorului Oficial publicat pe 29 noiembrie, majoritatea atribuţiilor deţinute de adunarea acţionarilor Aversa au fost diminuate.
Astfel, conform sursei citate, conducerea companiei producătoare de pompe a aprobat înfiinţarea sau desfiinţarea punctelor de lucru ale societăţii, fără să mai fie nevoie de hotărârea adunării generale a asociaţiilor, decizia aparţinându-i exclusiv administratorului societăţii.
Totodată, în Monitorul Oficial se mai arată că Aversa îşi va extinde obiectul secundar de activitate, prin servicii anexe silviculturii, fabricarea de gaze industriale, prin metalurgia cuprului şi a aluminului sau prin fabricarea de instrumente optice şi echipamente fotografice, cercetare şi leasing.
Una dintre condiţiile prevăzute în contractul de privatizare viza menţinerea neschimbată a activităţii companiei Aversa în următorii trei ani.