Zona Euro se află tot mai aproape de o recesiune economică, ce ar urma să se producă cel mai târziu la începutul anului viitor, afirmă peste 50% din respondenţii unui sondaj realizat de publicaţia Bloomberg în perioada 5 august-11 august 2022.
Previziunea respectivă este conformă şi analizei făcută de economiştii consultaţi de publicaţia citată, peste 60% dintre aceştia susţinând că în următorul an există şanse mari ca zona Euro să intre în recesiune.
Ei consideră că riscul unei recesiuni în zona Euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020, deoarece penuria de energie ameninţă să conducă la creşterea inflaţiei care se află deja la cote record. Peste toate acestea, s-au adăugat blocajele din lanţurile de aprovizionare şi pagubele cauzate de seceta severă din vara acestui an care şi-a făcut simţită prezenţa pe întreg continentul european.
De aceea, probabilitatea de încetinire a producţiei pentru două trimestre consecutive a crescut la 60% de la 45% într-un sondaj anterior şi de la 20% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Economiştii chestionaţi de Bloomberg susţin că este probabil ca economia Germaniei - motorul blocului comunitar şi una dintre cele mai expuse la reducerea aprovizionării cu gaze naturale ruseşti - să stagneze încă din acest trimestru.
Analiştii economici se aşteaptă la o rată medie a inflaţiei în zona Euro de aproape 8% în 2022 - de aproximativ patru ori mai mult decât obiectivul Băncii Centrale Europene - şi 4% anul viitor, ţinta de 2% urmând a fi atinsă abia în 2024. Aceasta în condiţiile în care BCE ar majora ratele dobânzilor cu jumătate de punct în septembrie - aşa cum a făcut-o în iulie, fapt ce ar duce rata de depozit la 1% până la sfârşitul anului, fiind aşteptată o creştere de un sfert de punct în martie 2023.