• Administraţia Fiscală din România, un exemplu în alinierea la normele Uniunii Europene privind taxele
IBM România a anunţat finalizarea dezvoltării sistemului SEED - System for Exchange of Excise Data - sistem care asigură schimbul de informaţii în ceea ce priveşte mărfurile accizabile cu Comunitatea Europeană - pentru Agenţia Natională de Administrare Fiscală (ANAF). Agenţia, ca parte a Ministerului Finanţelor Publice, implementează infrastructura tehnologică de ultimă generaţie, modernizând procesele bazate pe documente tipărite pe hârtie, predispuse la întârzieri şi incompatibile cu standardele Uniunii Europene. Ca rezultat, circulaţia şi monitorizarea mărfurilor în regim suspensiv de plata a accizelor sunt simplificate în acelaşi timp cu îmbunătăţirea luptei împotriva fraudei.
Proiectul este esenţial în sprijinirea Ministerului Finanţelor Publice din România pentru implementarea procesului e-guvernare. Acesta este totodată o dovadă semnificativă a modului în care adoptarea tehnologiilor inovative poziţionează România ca model regional în ceea ce priveşte derularea cu success a proiectelor din domeniul vamal şi cel al taxelor, relevante pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. La fel de important, eficienţa sistemului şi transparenţa sa sunt condiţii obligatorii pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, sprijinind creşterea economică ulterioară.
Sistemul, bazat pe tehnologia hardware, software-ul şi serviciile IBM, simplifică circulaţia mărfurilor accizabile. Folosindu-se un simplu navigator web (browser), se oferă posibilitatea monitorizării online a fluxurilor, permiţându-se transmiterea electronică a documentelor însoţitoare.
SEED este proiectat să genereze centralizat informaţii de afaceri detaliate, pe baza documentelor referitoare la circulaţia mărfurilor accizabile în regim suspensiv, pentru aproape 2.000 de operatori economici din România, incluzând antrepozitele şi operatorii înregistraţi.
"IBM s-a implicat în astfel de iniţiative în toată lumea, colaborând cu guvernele diferitelor ţări pentru a dezvolta afaceri, procese şi platforme tehnologice efective care să conducă la consolidarea capabilităţilor de e-guvernare", a declarat Mihai Tudor, director general IBM România. "Această iniţiativă de e-guvernare transformă mediul de lucru pentru autorităţile fiscale şi reprezintă un model şi pentru alte ţări din regiune. Noi considerăm că acesta este un jalon major pentru progresul României după aderarea la Uninunea Europeana şi suntem foarte încântaţi să lucrăm atât de strâns cu autorităţile fiscale."