Primul program mondial de certificare internaţională a somelierilor este derulat de Asociaţia Internaţională a Somelierilor (ASI) şi are ca scop certificarea somelierilor care au un nivel profesional la standarde consacrate internaţional, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Acesta precizează că necesitatea certificării vine ca urmare a scăderii continue a nivelului de pregătire şi formare furnizat de multe şcoli pe plan internaţional.
Ţara noastră se numără printre cele câteva ţări nominalizate pentru organizarea aces-tui examen, pre-şedintele Asociaţei Somelierilor din România fiind, conform regulamentului, coordonatorul juriului naţional şi al examenului.
ASI este singura asociaţie cu 54 de ţări membre din întreaga lume şi va organiza examenul în zilele de 17 (pentru continentele americane), 18 (pentru Europa - Finlanda, Suedia, Belgia şi Olanda, Româ-nia, Turcia) şi 19 septembrie (Asia/Oceania - Hong Kong, Koreea, Japonia).
Examenul se va desfăşura într-una din limbile engleză, franceză, spaniolă şi va avea o parte scrisă şi o parte practică.
Deşi cu câţiva ani în urmă în ţara noastră a fost emisă o lege care obliga restaurantele cu standard ridicat să angajeze un somelier la un anumit număr de scaune, ulterior aceas-tă reglementare fiind modificată, prin înlocuirea obligativităţii cu recomandarea, foarte puţine restaurante de patru şi cinci stele de la noi din ţară angajează un astfel de specialist, ne-a declarat, într-un interviu, Cornelia Toma, profesor de somelerie.
Domnia sa ne-a spus: "Aş vrea să trăiesc în România perioada în care ospătarul va spune: < Vă rog să mă scuzaţi, vine somelierul să vă serveas-că >. Ospătarul doar serveşte, dar somelierul poate recomanda, exact cum face un medic specialist. E ca atunci când mergem la medicul generalist şi el ne consultă, dar, după aceea, dacă nu este de competenţa lui, ne trimite la specialist, care ne dă diag-nos-ticul şi ne recomandă un tratament. Somelierul trebuie să intervină în cazul în care clientul nu solicită un vin potrivit şi să fie un bun diplomat, făcându-l pe client să creadă că, de fapt, opţiunea bună îi aparţine".
Domnia sa consideră că somelierii sunt foarte scumpi şi din cauza aceasta restaurantele noastre nu îi angajează, cei mai mulţi dintre cei care s-au format la noi lucrând pe vasele de croazieră şi în ţări precum Italia, Spania sau Franţa.