SONDAJ IMOBILIARE.RO: Peste 80% dintre brokerii imobiliari consideră Legea dării în plată un risc major pentru piaţă

Andrei Stan
Bănci-Asigurări #Imobiliare / 23 februarie 2016

Peste 80% dintre brokerii imobiliari consideră Legea dării în plată un risc major pentru piaţa imobiliară, în timp ce 64% dintre participanţii la un sondaj realizat de Imobiliare.ro consideră că o posibilă creştere a avansului la creditele ipotecare va influenţa negativ piaţa.

Potrivit sondajului portalului imobiliar, citat de Agerpres, 41% dintre agenţii imobiliari chestionaţi anticipează scăderi de peste 20% ale preţurilor la imobilele de locuit, iar trei sferturi dintre respondenţi estimează creşteri ale chiriilor cu peste 10% - 20%.

Astfel, 45% dintre respondenţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia. 64% dintre participanţii la sondajul Imobiliare.ro apreciază că o posibilă creştere a avansului solicitat de instituţiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenţa negativ şi în mare măsură piaţa imobiliară din România, ca urmare a scăderii numărului de clienţi eligibili sau a creşterii gradului de prudenţă a băncilor. Numai 4% consideră că o asemenea măsură nu va avea efecte asupra pieţei imobiliare.

Mai mult de jumătate (55%) dintre agenţii imobiliari care au participat la sondaj cred că sectoarele serviciilor de construcţii vor fi afectate 'profund' de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de muncă. Numai 8% dintre respondenţi consideră că cererea şi oferta se vor echilibra imediat, iar piaţa va continua să funcţioneze ca în prezent.

Legea dării în plată este analizată în contextul în care piaţa imobiliară dă semne de revenire după o perioadă de blocaj în care preţurile au scăzut cu peste 50%. Potrivit studiului, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) s-a majorat cu 6,7% în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, în Timişoara şi Cluj-Napoca, creşterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de fapt asta voiau sa spuna brokerii. ca si ei vor pierde din profit datorita viitoarelor scaderi de preturi si a scaderii numarului de tranzactii imobiliare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb