SONDAJ INSCOP DESPRE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE PSD şi PNL, pe primul loc în intenţia de vot a alegătorilor

George Iorgoveanu
Politică / 22 martie 2019

PSD şi PNL, pe primul loc în intenţia de vot a alegătorilor

PSD şi PNL sunt la egalitate în privinţa intenţiei de vot pentru alegerile europarlamentare, ce vor avea loc în 26 mai 2019, potrivit celui mai recent sondaj naţional realizat de INSCOP Research.

Sondajul a fost întocmit în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Intenţia cetăţenilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă "sigur nu voi vota", iar nota 10 înseamnă "sigur voi vota". Doar 26,9% dintre respondenţi au declarat ca vor merge sigur să voteze la alegerile din 26 mai.

În privinţa partidelor cu care vor vota, 26,9% dintre respondenţi intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele două partide fiind practic la egalitate. Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Singura formaţiunea ce ar mai depăşi pragul electoral este UDMR, care ar obţine 5% din totalul voturilor.

Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% ar vota cu formaţiunea politică DEMOS.

INSCOP precizează că rezultatul final al alegerilor din 26 mai va fi influenţat suplimentar de factori care nu pot fi cuantificaţi într-un sondaj de opinie: activitatea partidelor politice; mobilizarea organizaţiilor politice; evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu, convocarea unui referendum în ziua votului); componenţa listei finale de candidaţi pe care o va prezenta fiecare partid; prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor şi numărul de voturi din diaspora.

Prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor s-ar situa, conform sondajului realizat de INSCOP, la 38,7% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Raportarea la prezenţa la urne a opţiunilor de vot arată că PSD ar înregistra un scor de 29,1%, PNL ar avea 27,1%, iar Alianţa 2020 USR-PLUS ar înregistra 17,7% din totalul voturilor. Ele ar fi urmate de Partidul Pro România cu 8,1%, ALDE cu 7,9% şi UDMR cu 5,2%. Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7%, DEMOS cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,2%.

Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor, volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, fiind de 1053 persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%, conform INSCOP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb