Sondaj eToro: Investitorii români de retail îşi diversifică portofoliile în mărfuri fungibile şi obligaţiuni străine pentru a se proteja de recesiune

S.B.
Companii / 29 martie 2023

Sondaj eToro: Investitorii români de retail îşi diversifică portofoliile în mărfuri fungibile şi obligaţiuni străine pentru a se proteja de recesiune

Turbulenţele de pe pieţe nu i-au speriat pe investitorii individuali români, aproape 9 din 10 (87%) declarându-se încrezători în ceea ce priveşte investiţiile lor şi continuă să îşi diversifice portofoliile. În ultimele trei luni, 64% dintre aceştia şi-au majorat investiţiile în diverse clase de active, mărfurile fungibile (commodities) şi obligaţiunile străine fiind cele mai populare.

Potrivit eToro Retail Investor Beat, un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori din 13 ţări, dintre care 500 în România, după 15 luni de instabilitate pe pieţe, la nivel global investitorii individuali îşi diversifică din ce în ce mai mult portofoliile investind în diferite clase de active; procentul celor care deţin mărfuri a sărit de la 16% la 27%, al celor cu obligaţiuni străine a crescut de la 12% la 17%, numărul celor cu investiţii alternative (inclusiv imobiliarele) a crescut de la 21% la 23%, iar al celor cu expunere la valute a crescut de la 9% la 19%, în timp ce numărul celor care investesc în criptoactive a rămas constant la 29%.

Atenţia investitorilor români s-a mutat de la acţiuni la mărfuri, înregistrându-se o creştere de 11 puncte procentuale a numărului de investitori care au acest activ în portofolii (de la 16% în urmă cu un an la 27%). Obligaţiunile străine au fost pe locul al doilea în topul preferinţelor, în creştere cu 7 puncte procentuale, urmate de investiţiile alternative (creştere de 4 puncte procentuale). În mod particular, tot mai mulţi români au investit în instrumente alternative, cum ar fi proprietăţile imobiliare, numărul acestora ajungând la 29%. Aceasta este o categorie în care românii sunt mai mai predispuşi să investească, comparativ cu media europeană şi mondială de 23%.

Comentând datele sondajului, Bogdan Maioreanu, analistul de piaţă eToro pentru România, a declarat: "Observăm că investitorii profită din ce în ce mai mult de diversificarea şi de oportunităţile de investiţii din restul lumii, pe măsură ce instrumentele devin mai accesibile, cu mai multe ETF-uri şi tranzacţii fără comisioane, de exemplu. Volatilitatea pieţei din ultimul an pare să fi fost catalizatorul care i-a determinat pe investitorii români să se intereseze de unele active care nu erau preferate înainte, cum ar fi obligaţiunile străine şi mărfurile fungibile (commodities). De asemenea, numărul investitorilor români care deţin lichidităţi a crescut cu 13%, ceea ce arată că aceştia aşteaptă preţuri mai bune sau condiţii de piaţă mai bune pentru a-şi mări portofoliile, la fel ca şi omologii lor la nivel global."

Românii preferă acţiunile listate la nivel local, contrar tendinţei globale

În timp ce românii şi-au majorat expunerea la acţiuni locale cu 3% în ultimul an, la nivel global procentul investitorilor individuali cu expunere la acţiuni locale a scăzut de la 51% în T1 2022 la 45% în T1 2023. Îndepărtarea de piaţa de capital locală este un fenomen mai răspândit în SUA, unde proporţia investitorilor de retail care deţin acţiuni naţionale a scăzut de la 60% în T1 2022 la 42% în T1 2023.

Între timp, în Europa, deşi există diferenţe puternice de la ţară la ţară, proporţia celor care deţin acţiuni listate pe bursele naţionale a rămas stabilă la 45%. În Spania se observă o scădere pronunţată a preferinţei faţă de ţara de origine, cu 21% mai puţini investitori deţinând acţiuni naţionale, în timp ce Italia, Polonia şi Republica Cehă contrazic această tendinţă.

În timp ce popularitatea acţiunilor locale a scăzut, proporţia investitorilor care deţin acţiuni ale unor companii listate în străinătate a crescut modest, cu 4% faţă de anul trecut. Creşteri mai pronunţate au fost observate pe pieţe precum SUA (creştere de 25%) şi Regatul Unit (creştere de 12%), în timp ce în UE s-a înregistrat o creştere de 7%. În România, acest număr a crescut cu doar 1%.

"Fie că este vorba de giganţii americani din domeniul tehnologiei, de liderii europeni din domeniul luxului sau de economiile asiatice cu creştere rapidă, se pare că investitorii la nivel global se orientează acum spre unele dintre opţiunile de investiţii care nu sunt disponibile la nivel local. Este o reamintire a faptului că până şi cele mai mari pieţe bursiere, cum ar fi Marea Britanie sau Franţa, reprezintă doar 3-4% din pieţele globale de acţiuni. Există 45 de pieţe bursiere majore dezvoltate şi emergente, nu una singură", spune Ben Laidler, Strateg pentru pieţe globale la eToro. "Acest ultim sondaj arată o creştere semnificativă a investitorilor care deţin obligaţiuni internaţionale în portofoliu, comparativ cu anul trecut. Aceasta poate fi o mişcare de diversificare inteligentă, având în vedere că randamentele obligaţiunilor sunt acum cele mai ridicate din ultimii zece ani, după ce anul trecut au înregistrat scăderi dramatice ale preţurilor. Investitorii români nu fac excepţie, aceştia căutând mai departe oportunităţi pe diferite pieţe şi clase de active."

Încrederea revine la nivelurile din 2021

Cel mai recent studiu Retail Investor Beat al eToro a constatat, de asemenea, că, la nivel global, încrederea investitorilor individuali a revenit la cel mai înalt nivel de la piaţa bull din 2021, 76% sunt încrezători în portofoliile lor faţă de 69% în trimestrul anterior. Mai mult de doi din cinci (44%) şi-au majorat investiţiile în 2023.

Încrederea investitorilor români este de 87%, revenind la cel mai înalt nivel atins anterior în T2 2021, după ce a scăzut la 80% în ultimul trimestru din 2022. Acest lucru se reflectă în comportamentul lor, două treimi (64%) dintre aceştia majorându-şi investiţiile în ultimele trei luni.

În ceea ce priveşte riscurile, inflaţia rămâne cea mai mare ameninţare percepută în rândul investitorilor individuali la nivel global, 22% dintre aceştia menţionând acest lucru, în timp ce conflictele internaţionale (18%) au devenit a doua cea mai mare ameninţare percepută. Pentru investitorii români, inflaţia (24%) este, de asemenea, considerată cel mai mare risc în următoarele trei luni, urmată de conflictul internaţional (20%) şi de o potenţială recesiune globală (17%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb